• Április 19. péntek, Emma
Közélet 2022. február 26. 10:00

V. Hagyományőrző Falusi Disznóvágás Császártöltésen

V. Hagyományőrző Falusi Disznóvágás Császártöltésen
Ötödik alkalommal került megrendezésre Császártöltésen a Hagyományőrző Falusi Disznóvágás. Császártöltés Község Önkormányzatának és a Császártöltés Fejlődéséért Közalapítvány szervezésében régi, szép emlékeket idézhettek fel a programon résztvevők.

Hirdetés

Hirdetés

Korán hajnalban indultak az ügyes férfiak a disznóért, hogy minél előbb asztalra kerülhessenek a finomságok. A feldolgozás a Tájház udvarán történt, ahol a résztvevők aktívan bekapcsolódhattak a munkákba. A perzselés, a forrázás, a bontás az idősebbek számára nem volt újdonság, hiszen pár évvel ezelőtt még szinte minden háznál vágtak disznót, de a fiatalabbak ezekből az élményekből már kimaradtak.

     Reggelire fokhagymás sült máj és hagymás vér került az asztalra, hozzá finom forralt bort vagy forró teát fogyaszthattak a jelenlévők. A kolbásztöltő versenyre Hartáról és Homokmégyről is érkeztek csapatok, akik a császártöltésiekkel mérhették össze erejüket és ügyességüket, hiszen csak kézi erővel lehetett darálni és tölteni. Közben az ügyes kezű lányok, asszonyok már javában dagasztottak, nyújtottak, sütöttek, készítették az elmaradhatatlan hájas kalácsokat. Az üstökben gyöngyözött az orja leves, a kolbász, hurka a sütőkben volt, hogy a kora délutáni órákra minden elkészüljön.

     A Sportcsarnokban közös vacsora várta a vendégeket és a résztvevőket. A kolbásztöltő verseny eredményhirdetésére is itt került sor. A zsűrinek nehéz dolga volt, hiszen mind a kilenc induló csapat remekelt, végül a pontozás után helyi győztesé lett az első helyezésért járó serleg. A nap további részében az ízletes falatok, a finom borok és a jóízű beszélgetések vették át a főszerepet. Nagy öröm volt számunkra, hogy Bányai Gábor országgyűlési képviselőnk is aktívan részt vett a rendezvényünkön. Takácsné Stalter Judit polgármesterasszonnyal közösen látogatták meg az Idősek Otthona lakóit és az elkészült finomságokból kóstolót vittek az otthon gondozottjainak.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Császártöltés

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés