• Április 26. péntek, Ervin
Gazdaság 2021. december 18. 10:00

Városképi jelentőségű központ épült Solton

Városképi jelentőségű központ épült Solton
Jelentős mérföldkőhöz érkezett december 7-én Solt város központjának megújítása, a zöldváros program. Ünnepélyesen átadták a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat félmilliárdos TOP pályázati forrásából megvalósított, városképi jelentőségű kereskedelmi-szolgáltató központot, valamint a Sákor-csatorna melletti rekreációs célú beruházást.

Hirdetés

Hirdetés

A két nagy fejlesztési terület mellett egy fásított köztér, valamint 40 parkolóhely kialakítása is megvalósult. A nemzetiszínű avatószalag átvágását megelőzően Németh István polgármester elmondta:

„Jó két évvel ezelőtt hangzott el először, hogy mi, Soltiak egy élhetőbb, szerethetőbb várost szeretnénk létrehozni. Azt gondolom, hogy a most átadott beruházás egy mérföldkő, hogy ezt elmondhassuk magunkról. A szolgáltató házban négy üzlet, az emeleten négy iroda épült, hozzá több mint 40 parkolóhely. Egy zöldvároshoz méltóan több száz cserjét és fát ültettünk el. Megújult a Sákor-csatornánk, a híd egyik oldalán egy játszótér, a másik oldalán szabadtéri fitnesz eszközökkel felszerelt futópálya, sétaút és tanösvény létesült. Két sáros utcánk díszburkolatot kapott. A megvalósulásért köszönetet kell mondanunk a Magyar Államnak, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzatnak. Köszönöm Font Sándor országgyűlési képviselő úrnak és Rideg László elnök úrnak, hogy mindenben támogattak bennünket. Bejelenthetem, hogy nem szeretnénk leállni, teli vagyunk tervekkel, és ha megkapjuk ugyanezt a segítséget, egy még élhetőbb kisvárosunk lesz” – zárta beszédét a polgármester.

Font Sándor országgyűlési képviselő hangsúlyozta:

„Nem kétséges, hogy Solt város arculatformálása történt meg ezzel a projekttel, a sportcsarnok közeli átadásával és a kerékpárút építéssel, amelynek a legutolsó 5 kilométeres szakasza is a megvalósítás stádiumába lépett.” – mondta a képviselő, hozzátéve:

„A Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács arról döntött, hogy a Solt - Dunaföldvár hídtól déli irányba, a Szekszárdi hídig a Duna mindkét oldalán kerékpárút épül a töltés koronán, de a kerékpárosok a Kalocsa-Paks között épülő Duna-hídon is át tudnak majd menni, egy kisebb túrát megtéve.”

A képviselő a továbbiakban az országos úthálózat fejlesztés Soltot érintő, kedvező hatásairól beszélt. Megemlítette: a gazdaság fejlődése megkívánja, hogy Solton egy ipari park épüljön. Ez azért izgalmas kérdés, mert a Budapestet körül ölelő M0-ástól 60 kilométerre egy új körgyűrű fog épülni, ami Komárom - Székesfehérvár-Dunaújváros – Kecskemét-Szolnok és Eger útvonalon fűzi fel Magyarország összes sugár irányú autópályáját. Ez olyan közel lesz Solthoz - a dunaújvárosi híd 8-10 kilométer -, hogy a vállalkozások azt fogják nézni, erre az új körgyűrűre melyik ponton, például Solthoz közel tudnak a leggyorsabban rácsatlakozni. Le kell porolni azt az aktát is, ami a Soltot elkerülő út terveit tartalmazza.

Az esemény záróakkordjaként Font Sándor, Rideg László és Németh István átvágta az avatószalagot, majd ez esemény emlékére egy-egy kőrisfát ültetettek az újonnan létesített parkban. Zs. F.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Solt

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés