• Április 23. kedd, Béla
Gazdaság 2021. december 8. 13:34

Soltvadkerten elsőszámú beruházási célpont a tó

Soltvadkerten elsőszámú beruházási célpont a tó
Ha beszélhetünk pozitív hatásról a Covid esetében, az minden bizonnyal a belföldi turizmus megerősödése. Ezt Temerini Ferenc, Soltvadkert polgármestere is megerősítheti, hiszen soha nem volt olyan erős szezon a Vadkerti-tónál, mint az utóbbi két nyáron.

Hirdetés

Hirdetés

– Jelenleg mi is benne vagyunk a negyedik hullámban, és az átoltottság az országos átlaggal azonos a városban. Önkormányzati hatáskörben nem tervezünk pluszintézkedéseket bevezetni, a saját intézményeinkben dolgozó munkatársaknak sem tesszük kötelezővé az oltást. Próbálunk viszont mindenkit meggyőzni arról, hogy oltassa be magát, aki pedig kettőt már megkapott, az vegye fel a harmadikat is – foglalta össze az aktuális helyi járványhelyzetet a város első embere, amikor a 2021-es évről beszélgettünk.

A nyári hónapokban voltak-e közösségi programok a településen?

– Egészen kivételes, ritka sikeres volt az utóbbi két szüreti fesztivál Soltvadkerten, az idei is nagyon jó hangulatban telt. Az emberek már nagyon ki voltak éhezve az együttlétre, a bulizásra.

Két nagy állami beruházás is érinti a várost. Milyen hírekről tud beszámolni ezekkel kapcsolatban?

– Az 53-as és 54-es utak soltvadkerti elkerülő szakaszát illetően a kivitelei tervek elkészültek, a kormány a beruházásra a forrásokat elkülönítette. Most a közbeszerzési eljárás következik, amikor a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Ügynökség Zrt. kiválasztja a kivitelezőt. A munkálatok várhatóan a jövő év tavaszán - nyár elején megkezdődnek. Azt követően megépül az első szakasz, ami a kiskőrösi átjárót kiváltó hidat és a város északi és keleti oldalán az elkerülő út megépítését jelenti. Ez a Kiskőrös, Kecel körforgalomtól a város közepéig tartó körforgalomig tartó közös szakaszt váltja ki. A nagy forgalmú út alatt aluljáró vezeti majd át a kerékpáros és gyalogos forgalmat, a jelenlegi vasúti átjáró funkcióját pedig felüljáró fogja betölteni. Ugyancsak jövő tavasszal-nyár elejét indul a Budapest-Belgrád vasútvonal építése. Ennek kapcsán is jó hírekről tudok beszámolni: valamennyi vasúti átjáró és a vasútállomás is megmarad a jelenlegi helyén. Arra azonban készülni kell, hogy a beruházás ideje alatt teljes vágányzár lesz, amikor Soltvadkert és Budapest között a közlekedést busszal fogják megoldani. 

Új apartmanok a kempingbe

Számos fejlesztés színtere volt az elmúlt években a Vadkerti-tó. Nyilván ennek is szerepe van a növekvő népszerűségében. Folytatódik ez az irány?

– A parton megvalósított fejlesztések a szolgáltatások minőségében is elindítottak egy pozitív változást. Ennek nagyon jó a fogadtatása, mi pedig szeretnénk tovább folytatni ezt az utat. A Vadkerti-tóra továbbra is elsőszámú beruházási célpontként tekintünk. Néhány hete volt a műszaki átadása a kemping új vizesblokkjának. Ez egy sok embert kiszolgáló, modern, jó minőségű, téliesíthető létesítmény, amire már nagy szükség volt. Biztató híreket kaptunk azzal kapcsolatban, hogy az úgynevezett kisvárosi programban van esélyünk szálláshely-fejlesztésre hazai forrást igénybe venni. Ez azért bír rendkívüli jelentőséggel, mert az európai uniós, TOP-os forrásoknál ez nem lehetséges. A Vadkerti-tó környékén pedig fontos lenne e téren előrelépni, ugyanis a strand közepén álló Fekete villa felújításakor – megfogadva a szakemberek tanácsát – lebonttattuk a villa környezetében lévő, nagyon alacsony minőségű, felújításra alkalmatlan szálláshelyeket. Így ma gyakorlatilag a Fekete villa 9 szobája az összes önkormányzati szálláshely a parton. Mivel folyamatos igény mutatkozik középkategóriás szálláshelyekre, ezt a kemping területére tervezett apartmanházakkal szeretnénk megoldani. A tervek készülnek, az építési engedélyeket elindítottuk. Első körben 5-6 ilyen apartmanház építését tervezzük. Ugyancsak a TOP Plusz program forrásainak segítségével további távlati terveink is vannak ezen a fejlesztési területen.

Közös kerthelyiség a büfésoron

Megosztana velünk néhányat?

– Közéjük tartozik például a jelenleg kissé elhanyagolt állapotban lévő tanösvény kibővítése és átalakítása. Az útvonal egy része a víz fölött haladna – betekintést engedve a nádas sajátos mikrovilágába – és a tókör maradéktalanul körbefutható és körbe kerékpározható lenne. A másik nagy tervünk a büfésort érinti, és a strandrész összképének jelentős javulása mellett a szolgáltatások színvonalának emelkedését is várjuk tőle. Itt a büfék önkormányzati telken lévő magántulajdonú épületek, amelyek eltérő időben, eltérő módon épültek az éppen aktuális divatnak és építészeti stílusnak megfelelően. Ebből adódóan a látvány is meglehetősen vegyes. Tény az is, hogy a látogatók a fejlesztéseket érintő számos elismerő szó mellett gyakran kritikát is megfogalmaznak, és ez leginkább a büfék körülményeit, a szolgáltatásuk színvonalát érinti. Úgy érzem, ezeknek a hiányosságoknak a felszámolásában nagyot tudnánk előre lépni az elképzelésünk megvalósításával. Eszerint egy egységes sétányt és egy közös kerthelyiséget-teraszt alakítanánk ki a büfésor előtt. Így az esztétikusabb összkép mellett a vendégek annak az előnyeit is élvezhetnék, hogy egy modern, kulturált helyen fogyaszthatnak. Mindehhez a büfésektől annyi hozzájárulást kérnénk, hogy a saját épületeiket ehhez illő színvonalon tegyék rendbe. Úgy érzem, ez közös érdekünk. Az új fogadóépületben működő büfé megnövekedett forgalma is azt bizonyítja, hogy érdemes a szép, kellemes környezetbe invesztálni. 

Külső szabadidőpark

A Platán tér – ahol a nagyparkoló, külső büfé és bolt is található – a fejlesztési terveink másik célterülete. A parkolók megtartása – és a színvonal emelése – mellett szeretnénk ebbe a térbe is életet, pezsgést vinni. Bízunk abban, hogy az üzletek tulajdonosaival sikerül hasonló megállapodást kötni, mint ahogy az a belső, megújult büfé kialakítása során történt. Elképzelésünk szerint egy fix bérleti idő fejében – az épület lebontása után – mi építenénk egy korszerű, esztétikus épületet, ami üzleteknek, és hosszabb távon akár szálláshelynek is otthont adhat. Emellett egy közösségi teret is kialakítanánk, hogy a strandon kívül is legyen egy találkozásokra, szabadidő eltöltésére alkalmas hely. A részleteket illetően szeretnénk szakemberek segítségét igénybe venni, hogy igazán vonzó és mutatós legyen a végeredmény.

Tervben a wellness

Néhány további elképzelésünket szeretnénk összehangolni a tó környékét érintő egyéb tervekkel. Elkelt a horgászterület mögött az a magántulajdonban lévő telek, amin korábban meleg- és hidegvizes kutat is fúrattak egy esetleges fürdőberuházás reményében. Szeretnénk az új tulajdonossal egyeztetni, hogy minél komplexebb lehetőségeket tudjunk kínálni a tóhoz érkezőknek. Jó lenne, ha a természetes víz mellett olyan plusz szolgáltatások is rendelkezésre állnának, amelyekkel kitolható a szezon a tavasz és az ősz egy részére. Úgy gondolom, hogy ez kisebb melegvizes felnőtt- és gyermekmedencékkel, további némi wellness kínálattal megoldható lenne. Hogy ezt magánbefektető valósítaná meg vagy mi, az megegyezés kérdése.

Új közösségi tér a városban

Mi a helyzet a várostáblán belül?

– A városközpontban is komoly terveink vannak, amelynek megvalósításához pályázati forrásokat szeretnénk bevonni. Megvásárolta az önkormányzat az úgynevezett Szakács-házat (Szakács Laci bácsi ingatlana), ami egyrészt a mi szociális intézményünkkel, másrészt pedig az önkormányzati hivatal udvarával határos. Ezzel egy rendkívül értékes fejlesztési területet nyertünk. A Hősök tere, a polgármesteri hivatal mögötti nagy udvar és a megvásárolt ingatlan összenyitásával közösségi tér kialakítására nyílik lehetőség, vagy akár azoknak a gyűjteményeinknek az elhelyezésére is alkalmas lehet – mint például a motor múzeum, a kerámia gyűjteményünk, a helytörténeti múzeum anyagai – amelyek jelenleg méltatlan körülmények között vannak elhelyezve. A TOP Plusz forrás esetleges felhasználásával tervezünk új funkciót adni a jó fekvésű, úgynevezett régi orvosi rendelő épületének is. Az útfejlesztések tekintetében ugyancsak elsőbbséget élvez a tóra vezető útszakasz. Nemrégiben elkészült a városon belüli rész, ezt szeretnénk mielőbb folytatni a táblától a tóig. Ennek költségeit vidékfejlesztési pályázatból próbáljuk megfinanszírozni. Tajola-Tóth Tímea

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Soltvadkert

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés