• Április 24. szerda, György
Gazdaság 2022. június 23. 09:00

Öregcsertőre öt projektre 58,2 millió JETA forrás érkezett

Öregcsertőre öt projektre 58,2 millió JETA forrás érkezett
„Lélekszámában gyarapodó kistelepülésünk, Öregcsertő életében a fejlesztéseket tekintve kifejezetten sikeres időszak az elmúlt három esztendő. Ehhez más pályázati lehetőségek mellett jelentős mértékben hozzájárultak a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítványhoz (JETA) benyújtott sikeres, és immár megvalósított pályázataink. Az Alapítvány segítségével olyan területeket tudtunk fejleszteni, illetve más pályázatokat előkészíteni, amelyek a lakosság komfortérzetének a növelése mellett jelentős energia megtakarítást eredményeznek. Egy kicsit magam is meglepődtem, amikor lakossági fórumra készülve, a pandémia időszakát is áttekintve, a JETA-tól nyert pályázatokat összegeztem” – mondta Kis-Vén László polgármester, amikor a településre látogattunk.

Hirdetés

Hirdetés

A településvezető a kronológiai sorrendet tartva elmondta:

Öregcsertőn a 2019. évben komoly előrelépés történt a közterületek karbantartásában. A városi munkaerőpiac elszívó hatása miatt egyre kisebb létszámban rendelkezésre álló élő munkaerőt csak úgy tudtuk kiváltani, hogy JETA pályázati összegből - a környező települések között elsőként -, korszerű kommunális és parkgondozó eszközöket vásároltunk. A rendelkezésre álló 19,947 millió forintból egy John Deer traktort és egy Muolin hidraulikus fűkaszát állítottunk munkába. Aki Öregcsertőn jár, tapasztalhatja, hogy a nagy zöldfelületekkel rendelkező község parkjai, árkai évszaktól függetlenül rendben vannak, a falu - köszönhetően a fejlesztésnek is - szép, rendezett képet mutat. Ugyan nem a tárgyi eszközök gyarapodását szolgálta, de közösségünk életében minden évben jelentős súllyal esik latba a falunap, amelynek emlékezetes és méltó megrendezésére - még ugyancsak 2019-ban - a JETA 1 millió forintot biztosított.

A településképi szempontból is jelentős öregcsertői községháza teljes körű energetikai korszerűsítése nem csak esztétikussá tette az épület külső homlokzatát, hanem a korszerű kazánnak köszönhetően a fűtésköltségben is jelentős megtakarítást eredményezett. Az erre a célra elnyert 19,723 millió forinthoz saját forrást sem kellett biztosítanunk.

A temetkezési szokások megváltozása, az urnás temetések iránti igény Öregcsertő Község Önkormányzatát is kihívás elé állította, ugyanis a helyhatóság fenntartásában lévő temetőben mindeddig nem volt urnafal. Az esztétikus urnafal sétány és a négy, egyenként 10 fülkés urnafal kialakításához a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány (JETA) pályázatán elnyert 7,649 millió forint teremtette meg a lehetőséget. Ez a 2020-as évet érintő JETA- támogatás éppen időben érkezett, mert annak hiányában apróbb lépésekben az önkormányzatnak, nagyobb mértékben az urnás temetést választóknak kellett volna finanszírozniuk az urnafalak létesítését.

Az általános iskola fűtéskorszerűsítése nyomán egy 30 éves, korszerűtlen gázkazánt tudtunk lecserélni a legmodernebb berendezésre. Így az erre a célra 2021. évben fordított 4,965 millió forint pályázati forrás érezhető módon járul hozzá az intézmény energiaszámláinak csökkenéséhez.

Mint említettem, a JETA immár arra is lehetőséget biztosít, hogy terveket készíttessünk, amelyek például a TOP pályázatok elbírálásánál jelentenek előnyt. Erre figyelemmel a Vén József utca, Kossuth Lajos utca és a Kalocsai utca útkorszerűsítésének tervei az Alapítvány 4,997 millió forintos támogatásából készültek el. Ezek a tervek - egyelőre az informálisan kapott tájékoztatás szerint – megalapozták az útfelújítási TOP-os pályázatunk sikerét – tájékoztatta lapunkat Kis-Vén László polgármester.

Kövessen minket a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés