• December 9. szombat, Natália
Gazdaság 2022. április 19. 10:00

Kiskőrösön átadták a Baptista Központ élelmiszer-feldolgozó üzemét

Kiskőrösön átadták a Baptista Központ élelmiszer-feldolgozó üzemét
Az elért eredmények, a korszerű eszközök, a példás rend és a patikatisztaság láttán csak az elismerés hangján lehet szólni a Kiskőrösön a Magyarországi Baptista Egyház tulajdonában lévő, a Seres Sámuel utcai ingatlanon kialakított savanyító, zöldség- és élelmiszer-feldolgozó üzemről. Az elmúlt évek során több lépcsőben létrehozott egységet az egyházon belül önálló jogi személyként működő Sorsfordító Szolgáltató Központ alakította ki, és kilátástalan helyzetben lévő, hajléktalan személyek felkarolásával működteti.

Hirdetés

Hirdetés

Az avató ünnepségre Kiskőrösre érkezett Font Sándor, a térség országgyűlési képviselője, Réthy Pál, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási helyettes államtitkára, Kollár Péter, a megyei kormányhivatal foglalkoztatási főosztály vezetője, Mészáros Kornél, a Magyar Baptista Egyház főtitkára, akiket Hajdú Julianna, a Sorsfordító Szolgáltató Központ vezetője, Mészáros Ferencné irodavezető és Opauszki György, a Központ igazgatótanácsának tagja fogadott.

Az ünnepséget megelőző, majd az azt követő helyszíni bejárás alkalmával Opauszki György és Mészáros Istvánné irodavezető elmondta:

A Sorsfordító Szolgáltató Központ a hajléktalan mintaprogram kertében a rászorulóknak lakhatást, munkát, szociális hálót, és akinek erre igénye van, egyházi lelki közösséget biztosít.

A kiskőrösiek elsőként a Szeretetszolgálat szociális ellátórendszerében lévő fővárosi hajléktalanokat szólították meg, felkínálva nekik a vidékre költözés, a mezőgazdaságban végzett munka lehetőségét. Az első rászorulók így kerültek Kiskőrösre. Ám azóta már elsősorban a megyében és a város környékén élő, kilátástalan helyzetben lévő emberek alkotják a jelenleg mintegy 30-35 fő közötti létszámot.

Közülük többeknek a Magyarországi Baptista Egyház tulajdonában lévő ingatlanokban, Sorsok házában biztosítanak lakhatást.

A Sorsfordító Szolgáltató Központ Kiskőrösön, a Masina dűlőben évekkel ezelőtt egy mezőgazdasági programot indított, és immár 2,2 hektárnyi fóliasátorban például paprikát, paradicsomot, uborkát, ezen kívül szabadföldön burgonyát, káposztát, sárgarépát, karalábét, tököt termelnek, de méhészkednek is. Elsősorban olyan zöldségféléket termesztenek, melyeket a Magyarországi Baptista Egyház Filadelfia Integrált Szociális Intézmény konyhája alapanyagként tud felhasználni. A kitűnő alapanyagokból elkészült étel a szociális étkeztetésben, idősotthonban, és a közfoglalkoztatásban dolgozók számára biztosítja a mindennapi meleg ételt. A konyha mintegy évi 120 ezer adag ételt készít, az ezen felüli alapanyag mennyiség, készáru a Sorsfordító Szolgáltató Központ fenntartásában lévő, 9 településen működő intézményekbe adományként kerül. Húsért sem kell a szomszédba menni, ugyanis a feldolgozó üzem melletti sertéstelepen szép számban nevelik a hússertéseket, így a savanyító üzemben keletkező és a növénytermesztéssel járó melléktermékek közvetlenül itt hasznosulnak.

Mivel évről évre nagy mennyiségű áru keletkezik, ezért építettek egy hűtőházat és a most végleges formáját mutató savanyító, illetve zöldség- és élelmiszer-feldolgozó üzemet.

Ezek az emberek nap, mint nap láthatják kezük munkájának eredményét, megtapasztalhatják, hogy a közfoglalkoztatás, a munka mennyire értékteremtő tevékenység. Ezáltal például a szenvedélybetegségükből, függőségükből való kigyógyulás folyamata is gyorsabb. A Kiskőrös mellett Kiskunhalason, Baján működő intézményekben tojótelep is van, mintegy ezer tyúkot tartanak, melyhez egy tojáscsomagoló üzem tartozik. A tojás egy része a már említett konyhára, míg másik része a Baján működő tésztaüzemben kerül felhasználásra. Itt a közfoglalkoztatottak száraztésztát állítanak elő. A fennmaradó tojásmennyiség pedig ugyancsak adományként kerül szétosztásra.

A tojótelephez tartozó ingatlanon mintegy ötezer tőből álló levendulaültetvény telepítésére is sor került. A megtermelt levendula egy részét megszárítják, különböző formában hasznosítják. A termékpaletta egy részét a Központ előadótermének előterébe állították ki.

A munkaügyi osztály támogatásával képzésre is lehetőség van, legnagyobb siker, ha az egykor kilátástalan sorsú emberek a nyílt munkaerőpiacon tudnak elhelyezkedni - adott tájékoztatást Opauszki György és Mészáros Istvánné.

Zs.F.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Kiskőrös

Hirdetés

Hirdetés