• Március 19. kedd, Bánk, József
Közélet 2021. szeptember 7. 10:00

Élményekben, ismeretekben gazdag horvát tábort tartottak Dusnokon

Élményekben, ismeretekben gazdag horvát tábort tartottak Dusnokon
Öt napon át vidám kacagástól, gyermek zsivajtól, horvát ének és zeneszótól hangos a dusnoki Víziturisztikai Központ és a község központjában lévő zarándokszállás. E két helyszínen tartották ugyanis a Bethlen Gábor Alap és a Dusnoki Horvát Nemzetiségi Önkormányzat támogatásával megrendezett horvát nemzetiségi nyelv és néptánc tábor programjait

Hirdetés

Hirdetés

A bent alvós táborba közel 35, zömében dusnoki gyerek jelentkezett, hogy játékos formában ismerkedjenek horvát nemzetiségi gyökereikkel, azzal a kultúrával, amelyre méltán lehetnek büszkék a dusnokiak. 

A táborozókat éppen akkor látogattuk meg, amikor a horvát nyelv- és a horvát énektanulásé volt a főszerep.

A kisebb, alsó tagozatos gyerekek horvát nyelvórán ismerkedtek az állatok horvát nevével, az eredendően dusnoki, de férjével Zágrábban élő Baričević-Tamaskó Eszter, a Rijekai Egyetemen is oktató horvát nyelvtanár empatikus irányítása mellett.

Ez idő alatt a tábor felső tagozatos lakói a dusnokiak horvát eredetével, rác identitásával ismerkedtek, majd a horvát néptánc alaplépéseit tanulták az igencsak fülbemászó délszláv dallamok bejátszása közben.

A tábor szervezője,Tamaskó Péterné Hodován Éva arról tájékoztatta lapunkat: a dusnoki gyerekek eddig mindig az ország más településein táboroztak, de a koronavírus-járvány miatt, no és persze az új lehetőséggel, a megyei önkormányzat TOP pályázati forrásából megvalósult Víziturisztikai Központ kínálta lehetőséggel élve már a tavalyi tábort is a községbe szervezték. A gyerekek örömmel jelentkeztek a táborba, de első kérdésük az volt: ugye idén sem otthon alszunk?

A valódi tábori élethez az éjszakai közös programok is hozzá tartoznak, az összetartozást erősíti, hogy a gyerekek a nap 24 órájában együtt vannak, egy időben kelnek és fekszenek. Ehhez a dusnoki Víziturisztikai Központ és a zarándokszállás adja meg a kiváló, kulturált és komfortos lehetőséget – mondta a főszervező.

Éva kitért arra is, a nyelvi- és táncfoglalkozások, kézműves foglalkozások mellett nagy élményt jelentett a gyerekeknek, hogy az új lelátóval büszkélkedő Dusnoki Sportcentrumban megrendezett Dusnok - FTC meccsen a helyi együttesnek szurkolhattak. Mi sem természetesebb, hogy ők voltak a leghangosabbak és a leglelkesebbek.

Később a megújult dávodi fürdőben szereztek további élményeket. Az egész napos fürdőzés után a következő nap már újra az ismeretek játékos bővítésével telt: nyelvi és táncfoglalkozás, közös lángos sütés, kézműves foglalkozás, este meseerdő a faluban alkotja a program gerincét. Idén újdonságként egy a vártnál is népszerűbb játékot találtunk ki a kisebb gyerekeknek. Az „aranymosáskor” mindenki valamilyen meglepetésre számíthat, miközben az „aranyat” a Vajas vizével mossa ki a homokból.

A zárónapról szólva Tamaskó Péterné örömmel újságolta, hogy a tábor lakói a művelődési házban adtak táborzáró műsort a szüleiknek, rokonaiknak és az érdeklődőknek. Zs.F.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Dusnok

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés