• Április 25. csütörtök, Márk
Gazdaság 2021. január 18. 11:47

A legtöbbet fogjuk kihozni ebből az évből!

A legtöbbet fogjuk kihozni ebből az évből!
Süli János, a Paks II. projektért felelős miniszter szerint kihívásokkal teli, mozgalmas évnek ígérkezik 2021. Speciális körülmények között kell végezni az atomerőmű létesítésével kapcsolatos feladatokat csakúgy, mint a térségfejlesztéssel kapcsolatos teendőket. – Fel kell tűrnünk az ing ujját, de minden nehézség ellenére a legtöbbet fogjuk kihozni ebből az évből – fogalmazott a Paks II. projektért felelős miniszter.

Hirdetés

Hirdetés

Süli János:
Fontos cél a térség
gazdaságának fellendítése

– Minden okunk megvan arra, hogy elégedettek legyünk, hiszen a járvány ellenére jó ütemben halad a Paks II. projekt. Az elmúlt egy évben számos fontos lépés történt a két új blokk előkészítésében és a kerítésen kívüli feladatok, azaz a térségfejlesztés terén is – összegezte a két új blokk létesítéséért felelős miniszter. Süli János azt mondta, decemberben egyeztettek Alekszej Lihacsovval, a Roszatom vezérigazgatójával, s egyetértettek abban, hogy a munka ütemterv szerint halad. A létesítési engedély iránti kérelem benyújtása, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal villamos létesítési engedélyének megszerzése mellett megkezdődtek az Erőmű-beruházási Központ kivitelezési munkálatai és a felvonulási terület számos építménye megkapta az Országos Atomenergia Hivatal építési engedélyét. Az új év is engedélyek megszerzésével indult, két további épület kivitelezéséhez biztosított zöld lámpát az OAH.
Süli János szavai szerint 2021-ben az egészségmegőrzést fókuszba helyezve, a járványhelyzet miatti korlátozások közepette kell folytatni a munkát, amelynek fontos momentuma lesz a terület-előkészítési munkálatok indulása. – Nyolcmillió köbméter földet kell kitermelni a munkagödörből, 2570 méter résfalat megépíteni, majd a szükséges részeken betonnal megerősíteni a talajt.
Arra is kitért, hogy a beruházás megvalósításához közvetlenül szükséges infrastruktúra és szolgáltatások fejlesztése terén jelentős lépések történtek. Ezek abból a szempontból is fontosak, hogy a térséget bevonják a beruházás megvalósításába élénkítve a régió gazdaságát. – Lakhatás, közműfejlesztés, munkaerőképzés, élelmezés, közlekedés és szállítás – ezek a legkézenfekvőbb területek, de a turizmus, a közbiztonság, a közoktatás, az egészségügy és a hulladékkezelés is a feladataink közé tartozik, nem beszélve a vállalkozásfejlesztésről – részletezte a miniszter.
A konkrét eredményekről szólva elmondta, hogy a Mezőfalva–Paks vasútvonal szükséges fejlesztése mellett a környékbeli utak felújítása is folyamatos. Elkészült a Paks–Németkér, a Györköny–Pusztahencse út, folyik a nagydorogi út felújítása, két információs iroda nyílt a vállalkozók és a Paksra érkezők tájékoztatása érdekében, elkészült Pakson a Liget-lakópark. – A projektbe bekapcsolódó cégek igényeinek kiszolgálására épül egy irodaház a 6-os főút mellett Paks közelében. Itt egy műszaki szálloda is lesz az egy-két napos egyeztetésre ide érkező vendégeknek.
A kivitelezés év elején kezdődik – hozott példákat az aktuális feladatokról Süli János.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Paks

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés