• December 9. szombat, Natália
Gazdaság 2023. szeptember 30. 08:00

Ömilliárd forintot nyertek el kistelepülések út- és járdaépítésre

Ömilliárd forintot nyertek el kistelepülések út- és járdaépítésre
Ötmilliárd forint támogatást nyertek el kistelepülések önkormányzati tulajdonú utcák, kerékpárutak, hidak és járdák építésére, illetve felújítására a Magyar falu program keretében - jelentette be Gyopáros Alpár modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos szeptember 15-i sajtótájékoztatóján. A nyertesek között Akasztó és Dunavecse települések neve is olvasható.

Hirdetés

Hirdetés

A politikus a pályázati eredmények ismertetésén elmondta, összesen 388 kistelepülés részesül az ötmilliárd forintos támogatásból. Utca, kerékpárút és híd fejlesztése kategóriában pályázónként legfeljebb 45 millió forintot lehetett igényelni, járdafejlesztésre pedig maximum 10 millió forintot kérhettek a települések - részletezte.    Közölte továbbá, hogy a pályázati kiírás nem igényelt önerőt, és a két kategóriában fele-fele arányban oszlik meg a támogatott pályázatok száma. A nyertesekről szóló adatok megtekinthetők a kormany.hu oldalon és a Magyar falu program honlapján - tudatta a kormánybiztos.

    Gyopáros Alpár hangsúlyozta: az út- és járdafejlesztés az egyik legnépszerűbb támogatási célterület a Magyar falu programban, "nem véletlen", hogy negyedik éve írnak ki pályázatokat ebben a témában.

    Az elmúlt időszak fejlesztési eredményeit összefoglalva közölte, hogy négy év alatt több mint háromezer útfelújítási pályázatot és csaknem másfélezer járdafelújítást támogattak országszerte a magyar falvakban. Hozzátette: az önkormányzati tulajdonú utak és járdák mellett az állami utakat, mellékutakat is folyamatosan fejleszti a kormány. Utóbbi kategóriában a - jellemzően alacsonyabb rendű összekötő utakat érintő - fejlesztések az idei év végére "meghaladják a négyezer kilométer úthosszt" - mondta Gyopáros Alpár.

    "Utcafejlesztésekre, járdafejlesztésekre és az állami utak fejlesztésére 2019 óta több mint 360 milliárd forintot költött a kormány a Magyar falu program keretében" - összegzett a kormánybiztos, aki jelezte azt is, hogy idén még várhatók további pályázati kiírások.

MTI

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés