• Április 20. szombat, Konrád, Tivadar
Közélet 2021. október 31. 11:00

III. Tájegységi Trófeaszemle Homokmégyen

III. Tájegységi Trófeaszemle Homokmégyen
Nemesnádudvar, Hajós után Homokmégyen október 14- én rendezték meg a tájegységi trófeaszemlét, amelyre hét vadászatra jogosult hozta el kimagasló gímszarvas trófeáit. A rendezvény nagy érdeklődést váltott ki a vadászok és a vadgazdálkodás területén dolgozók körében.

Hirdetés

Hirdetés

A trófeaszemle házigazdája, Rigó Ferenc, az országosan szép eredményeiről híres Homokmégyi Dózsa Vadásztársaság elnöke a természet közeli Romsics szálláson tartott eseményen köszöntőbeszédében rámutatott: hazánkban 2017 óta tájegységi vadgazdálkodás működik. A Duna-Tisza közi vadgazdálkodási tájon belül a térségben él a legjobb minőségű gímszarvas állomány, amit szívesen megmutatnak egymásnak a vadgazdálkodási szakemberek. Az elnök külön köszöntötte Kammermann Pétert, az Agrárminisztérium Vadgazdálkodási Főosztály, Illancs-Bugaci tájegység fővadászát, aki a továbbiakban az elmúlt bőgési időszak eredményeit ismertette.

Mint elhangzott: Nemesnádudvar, Hajós után most talán a legméltóbb helyen, Homokmégyen rendezték meg a tájegységi trófeaszemlét. A megjelent, távolabbi tájakról is érkező vadászok száma mutatja leginkább: a hét vadászatra jogosult kimagasló gímszarvas trófeái mekkora érdeklődést váltanak ki a vadásztársadalom tagjai körében. Annak ellenére, hogy a trófeaszemlével egy időben tartják a Vadászati és Természeti Világkiállítás záróeseményét, amelyre a résztvevők egy része is meghívást kapott.

Kammermann Péter stílusosan a kiállított trófeák mellett ismertette az elmúlt bőgési időszak eredményeit. A minisztérium képviseletében megjelent szakember elmondta:

„A 303-as Illancs – Bugaci Vadgazdálkodási Tájegységben a mai napig 248 darab gímbika került bírálatra, amiből 33 arany érmet, 83 darab ezüstérmet, míg 61 darab bronzminősítést szerzett. Ez összesen 177 érmes gímbikát jelent, ami a 248 elbírálthoz képest országos viszonylatban is kimagasló eredménynek számít. Ezek közül több is 12-13 kilogramm körüli súlyt mutatott, ami szintén kiválónak mondható.”

A trófeamustrán, a kiállított trófeák mellett folytatott szakmai beszélgetésekből kiviláglott: az idei szarvas nász nehezebben indult, mint az elmúlt években, talán az aszályosabb, csapadékszegény forró időszaknak köszönhetően, de a végére kialakult az elvárt és megszokott minőségű bőgés, amit az eddigi eredmények is jól tükröznek.

A trófeamustra fehér asztal melletti szakmai beszélgetésekkel ért véget. Zs.F.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Homokmégy

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés