• Április 23. kedd, Béla
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Közélet
  • Kétszáz hívő a dusnoki Feketi búcsún – Nyugdíjba vonul Kistamás István plébános
Közélet 2021. július 31. 11:00

Kétszáz hívő a dusnoki Feketi búcsún – Nyugdíjba vonul Kistamás István plébános

Kétszáz hívő a dusnoki Feketi búcsún – Nyugdíjba vonul Kistamás István plébános
A Dusnokon több száz éve lelki vigaszt nyújtó élő kultuszhelyen, a környezetében is tetszetős Feketi, vagy másik nevén Mária kápolnánál július 4-én, vasárnap tartották a hagyományos búcsújáró szentmisét. A kápolnánál bemutatott szertartáson mintegy 200 hívő vett részt. A szentmise végén a nagyközségben 47 éve papi szolgálatot ellátó Kistamás István plébános bejelentette: 77 éves korára tekintettel nyugdíjba vonul, augusztus 1-től Kiss József lesz az egyházközség plébánosa. A hívek meghatódottan búcsúztak Kistamás Istvántól.

Hirdetés

Hirdetés

Elöljáróban meg kell említeni, hogy a kápolna 1855-ben épült a középkori Feket falu szélén, amely mellett a soha ki nem száradó, Mária forrás által táplált, szépen karbantartott tó és környezete egész évben várja a zarándokokat, a híveket és a turistákat.

A kápolnához érve Mindszenti István polgármester elmondta: a XVII. század végén, a Dusnokon megtelepedő rácok tették virágzóvá a feketi Mária-fok környékét. A dusnoki Mária látomások történeteinek középkori gyökerei vannak, amelyet a helyiek és az egyház is híven őriznek. Az itt élő emberek számára a kis dombra emelt Mária kápolna és a forrás által táplált tó felkeresése minden évben kivételes lelki élményt nyújt – mondta a polgármester. 

Ahogy évtizedek óta, a templom énekkara és kántora ezúttal is közreműködött a szentmise bemutatásakor.

A szertartás emelkedettségéhez, a búcsú különlegességéhez nagyban hozzájárult, hogy 47 éve (!) szolgál Dusnokon Kistamás István plébános, akinek a híres Feketi kápolnánál ez volt az utolsó miséje.

„Ezen az alkalmon ünnepeljük Szent Erzsébet látogatását Boldogságos Szűz Máriánál” – mondta Kistamás István, aki örömét fejezte ki, hogy a pandémia közepette végre olyannak láthatja hívei arcát, mosolyát, ahogyan az oltár elé kihelyezett Frank Nándor népművész által megfestett festményen Szűz Mária is mosolyog.

Kistamás István a szentmise vége előtti áldás előtt hivatalosan is bejelentette nyugdíjba vonulását. Köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik segítségére voltak a közel fél évszázad alatt, majd ezekkel a szavakkal áldotta meg híveit:

Továbbra is tartsátok meg hiteteket. Őrizzétek meg hűségeteket az Egyházhoz, az Úr Jézus Krisztushoz. Tartsatok ki vallásotokban! Az Isten áldása kísérjen utatokon!”

A megható bejelentést követően a templomi énekkar tagjai plébános úr köré gyűltek és külön neki énekelték az „Áldjon meg Téged az Úr…” kezdetű dalt.

A szertartáson Mindszenti István polgármester külön is köszönetet mondott Kistamás Istvánnak, aki Dusnok egyik legmegbecsültebb, legnagyobb elismerésnek örvendő tagja - fogalmazott a település vezetője. Zsiga F.

Kövessen minket a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés