• Április 23. kedd, Béla
Közélet 2021. december 20. 11:00

Térfigyelő kamerák növelik Dunapataj közbiztonságát

Térfigyelő kamerák növelik Dunapataj közbiztonságát
Mintegy a település karácsonyi ajándékaként, december elejétől Dunapataj nagyközség közbiztonságát, a polgárok szubjektív biztonságérzetét valamennyi ki- és bevezető úton, a körforgalmi csomópontoknál, a kiemelten fontos településrészeken korszerűsített és új vezérelhető, forgatható és fix térfigyelő kamerák növelik – tájékoztatta lapunkat Dusnoki Csaba. A polgármester elmondta: a november utolsó napján, összesen 22 helyszínen lezárult korszerűsítés, fejlesztés megvalósítását a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány (JETA) 11, 858 milliós pályázati forrása tette lehetővé.

Hirdetés

Hirdetés

A településvezető emlékeztetett: napjainkban a digitális technológiák, elektronikai és számítástechnikai eszközök, szoftverek olyannyira rohanó ütemben fejlődnek, hogy a Dunapatajon 2013-ban és 2015-ben kiépült kamerarendszer mára elavulttá, korszerűtlenné vált. A JETA-projekt keretében ezeket a mára már kicsit idejétmúlt kamerarendszereket újítottuk fel, korszerűsítettük, bővítettük a legmodernebb technika és technológia beszerzésével, immár működtetésével. A beruházás részét képezte 4 darab rendszámfelismerő és 25 darab nyitható, motoros zoom-mal rendelkező fix kamera beszerzése a szükséges hálózati rögzítővel és 32 darab memóriakártyával. A rendszer negyven darab adatátviteli eszközzel, antennával, szünetmentes, illetve szünetmentesíthető tápegységekkel, akkumulátorokkal is kiegészült. A pályázati összegből ezek felszerelése, beszerelése, az IP kamerák, rádiós eszközök, képrögzítő beállítása, a rendszerprogramozás beüzemelése is megvalósult.

Dusnoki Csaba szólt arról is, hogy a nagyközség belterületén működő köztéri figyelőrendszer végpontja a Kalocsai Rendőrkapitányság dunapataji körzeti megbízotti irodájában került kialakításra. Az önkormányzati tulajdonú térfigyelő központot, mint a kameraképek megjelenítésére, feldolgozására, elemzésére szolgáló operátor munkahelyet a dunapataji Művelődési Ház egyik helyiségében alakították ki. Az új vezérelhető, forgatható és a fix kamerákat a ki- és bevezető utakon, a kiemelten fontos településrészeken, a fontosabb csomópontokba, kereszteződésekbe telepítették.

A polgármester kiemelte: a kamerák elhelyezésével, korszerűsítésével sikerült elérni a lakosság szubjektív biztonságérzetének növelését. Biztosítani tudjuk a közintézmények, a közvagyon, építészeti értékek, turisztikai látványosságok, a magántulajdon és az állampolgárok védelmét, lehetővé tettük a bűncselekmények, szabálysértések elkövetésének megelőzését. A kamerák segítségével beazonosíthatóvá, felismerhetővé váltak a helyi és átutazó elkövetők, a gépjárművek rendszámai, így könnyebben a tettesek nyomára bukkantak, bukkannak a rendőrök, mely az elmúlt években a bűncselekmények számának csökkenését is eredményezte a településen

Dusnoki Csaba hozzátette: köszönet illeti a JETA kuratóriumát, hogy támogató döntésüknek köszönhetően a felújítások mellett teljesen új kamerahelyeket alakíthattunk ki például az újonnan épült bölcsőde épületénél, a Béke téren és további frekventált helyen. Az összesen 22 helyszínből 3 teljesen új, 19 helyszínen pedig a korábban létesített kamera került korszerűsítésre, amely újabb nagy lépés a Dunapatajon és a Szelid-üdülőfaluban élők, nyaralók komfortérzetének növelése terén.

Kövessen minket a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés