• Április 19. péntek, Emma
Gazdaság 2021. december 16. 12:19

150 főt foglalkoztató üzemet terveznek Akasztón

150 főt foglalkoztató üzemet terveznek Akasztón
Akasztón az év beruházása minden kétséget kizáróan a régi óvodaépület újjászületése és minibölcsőde építése, ami összesen 250 millió forint értékben valósul meg. Suhajda Antal polgármesterrel a 2021-es év áttekintésekor erről a fejlesztésről is beszélgettünk. – Két TOP-os pályázat felhasználásával óvodát és minibölcsődét alakítunk ki, és bevontuk a projektbe egy Magyar Falu pályázatunkat is, ami az udvar szebbé tételében lesz segítségünkre. Ennek az összesen 250 millió forint értékű fejlesztésnek a menedzselése rengeteg figyelmet és energiát követel. Terveink szerint január végére az épület betöltheti rendeltetését, és megnyitja kapuit a 82 négyzetméteres, 8 fő befogadására alkalmas minibölcsőde, valamint az öt csoportszobás napköziotthonos óvoda. Nagy segítség volt ehhez az az 54 millió forintos kormányzati kiegészítő támogatás, amit Font Sándor országgyűlési képviselő közbenjárására kaptunk meg. Ezen felül az önkormányzat további 40 millió forint önerővel egészíti ki az építés költségvetését – mondta el a polgármester.

Hirdetés

Hirdetés

– Nyár közepén már áttekintettük a településen megvalósuló fejlesztéseket a Régió Napló hasábjain. Milyen aktualitásokról tudunk most beszámolni?

– Az Akasztó-Dunatetétlen-Solt kerékpárút megépítéséhez 400 millió forint plusz forrást kaptunk, ami lehetővé teszi, hogy 2022 második felében ténylegesen használatba vehessék a közlekedők. A Magyar Falu Program keretében 62 millió forint értékben nyertünk el támogatást az év folyamán, többek között belterületi utak, vagy a polgármesteri hivatal felújítására, kommunális eszközök és orvosi műszerek beszerzésére. Néhány éve sikerült a településre csábítanunk egy fiatal fogorvost, most pedig egy komplex ellátórendszert és röntgent tudtunk a rendelkezésére bocsátani. Így az akasztóiaknak nem kell többé Kiskőrösre utazni az ellátásért. Civil szervezeteink sem tétlenkedtek: számos pályázati sikert értek el. Önkéntes tűzoltó egyesületünk többek között egy nagy tűzoltókocsi megvásárlásához nyert forrást, a fúvós egyesület kilencszemélyes kisbusszal, a sporthorgászok Dacia Dusterrel lettek gazdagabbak, de a Ritmika sportegyesület, a citerások, a focisuli és a vadásztársaság is szép eredménnyel pályázott.  Egyházi beruházásban – a Magyar Falu Programban elnyert 18 millió forint segítségével – megvalósult idén a ravatalozó régóta várt felújítása is.

Támogatott lakhatás fiataloknak

– Az Akasztón élők életminőségének javítása hogyan jelenik meg a pályázati sikerekben?

– A Tisztítsuk meg az országot! programban másfél millió forintot nyertünk el, aminek a felhasználásával négyszer töltöttünk meg és szállíttattunk el 32 köbméter hulladékot. Ezt a lakosság, a civilek és a közmunka programban dolgozók segítségével gyűjtöttük össze Akasztó közigazgatási területén, beleértve az e tekintetben kritikus Szabadság utcát. Ugyanebből a keretből tudtunk két alkalommal elektronikus hulladékgyűjtést meghirdetni. Az Esély Otthon nevű EFOP pályázat tette lehetővé még korábban önkormányzati bérlakások kialakítását, ahová immár másodszor költöztek be lakók. Ezúttal is hat fiatal család jutott ezáltal térítésmentes lakhatáshoz – csak a rezsit kell fizetniük – két évre. Egy másik pályázatból rendezvényeket szervezhettünk, amire különösen nagy szükség volt a járványhelyzet nyugodtabb hónapjaiban. Ennek köszönhetjük, hogy idén különösen színvonalas volt a háromnapos falu ünnepünk. Egy másik pályázat jóvoltából pedig az adventi időszakot tudjuk a szokottnál is tartalmasabbá tenni lakóink számára. Bár az önkormányzat pénzügyi lehetőségeit rendkívüli módon leterheli az óvoda építése, hárommillió forinttal támogattuk civil szervezeteinket, a sportpálya villamosítására pedig 1,2 millió forintot költött az önkormányzat. Itt teszek említést arról a projektről is, ami a település határában zajlik, és a LIFE program segítségével az eredeti természetes környezet visszaállítására tesz kísérletet. A program része a természetes legeltetési formák alkalmazása, ami a sörkei juhhodályokat is érinti. A kezdeményezést a Debreceni Egyetem és a Dunatáj Alapítvány koordinálja. S ha már a puszta értékeinél tartunk, az épülő kerékpárút mellett szeretnénk egy tanösvényt és erdei pihenőövezetet kialakítani, miközben több gémeskút és a több százéves legeltetési szélárnyékok megújítása van jelenleg is folyamatban, pályázati forrásból.

– Mennyire rendítették meg a helyi vállalkozásokat a járvány okozta gazdasági nehézségek?

– Mi az önkormányzatnál azt látjuk, hogy az akasztói vállalkozói szféra fejlesztési kedve nem hagyott alább. Ezt mutatja a pályázati aktivitás is, ugyanis az idén kiadott 17 településképi véleményből 13-at építménnyel járó fejlesztéshez benyújtott vállalkozói pályázat miatt kértek. Ez többek között magtár, benzinkútkezelő, mezőgazdasági tároló, állattartó telep megvalósítását jelenti. Úgy vélem, ezt az aktivitást a vállalkozások koronavírus okozta teljesítmény visszaesése is fokozta. Vállalkozásaink adóerő képessége sajnos az évi 124 millió Ft-ról 88 millióra esett vissza. Ez az önkormányzat bevételeit jelentős mértékben csökkentette és további ésszerű, takarékos gazdálkodásra ösztönöz bennünket.

Ipari övezeteket jelöltek ki

– Hogyan látja Akasztó lehetőségeit az új pályázati ciklusban?

– A jövő fejlesztéseit a megyei önkormányzat által koordinált TOP Plusz, és a Paks2 beruházáshoz köthető Közép-Duna Menti Kiemelt Térség tagjaként elérhető források felhasználásával tervezzük. Ezek között kiemelt jelentőségű a település útjainak felújítása, bentlakásos idősotthon építése, energetikai és vízgazdálkodási fejlesztések és iparterületek kialakítása. Nagy örömhír Akasztó és a térség települései számára is, hogy egy 150-170 főt foglalkoztató összeszerelő üzem építése van tervezés alatt. A nagyberuházáshoz az ipari terület kialakítása folyamatban van, jelenleg a rendezési terv módosítása történik. Ezzel párhuzamosan Akasztó két pontján is jelöltünk ki ipari övezetet, ezeket a területeket és a sportpálya környékét kiemelt fejlesztési területté nyilvánítottuk.

– Hogy halad az Akasztó, Csengőd, Tabdi szennyvíztelep felújítása?

– Az 1,2 milliárd forintos beruházás munkaterület átadása októberben megtörtént, a tervek engedélyeztetése zajlik. A tervek szerint 2023-ban lezárulhat a projekt. Ezt követően minden irányelvnek megfelelő lesz a tisztított szennyvíz minősége, és megszűnik végre a környezetszennyezés.

A megvalósult és a folyamatban lévő fejlesztésekért ezúton is köszönetemet fejezem ki az akasztóiak nevében Font Sándor országgyűlési képviselőnek és a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlésnek!

Tajola-Tóth Tímea

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Akasztó

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés