• Április 27. szombat, Zita
Közélet 2021. november 2. 11:00

Multifunkcionális új sportcsarnokot avattak Solton

Multifunkcionális új sportcsarnokot avattak Solton
Solt legnagyobb, városképi jelentőséggel bíró középületét, - dr. Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériuma sportért felelős államtitkára szerint a település ékkövét, - a többfunkciós sportcsarnokot szeptember 29-én avatták fel.

Hirdetés

Hirdetés

Az esemény különös jelentőségét az adta, hogy a nagy múltú sportegyesületekkel is rendelkező városnak mindeddig nem volt sportcsarnoka, de több száz látogató befogadására alkalmas fedett közösségi tere sem. Az egyedi kormánydöntés nyomán 450 millió forint állami támogatásból és 550 (!) millió forint saját erőből megépült új sportcsarnokot dr. Szabó Tünde államtitkár, Font Sándor országgyűlési képviselő, Németh István polgármester és dr. Kovács Antal olimpiai bajnok, a Paksi Atomerőmű kommunikációs igazgatója avatta fel. Az ünnepségen megjelent Mák Kornél, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke, a járás, a szomszédos települések polgármesterei, köztük dr. Filvig Géza kalocsai polgármester. Az eseményen a Solti Ifjúsági Fúvószenekar és a Solti Mazsorett Csoport adott műsort.

Németh István polgármester köszöntőbeszédében felelevenítette a beruházás előzményeit, köszönetet mondott a magyar kormánynak és Font Sándor országgyűlési képviselőnek a támogatásért, és mint rámutatott: a település lakói, vállalkozói, az önkormányzat is mindent megtettek azért, hogy a korszerű létesítmény megvalósításához szükséges 550 millió forint saját erőt előteremtsék.

A városvezető szólt arról is, hogy az új sportcsarnok nem csak a sportéletnek, de a szomszédos iskolában folyó mindennapos testnevelésnek is helyet ad. Ugyanakkor többfunkciós jellegéből adódón például az Ifjúsági Fúvószenekarnak, a helyi Mazsorett Csoportnak is próba- és fellépési lehetőségeket biztosít, egyúttal újabb teret nyit a kulturális életnek. Németh István végezetül megköszönte a beruházásban résztvevők, az azt segítők áldozatos és jó színvonalú munkáját.

Font Sándor országgyűlési képviselő elismeréssel szólt az előző és a jelenlegi polgármester és a képviselő-testület munkájáról. Mint mondta, Solt nagyot mert álmodni, amikor a Belügyminisztérium 2018-as támogató döntése után úgy határozott: iskolai sportcsarnok helyett inkább egy méretében és funkciójában is nagyobb csarnokot épít. A város a 450 millió forintos egyedi kormányzati támogatást 550 millió forint önrésszel egészítette ki, ami nyilvánvalóan megterhelő volt egy ilyen méretű település számára, de az összefogás, a források koncentrálása lehetővé tette a multifunkcionális sportcsarnok megépülését, és nem kis költséggel járó majdani üzemeltetését is. A komplexumnak valamennyi solti lakos örülhet, hiszen nem csupán a sportszakosztályok, közülük is a méltán híres kézilabdások jutottak korszerű edzési és versenyzési lehetőséghez, de a létesítmény közösségi térként is funkcionál majd. Ezen felül színházi előadásoknak, koncerteknek, iskolai és egyéb közösségi rendezvényeknek is helyet biztosíthat az új létesítmény – mondta Font Sándor.

A képviselő hozzátette, a kivitelezőt a színvonalas munka mellett azért is elismerés illeti, mert a végső határidő előtt három hónappal adta át a létesítményt. Font Sándor sok sikert és örömet kívánt a soltiaknak a sportcsarnok használatához.

Dr. Szabó Tünde államtitkár beszédében rámutatott: a sport összehozza a gyerekeket, felnőtteket, közösségeket alakít ki, erős nemzetté kovácsol.

Az államtitkár szerint nem csak az élsportnak, a nagy befogadású, nemzetközi eseményeknek is helyet adó sportarénáknak van létjogosultsága, hanem az olyan méretű csarnokoknak is, mint a solti. Az új létesítmény a helyi sokszínű sportolási lehetőségek mellett - közülük például a kézilabdának, a tenisznek és a jégkorongnak - az itt élők kulturális és közösségi igényeinek kiszolgálását is szolgálja. Dr. Szabó Tünde, mint egykori sportoló is úgy fogalmazott:

„Öröm látni, hogy a sportnál nincs jobb nevelő hatás, és nincs semmi más, amivel ilyen hatékonyan megőrizhetjük és megtarthatjuk egészségünket. A sport ugyanis formálja a fizikumunkat, az életszemléletünket, és az értékrendünket is rendben tartja. És ami a legfontosabb, a sportnál nincs nagyobb közösségteremtő erő”

Az avatószalag átvágása után bemutatták az új sportcsarnokot, amelynek hasznos alapterülete összesen mintegy 2400 négyzetméter. A létesítmény 25×45 méteres küzdőtérrel rendelkezik, kiválóan alkalmas a kézilabda, röplabda, kosárlabda, teremlabdarúgás, tenisz edzések és versenyek lebonyolítására. A lelátók 150 főnek biztosítanak ülőhelyet, de mobil lelátók alkalmazásával a nézőtér befogadóképessége akár 430 főig növelhető.

A sportcsarnokot elsőként, az átadást követő napon a szomszédos iskola diákjai testnevelés órákra vették igénybe. Zsiga F.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Solt

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés