• Április 19. péntek, Emma
Gazdaság 2021. február 22. 11:55

300 napon át hajózhatóvá teszik a Dunát

Megkezdődött a dunai hajóút fejlesztésének környezetvédelmi engedélyezési eljárása, a tervezők szerint a folyó jobb hajózhatóságát célzó beavatkozások 2023-ban indulhatnak. Dunaföldvártól Foktőig négy helyszínen – a dunaföldvári, a dunaföldvár-solti, a révbéri kanyarulatban, a madocsai átmenetben és a barákai szűkületben a mederben 30 változtatást végeznének el – tájékoztatta szerkesztőségünket a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal.

Hirdetés

Hirdetés

A projekt Dunaföldvár és Foktő közötti szakaszának környezetvédelmi hatás­vizsgálata legkésőbb február végén zárul le – közölte a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal.
A munkálatok részeként egyebek között 2932 köbméternyi fenékbordát, több mint 36 ezer köbméter sarkantyút építenek vagy egészítenek ki, közel ekkora mennyiségben létesítenek vezetőműveket, és 12 080 köbméter mederanyagot kotornak ki. A legkorábban 2023-ban induló munkák 5-6 évig tartanak majd.
A program célja, hogy a teljes magyar Duna-szakaszon a hajóút mélysége elérje a 2,7 métert, és az év legalább 300 napján akadálymentesen lehessen közlekedni a nemzetközi hajózásban szabványos, 25 deciméteres merülésű, 1300-1600 tonna hordképességű hajókkal.

Kövessen minket a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés