• Április 24. szerda, György
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Gazdaság
  • Jelentős előrelépés környezetünk védelmében az új csengődi szennyvíztisztító telep
Gazdaság 2022. november 22. 11:01

Jelentős előrelépés környezetünk védelmében az új csengődi szennyvíztisztító telep

Jelentős előrelépés környezetünk védelmében az új csengődi szennyvíztisztító telep
Jól halad a CSENGŐD, TABDI és AKASZTÓ települések szennyvízkezelésében új fejezetet nyitó projekt, amelynek keretében új szennyvíztisztító telep épül Csengődön. A fejlesztés az említett három települést érinti, amelyek – 6386 fővel – együtt alkotnak egy szennyvíz-agglomerációt.

Hirdetés

Hirdetés

A projekt a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) finanszírozásában zajlik. A zöldmezős beruházásban megvalósuló, eleveniszapos biológiai szennyvíztisztítási technológiával rendelkező szennyvíztisztító telep Csengődön, az 5306. jelű út mentén épül. Éppen szemben a jelenlegi teleppel, amely ugyancsak megtartja funkcióját.

Az érintett településeken élők és gazdálkodók sokat várnak az évtizedek óta aktuális fejlesztéstől: többek között folyamatos, zavartalan szolgáltatást, hatékony környezetvédelmet, költségkímélő fenntartást. A létesítmény várhatóan mindezekre megoldást nyújt, az áttérést követően jelentősen javulni fog a tisztítási fok. Erről az üzemeltető a vízparaméterek folyamatos ellenőrzésével gondoskodik.

A kivitelezés várható befejezése 2023. október 31. Addig egy 6 hónapos próbaüzemre is sort kell keríteni, amikor „élesben vizsgázik” az új technológia. Az összesen 2,137 milliárd forint Európai Uniós forrásból megvalósuló beruházás jelentőségéről, várható hatásairól, a szükséges forrás elnyeréséig vezető útról és a projekt jelenlegi állásáról az érintett települések polgármestereivel: Pivarcsi Csabával (Csengőd), Fábián Sándorral (Tabdi) és Suhajda Antallal (Akasztó) beszélgettünk.

Tőlük tudjuk, hogy a történet még a 2000-es évek elejére nyúlik vissza, amikor egyértelművé vált, hogy a nemrégiben átadott szennyvíztelep lényegesen alultervezett, ezért folyamatos problémák jelentkeztek. A létesítmény sem hidraulikailag, sem a tisztítandó szennyvíz mennyiségét, illetve tisztítást követő paraméterek tekintetében nem teljesítette az elvárásokat. A szennyvíztelepről a tisztított szennyvizet – a 7-es csatorna két és fél kilométeres szakasza után – a főcsatorna egyenesen a Dunába viszi. Így végképp sürgető volt a tisztított szennyvíz paramétereinek javítása, amit a környezetvédelmi hatóság rendszeresen kiszabott bírságai is nyomatékosítottak. A szűk kapacitás miatt nagyon nehéz volt már új ingatlanokat rácsatlakoztatni a rendszerre, és – különösen a téli időszakban, amikor a mikrobák működése lelassul – a szennyvízjavítás mértéke komoly kifogásokra adott okot.

Az érintett települések vezetői szüntelenül keresték a fellelhető pályázati lehetőségeket a bővítés, fejlesztés érdekében. Mivel azonban ekkortájt Magyarországon számos 2000 főnél kisebb településen még a szennyvízkezelés sem volt megoldott, nem nagyon reménykedhettek. Szerencsére azonban a papírforma nem igazolódott. Sőt, a meglévő szennyvíztelep megújításának támogatása helyett egy teljesen új létesítmény építése kapott prioritást. Erre a célra a KEOP pályázaton – lakosságarányosan – összesen 1,1 milliárd forintot nyert el a három település, a szükséges önerőt pedig magára vállalta Magyarország Kormánya. Így a telep teljes bekerülési költségét, azaz 2,1 milliárd forintot megkapták. 

Suhajda Antal, Akasztó polgármestere hozzátette: a sokszor hangsúlyozott üzembiztonság mellett a beruházásnak környezetvédelmi szempontból is hatalmas jelentősége van Akasztó számára, ahol a megye ötödik legnagyobb horgászegyesülete működik.

 Az új telep a meglévő kapacitásának és tisztítási fokának a duplájára lesz képes, tehát biztonsággal tudja ellátni a feladatát. Annál is inkább, mert a meglévő szennyvíztelepet sem bontják el, hanem az új elkészülte után becsatlakoztatják a rendszerbe, és szükség esetén előtisztítóként használják majd. A két létesítmény ugyanis az 5306-os út mellett, egymással szemben található.

Várhatóan már jövő tavasz végétől jó minőségű szennyvíz kerül a befogadóba, aminek az érintettek egyformán örülnek. Több mint 20 éves problémára sikerül ugyanis pontot tenni ezzel.

Fábián Sándor Tabdi polgármestere szerint a szennyvíz ártalmatlanítása mindhárom településen fontos a lakosságnak, de a gazdálkodó szervezeteknek is.  Tabdi sem kivétel ez alól: jónéhány vállalkozás is rákötött erre a csatornahálózatra. A polgármester úgy gondolja, hogy egy ilyen közmű szolgáltató, ami megfelelő módon be tudja fogadni és semlegesíteni képes a termelés során előállított szennyvizet, fontos szerepet tölt be minden felelősen gondolkodó cég jövőképében is. Az pedig – mondta – egyikünk számára sem közömbös, hogy mennyire erősek a vállalkozásaink, hány embernek adnak munkát. A polgármester kiemelkedően fontosnak tartja azt is, hogy a beruházás kapcsán megtörtént az átemelők korszerűsítése is, és megszűnik az a pénzügyi teher, amit a meglévő szennyvízhálózat fenntartására kellett a településeknek áldozniuk. Azt ugyanis a szolgáltató időről időre áthárította a településekre.

– Annak idején a szennyvízhálózat kiépítése és a szennyvíztelep építése a három település által létrehozott víziközmű társulaton keresztül valósult meg, aminek Csengődön volt a központja és az irodája. Ebből adódóan itt épült meg maga a telep és a tisztítómű is – magyarázza Pivarcsi Csaba polgármester Csengőd hangsúlyos szerepének okát.

A polgármester kifejtette: 20 év alatt indokolttá vált a kapacitás bővítése és a technológiai fejlesztés is. A hiányosságok miatt a helybéliek életét gyakran keserítette meg a bűz, a szolgáltatónak pedig a nem megfelelő vízminőség kibocsátása miatt kirótt bírságok okoztak folyamatos fejtörést. Az új szennyvíztisztító telep megépülésével párhuzamosan a településen kiépített szennyvízcsatorna hálózat technológiai fejlesztése is megtörtént, ami a nagy átemelő szivattyúkat érinti. Tisztában vannak azzal, hogy ritkán jutnak a kis települések ekkora támogatási forráshoz. Ezért különösen értékelik a lehetőséget, ami egy alap közműszolgáltatás magas színvonalát teszi lehetővé a településeken.

– Azt reméljük, hogy a korábbi csúszások ellenére időben elkészül a beruházás, és hosszú évtizedekre megoldja a települések szennyvízkezelési problémáit – szögezte le Pivarcsi Csaba. Tóth Tímea

Kövessen minket a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés