• Április 25. csütörtök, Márk
Gazdaság 2021. február 12. 12:29 | Szerző/forrás: Zsiga F.

Szépítésről, építésről Géderlakon

Képgaléria
Szépítésről, építésről Géderlakon
A Magyar Falu Program pályázatán elnyert 8,9 millió forintból vásárolt rézsűkaszás kistraktort Géderlak Község Önkormányzata. A haszongépjárműnek nagy hasznát veszik majd a Virágos Magyarországért Mozgalom pályázatain számos alkalommal szép helyezést elért községben, ugyanis évek óta stagnál, illetve csökken a parkgondozási feladatokat végző közhasznú munkások száma. A beszerzésről és az idei településszépítő, építő programról Katona György polgármesterrel beszélgettünk.

Hirdetés

Hirdetés

- Tavaly ilyenkor már a tavaszi településszépítő program összeállításával foglalkoztunk, hogy aki megfordul nálunk, vagy csak átutazik a településen, az is lássa, mennyire fontos számunkra a község szépítése, virágosítása, az esztétikai szempontoknak is megfelelő megjelenítése – mondta Katona György, mintegy ezzel a mondattal a beszélgetés alaphangját és irányát is kijelölve.
A polgármester azzal folytatta „A közterületi munkában nagyobb részt az önkormányzati dolgozók, a közhasznú munkások vettek részt, de a község lakossága is hagyományosan sokat tett, tavaly is vitathatatlan érdemeket szerzett a saját porták előtti területek rendben tartása, parkosítása, virágosítása terén, amelyért ezúton is köszönetet mondok.  
Ez a munka soha nem veszik kárba, mert bennünket gyarapít, bennünk kelt szebb érzéseket, teszi szebbé, gazdagabbá a mindennapjainkat és ünnepeinket.”
A hagyományos falunapot és a szokásos rendezvényeinket természetesen nekünk is törölni kellett, de a biztonság és az egészség fontosabb, a rendezvényeket pedig majd bepótoljuk, ha lecsengett a vírus.
A Magyar Falu Programban három sikeres projektünk is van, de ami a parkgondozási feladatokat legnagyobb mértékben segíti, az a 8,9 millió forintért vásárolt rézsűkaszás kistraktor. A haszonjármű nagyon sok élőmunkaerő órát vált ki, ráadásul a használata nem időjárás függő, ezáltal hosszabb távra tudjuk tervezni a parkgondozási feladatainkat.”
A pályázatok nagyon fontosak az életünkben, mert Géderlak iparűzési adóbevétellel – a koronavírus-járvány miatti elvonások miatt különösen - nemigen tud számolni, viszont sok megvalósításra váró tervünk van.  
Font Sándorral, a térség országgyűlési képviselőjével jó együttműködésben dolgozunk, képviselő úr figyel ránk, mindig elérhető számunkra, célkitűzéseink megvalósítását hatékonyan segíti. A vírus elleni védekezés során is folyamatos a kapcsolatunk, általa is hiteles információhoz, érdemi segítséghez jutunk.”
• A munkahelyekkel, illetve az oktatással hogy állnak?
Szerencsére a mezőgazdasági gépgyártó üzem, mint az egyik legnagyobb iparűzési adó fizető társaság a tulajdonos elhalálozása ellenére, zökkenőmentesen tovább működik, de más, egyebek mellett mezőgazdasági vállalkozások is segítik az itt élők megélhetését, az önkormányzat boldogulását. Áttörést ezen a területen is a Kalocsa-Paks Duna-híd megépítése és a Paks II. építésébe való bekapcsolódás eredményezhet.
Géderlak ugyan 1000 fő alatti, pontosan 980 lelket számláló település, de nálunk önálló, egyházi fenntartásban lévő bölcsőde, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye fenntartásában 31 fős óvoda és 96 fős, nyolc osztályos általános iskola működik stabil, illetve emelkedő gyermeklétszámmal. Talán ez lehet az egyik legnagyobb megtartó ereje a településünknek
Ha már a Magyar Falu Program pályázatán elnyert összegből vásárolt rézsűkaszás kistraktorról beszéltem, ide kívánkozik, hogy ugyanezen program keretében nyertünk 7 millió forintot a temető már megkezdett betonútja, járdái kialakításának folytatására, 5 milliót egy romos ház megvásárolására, elbontására, melynek helyére hosszabb távon egy nyugdíjas napközi otthont tervezünk – mondta Katona György, Géderlak község polgármestere.

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés