• Április 25. csütörtök, Márk
Gazdaság 2021. február 22. 11:53 | Szerző/forrás: Zs.F.

Átadták az új Duna-híd munkaterületét

Átadták  az új Duna-híd  munkaterületét
Online tanácskozás keretében adták át a Kalocsa-Paks Duna-híd és a rávezető utak munkaterületét a kivitelezőnek. A február 4-én tartott megbeszélésen a kivitelező, az építkezést finanszírozó Magyar Állam képviselői, az érintett települések polgármesterei és a közművállalatok munkatársai vettek részt.

Hirdetés

Hirdetés

Kalocsa Város Önkormányzata részéről Filvig Géza polgármester, Boromisza Viktor műszaki osztályvezető kapcsolódott be az online tanácskozásba. Filvig Géza az eseményt úgy értékelte: ez egy nagyon fontos előrelépés városunk jövőjét illetően.
A polgármester hozzátette: a munkaterület átadása után azonnal megkezdődhetnek az alapozást előkészítő, a talajrétegek elhelyezkedését és teherbírását a pillérek pontos helyén végzendő vizsgálatok.
Font Sándor a találkozó kezdetével egy időben a közösségi oldalán a nyilvánossággal is megosztotta az újabb fontos, a megvalósítás irányába mutató lépést. A képviselő kiemeli: Az elmúlt időszak legfontosabb kérdése az volt, hogyan tudná a Duna bal partja is a lehető leghatékonyabban kiaknázni a közelgő atomerőmű-építésben rejlő gazdasági lehetőségeket, egyszersmind hogyan lehetne a kalocsai térséget a paksihoz közelíteni. A képviselő maga adta meg a választ: egy híddal!
Kalocsa és térsége már hozzászokott az atomerőmű létéhez. Évek óta nem kérdéses, hogy a működés folyamatos lesz, hisz a Paks II. projekt keretében megépül a régi blokkokat kiváltó új atomerőmű.
A képviselő tájékoztatása szerint megtörtént a munkaterület átadása, ezzel a híd fizikai kivitelezése megkezdődött, egyben lezárult az elmúlt öt év rendkívül bonyolult előkészítő folyamata.
A híd már 2019 áprilisa óta rendelkezik építési engedéllyel.
A tervezésre kiírt pályázatot két eredménytelennek nyilvánított forduló után sikerült lezárni, amikor harmadik nekifutásra a KALOCSA HÍD 2017 Konzorcium nyerte el a tervezés-engedélyeztetés jogát. A konzorciumi partnerként együttműködő CÉH Tervező, Beruházó és Fejlesztő Zrt., a Pont-TERV Mérnöki Tervező és Tanácsadó Zrt., valamint az UTIBER Közúti Beruházó Kft. összesen 568 millió forint + ÁFA összegért végezhette el a munkát.
Mint emlékezetes, tavaly nyáron került pont a híd kivitelezésére kiírt közbeszerzési eljárás végére. A munkák elvégzésére a legjobb ajánlatot a Duna Aszfalt Kft. adta, és ezzel elnyerte a kivitelezés jogát. Akkori értesülésünk szerint a kivitelezőnek 40 hónap – azaz három év és négy hónap – áll rendelkezésére, hogy a hidat megépítse. E szerint először 2024 nyarán kelhetünk át a hídon. Ám szakmai vélemények szerint a Kalocsa-Paks Duna-híd hamarabb, már két év alatt megépülhet. Ez esetben a Kalocsa-Paks Duna-híd 2023 év elején készen állhat a forgalom fogadására.     

Kövessen minket a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés