• Április 26. péntek, Ervin
Gazdaság 2021. június 2. 10:00

Rövid idő alatt visszaállhat Magyarország gazdasági teljesítménye

Rövid idő alatt visszaállhat Magyarország gazdasági teljesítménye
A gazdaság újraindítása, a beruházások ösztönzése és a munkahelyteremtés az előttünk álló időszak kiemelt kormányzati céljai. Font Sándor országgyűlési képviselő szerint akár a vártnál rövidebb idő alatt visszaállhat Magyarország gazdasági teljesítménye a világjárvány kirobbanását megelőző szintre. Többek között ennek esélyeiről és eszközeiről beszélgettünk.

Hirdetés

Hirdetés

– Az interjú készítésének időpontjában meghaladtuk a 4,5 millió beoltottat. Mit jelent ez az újraindítás szempontjából?

– Többek között azt, hogy mintegy másfél-két hónappal járunk az uniós átlag előtt, és az ezzel járó enyhítések a lakosok körében is érzékelhető, pozitív hangulati változást hoztak. Minden héten újabb korlátozás szűnik meg, miközben a gazdaság egyre nagyobb fordulatszámot vesz fel.

Helyes volt a vakcina-politika

– Hol tartunk most, és milyen esélyekkel indulunk az újrakezdésben?

– Nem kérdéses, hogy a gazdasági visszaesés kisebb volt Magyarországon, mint az EU többi országában. Ahogy azt régóta mondjuk, hazánkat egy erős gazdasági állapotban érte a vírus által okozott gazdasági visszaesés, és a helyes, időben felismert vakcina-politikának, valamint a csak szükséges mértékű korlátozásoknak köszönhetően a gazdaság mindvégig üzemelni tudott valamilyen szinten. Most pedig, amikor elérkeztünk az átoltottság egy bizonyos magasabb szintjére, sokkal korábban indíthatjuk újra a gazdaságot. Ez azt jelenti – és ezt már külföldi elemzők is mondják – hogy a gazdasági növekedés tekintetében elérhetjük akár az öt százalékot is. Tulajdonképpen hétről hétre magasabb mérőszámot, növekedési mértéket jósolnak. Ugyanis látják, hogy a gazdaságunk nem esett össze, nem történt meg a totális bezárkózás, így mindenkihez képest hamarabb tudunk nyitni. Ez persze függvénye az átoltottságnak is. Minél tovább tudjuk vinni az oltás mértékét, annál közelebb a nyitás. És ebben – én így gondolom – szinte mindenkinek van személyes felelőssége, ami abban nyilvánul meg, hogy beoltatja-e magát. Minden esetre úgy tűnik, hogy egészen közel kerülhetünk az újra nyitáshoz. Erre ráerősít a napokban benyújtott, jövő évre vonatkozó költségvetés is.

Fontos az egészségügy támogatása

– Milyen meghatározó irányokat emelne ki?

– A fő csapásirány az egészségügy támogatása és a gazdaságélénkítés. Ennek érdekében hazai és nemzetközi forrásokat egyaránt felhasználunk. Az Európai Uniótól érkező támogatási pénzkeretnek például mindegy 30 százalékát fogjuk az egészségügy támogatására fordítani. Az újranyitás, beruházás ösztönzés és munkahelyteremtés serkentésére fordítandó összegek nagyságrendje hétköznapi keretekben gondolkodva nem felmérhető. A cél, hogy minden vírus miatt megszüntetett munkahelyet pótoljunk, és mindenkinek lehetősége legyen munkába állni. Ezt ígértük, és teljesíteni is fogjuk. A program teljesülését a jövő évi költségvetésben a gazdaság ösztönzésére szánt 3152 milliárd forint szolgálja. Ezen belül egy beruházási, álláskeresési támogatási és foglalkoztatási alap áll nagy összeggel az érintettek rendelkezésére. Az egyik a foglalkoztatót, a másik pedig a foglalkoztatottat támogatja. Ennek a költségvetésnek van további kiemelkedő területe. Az újrainduló gazdasági fellendülés miatt várhatóan olyan nagy lesz a növekedés, hogy újra tudunk fizetni a nyugdíjasoknak nyugdíjprémiumot! Ennek a lehetőségét beépítettük a költségvetésbe, azaz a pénz félre 

van téve. Ugyanígy tartalmazza a Gyurcsány kormány által elvett 13. havi nyugdíj visszaépítésének második heti kifizetését is 2022 januárjától. De ne csak a nyugdíjasok bizakodjanak, hanem a fiatalok is! A költségvetés már úgy készült, hogy beleszámolták az előterjesztők 2022 januárjától a 25 év alatti munkavállalók teljes 

személyi jövedelemadó mentességét is.

– Milyen eredmények várhatók az intézkedések hatására?

– A vakcinázás ütemének és a jó érzékkel kimért korlátozásoknak köszönhetően sikerült elérni egy nagyon érzékeny egyensúlyt. Ennek köszönhetően a szakértők szerint akár ez év végéig visszaszerezhetjük a tavalyi év elvesztett bevételeit, illetve a tavalyi gazdasági zuhanást kompenzálhatjuk. Vagyis akár 2021 év végéig vissza tudjuk állítani azt a 2019 évi szintet, ami egy szép, prosperáló esztendő volt. Ezt a lépést korábban két évre tippeltük.

Újranyitási program a kisvállalkozóknak

– Milyen eszközökkel lehet ilyen mértékű gazdasági teljesítményt ösztönözni?

– Hadd szemléltessem ezt egy példán keresztül! A magyar falu vállalkozásai számára induló újraindítási program támogatásai a Magyar Falu Program keretében lesznek elérhetők. Ebből olyan, 5000 fő alatti településeken végrehajtott beruházásokhoz lehet vissza nem térítendő támogatáshoz jutni, amelyeket mikro-, kis- és középvállalkozások valósítanak meg. Ez azt jelenti, hogy éves átlagban nem haladhatja meg a foglalkoztatottak száma a 10 főt, de minimum egy fő foglalkoztatottnak lennie kell. További elvárás, hogy legalább egy lezárt gazdasági éve legyen a vállalkozásnak. Amennyiben ezek az elvárások teljesülnek, a vállalkozás 25 milliárd forintos pénzalapból pályázhat igen szerteágazó tevékenységre, 70 százalékos támogatási intenzitás mellett (azaz a beruházás összértékének mindössze 30 százalékát kell a pályázónak hozzátenni). Ráadásul ezt a 2 és 10 millió forint közötti támogatási összeget kombinálni lehet a már meghirdetett tízmillió forintos újraindítási kamatmentes hitellel. Az összeg a beruházásokon túl bérköltségre és annak járulékaira is fordítható, de akár szoftverekre, licencekre, jogdíjakra, vagy szakmai képesítés megszerzésére is felhasználható. Aligha van olyan terület, ami a meghirdetett kilenc nagy témakörből kimaradt volna. Ha pedig kimerülne a rendelkezésre álló, 25 milliárdos pénzalap, a kormány ígérete szerint további forrásokat bocsát rendelkezésre.

– Miért kap kiemelt figyelmet ez a gazdasági szegmens? 

– Részben azért, mert gazdasági vészhelyzet esetén a legsérülékenyebb. Másrészt pedig a legtöbb embert alkalmazzák. Sokan azt feltételezik, hogy a multinacionális cégek a nagyfoglalkoztatók. Pedig nem így van. Az ő jelentős technológiai előnyükkel szemben a kisvállalkozások éppen azt a rést töltik be, amit nem lehet robotizálni, tömeggyártással előállítani. Ebben a szektorban születnek az unikális, speciális kézimunkával előállított termékek, ami miatt a kisvállalkozások Magyarország legnagyobb foglalkoztatói. E két jelenség miatt kell a kis- és középvállalkozásokat az 5000 fő alatti településeken különös figyelemmel védeni.

Tóth Tímea

Kövessen minket a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés