• Április 24. szerda, György
Közélet 2021. december 16. 12:21

Beváltotta a hozzá fűzött reményeket az új dunavecsei konyha

Beváltotta a hozzá fűzött reményeket az új dunavecsei konyha
Egy régi moziépületből alakították ki még 2020-ban azt a zöldségfeldolgozót és konyhát Dunavecsén, aminek létjogosultságát azóta az élet is igazolta. Mint arról Vörös Sándor polgármester beszámolt, a gazdaságélénkítő program keretében megvalósított konyhai kapacitást maximálisan kihasználják.

Hirdetés

Hirdetés

– A Belügyminisztériumtól 150 millió forintos támogatást kaptunk a projekthez. A cél egy zöldségfeldolgozással, valamint melegkonyhai tevékenységgel foglalkozó üzem létrehozása volt, ahol – részben a helyi termelők szezonális termékeit: zöldséget és gyümölcsöt felhasználva – konyhakész terméket állítunk elő. Úgy gondoltuk, hogy ennek egy részét fogjuk a saját konyhánkban felhasználni – ahol akkor napi 400 adag ebédet főzünk –, a többit pedig éttermeknek és másik konyháknak értékesítjük. A régi moziépület átalakításával elkészült az új, korszerű konyha és a zöldségfeldolgozó, ami jelenleg Dunavecse mellett Apostag és Dunaegyháza intézményeinek közétkeztetését is végzi. Ez gyakorlatilag leköti a teljes kapacitásunkat olyannyira, hogy a régi konyhát is tovább üzemeltetjük. Így a zöldségfeldolgozó most kizárólag a saját konyhánkat szolgálja ki – mondta el a polgármester.

A 2021-es, koronavírus-járvánnyal terhelt év egyik legnagyobb kihívása mindannyiunk számára a közösséghez való kapcsolódás módjának és helyes arányainak megtalálása volt. Hogyan alakult Dunavecsén a közösségi élet?

– A vírushelyzet ellenére szerencsére több olyan rendezvényt sikerült a nyáron megtartani, ami örömöt jelentett a helyieknek. Ilyen volt többek között a hagyományőrző Hídi Vásár és Fesztivál a Pentele-híd lábánál, amikor a térségre jellemző ételek és színes, tartalmas programok mellett a közösségi együttlét, a találkozások vannak a középpontban. Megrendeztük a szüreti felvonulást és az augusztus 20-i ünnepségsorozatot is. Még áprilisban hirdettünk meg egy környezetvédelmi napot a Duna-part megtisztítására, ami nagyon sikeres volt. A lakók önkéntes segítségével jártuk végig a dunavecsei partszakaszt, és rengeteg szemetet gyűjtöttünk össze. Szerencsére a vártnál is többek vállalkoztak a társadalmi munkára, így rendkívül eredményes volt a szemétmentesítés.

– Mi volt az esztendő kiemelkedő öröme a dunavecseiek számára?

– Mindenképpen ide sorolnám a gyermekvállalási kedv örvendetes emelkedését, aminek következtében mostanra szűknek bizonyult a bölcsődei kapacitásunk. Ezt a helyzetet úgy oldottuk meg, hogy önkormányzati forrásból helyrepofoztuk a régi bölcsődét, ami most ismét tud gyermekeket fogadni. A nyár végén nyitottuk újra az intézményt, így már két épületben várjuk a kicsiket, és szándékunk szerint ezt a helyzetet mindaddig fenn is tartjuk, amíg a gyermeklétszám szükségessé teszi. A település arculatán is sokat sikerült javítani: több helyen térkövezések történtek, és egy új köztéri szobor is helyet kapott a település központjában. Augusztus 20-án avattuk fel Szent István szobrát, ami Dunavecse igazi éke lett.

– Fejlesztések tekintetében milyen eredményekről tud beszámolni?

– A Hársfa, Széchenyi és Táncsics utcákban TOP-forrásból megvalósult a csapadékvizes pályázatunk, azaz megtörtént a csapadékvíz elvezetése és a meglévő rendszerek karbantartása is. A Magyar Falu Program keretében a Toldi, belügyminisztériumi támogatással a Vasút utca burkolata újult meg. Ez utóbbi új alapot és új kopóréteget is kapott, tehát teljes felújítás történt. Ugyancsak a Magyar Falu Programnak köszönhetően zajlik, és a jövő évben is folytatódik a járdaépítési program, ennek során jelenleg a főút melletti járdaszakaszokat cseréljük. Gazdagodtunk továbbá egy traktorral, amihez homlokrakodót és hótolót is vásároltunk, így gyakorlatilag az összes kommunális feladatunk ellátásában komoly segítséget jelent. A Magyar Falu Program forrásai tették lehetővé azt is, hogy idén sikerült számba venni a településen tartott kutyákat, és az ebösszeírásra ráépítve ivartalanítási programot is meg tudtunk hirdetni.

– A következő évre milyen feladatok látszanak körvonalazódni?

– 2022-ben is számos fejlesztést tervezünk. Egy TOP-os pályázatnak köszönhetően – a már megvalósult fejlesztés mellett – a település másik területére is elkészültek egy csapadékvíz-elvezető projekt tervei, amit szeretnénk megvalósítani. Úgy tervezzük, hogy tavaszra mindkét óvoda játszóudvarát megújítanánk, és új játékokat is elhelyeznénk a gyerekek örömére. Ami pedig a TOP Plusz forrásokat illeti, számos megvalósításra váró ötletünk van az útépítéstől a könyvtár, vagy az önkormányzat településellátó brigádja telephelyének felújításán át új orvosi eszközök beszerzéséig. Remélem, hogy ezek közül minél több elképzelést valóra tudunk váltani.  Tajola-Tóth Tímea

Kövessen minket a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés