• Március 29. péntek, Auguszta
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Közélet
  • Új művelődési házat és mozit terveznek Solton, évindító beszélgetés Németh István polgármesterrel
Közélet 2022. január 26. 19:26

Új művelődési házat és mozit terveznek Solton, évindító beszélgetés Németh István polgármesterrel

Másfél milliárd forint értékben két nagy beruházással gazdagodott 2021-ben Solt, amelyek kivitelezése párhuzamosan zajlott. Ezek a fejlesztések nem csak a település arculatára, de a kulturális, sport és közösségi rendezvények színvonalára is jótékony hatással lehetnek. Németh István polgármesterrel beszélgettünk.

Hirdetés

Hirdetés

Milyen új lehetőségeket hozott a város életébe ez a két fejlesztés?

– A multifunkciós sportcsarnok megépülésével az itt élők régi álma vált valóra. Évek óta gyűjtöttük az önerőt, és kerestük a megfelelő pályázatot. Font Sándor országgyűlési képviselő közbenjárására végül egy 450 millió forintos belügyminisztériumi forrás volt segítségünkre a megvalósításhoz. A beruházás fennmaradó költségeit a település vállalta. Így épülhetett meg mintegy egymilliárd forint összköltséggel a létesítmény. A 2400 négyzetméteres épületegyüttesben megépült egy kézilabdapálya a Magyar Kézilabda Szövetség szabványai szerint, a hozzá tartozó lelátóval, öltözőkkel és kiszolgáló helyiségekkel. Azt talán mondanom sem kell mekkora minőségi változás érkezett ezzel a sportolási lehetőségek terén. De új fejezet kezdődhet a település kulturális és közösségi életében is, hiszen rendezhetünk itt színházi előadásokat, koncerteket, és kiszolgálja az épület az oktatási intézmények és helyi közösségek igényeit is legyen szó tornaóráról, edzésről, fellépésről, ünnepségről, rendezvényről, találkozásról…

Az úgynevezett zöldváros projekt keretében szolgáltatóház és mintegy 50 darab parkoló épült, a Sákor-csatorna mellett kialakítottunk egy játszóteret fitnesz parkkal és futópályával, továbbá a terület rehabilitációja mellett két utca térkövezése is megvalósult. Ez a fejlesztés mintegy 500 millió forint értékben valósult meg.

Hogyan érintette a világjárvány Soltot?

– Természetesen megnehezítette a munkákat, az életünket, de – hála a soltiak összefogásának és segítőkészségének – együtt megoldottuk a kihívásokat. Felhívásunkra magas létszámban jelentkeztek önkéntesek, így mindenkinek segítséget tudtunk nyújtani, aki erre rászorult: voltak, akik bevásároltak, mások ebédet hordtak, vagy a szükséges gyógyszereket váltották ki patikában. Senkit nem hagytunk magára ebben a nehéz időszakban. Úgy gondolom, hogy a településhez kötődő gazdasági szereplők sem szenvedtek el jelentős termelés kiesést. Amennyire ezt most meg lehet ítélni, a mezőgazdaság kifejezetten jó évet zár, és a Solton tevékenykedő ipari üzemek is kielégítően teljesítettek. Ez persze az iparűzési adó befizetésekor fog kiderülni, ami reményeim szerint az egy évvel korábbihoz hasonló nagyságrendű lesz.

Milyen feladatok jellemzik a 2022-es évet?

– Két áthúzódó beruházásunk folyamatban van. Jelenleg zajlik az úgynevezett civil székház felújítása, amire 98 millió forint pályázati forrást nyertünk el. A régi Áfész-székházat vásárolta meg az önkormányzat, aminek a helyén kialakíthatjuk azt az épületet, amiben az összes civil szerveződés számára tudunk majd irodát kínálni, és igénybe vehetik a tárgyalót, vizesblokkokat is. A kissolti bölcsőde beruházásunk is előrehaladott állapotban van. Javában zajlik az építkezés, szeptemberben már fogadhatja a kicsiket az intézmény.

Milyen vágyakkal, reményekkel indítják az új tervezési ciklust a pályázatok terén?

– Mint minden település, úgy mi is elkészítettük az úgynevezett tízes kívánságlistánkat. Ennek az első helyén egy új művelődési ház szerepel. Emellett a belügyminisztériumhoz is vannak beadva pályázataink. Nagy vágyunk, hogy a régi, lepusztult moziépület helyén új, korszerű mozit és ifjúsági házat alakítsunk ki. A Közép-Duna Menti Kiemelt Fejlesztési Térség tagjaként járó fejlesztési keretből pedig a sportcsarnok energiaellátását szeretnénk napelemmel megoldani. Jó esély van arra, hogy ez a komplett áram és fűtésfogyasztásunkat fedezze. Most készítjük a 2022-es költségvetést, amiben – mint minden évben – külön figyelmet szentelünk arra, hogy minden megtakarítható összeget pályázati önerőként sokszorozhassunk meg a város javára. Hogy pontosan milyen nagyságrendben lesz ez most lehetséges, azt az adóbevételeink befizetését követően látjuk majd. Az viszont bizonyos, hogy a következő időszakban az elérhető belügyminisztériumi és TOP Plusz forrásokat elsősorban a helyi utak minőségének javítására szeretnénk fordítani. Mostanra szinte minden önkormányzati épület szigetelt és felújított Solton, útjainkra azonban ráfér a korszerűsítés. A művelődési ház felújítási szándékáról már említést tettem. Emellett a lakosságnak szóló programok számát és színvonalát is szeretnénk a jövőben tovább javítani. Az intézmény igazgatónőjével közösen az a törekvésünk, hogy minden korosztálynak tudjunk olyan kikapcsolódási lehetőséget kínálni, ami néhány felhőtlen, kellemes órával gazdagítja a mindennapokat. T.T.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Solt

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés