• Április 27. szombat, Zita
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Közélet
  • Elkötelezettek vagyunk a fejlesztések, útépítések, és a családok támogatása mellett
Közélet 2022. március 17. 10:23

Elkötelezettek vagyunk a fejlesztések, útépítések, és a családok támogatása mellett

Elkötelezettek vagyunk a fejlesztések, útépítések, és a családok támogatása mellett
A négyéves országgyűlési ciklus lezárásához közeledve és 24 évnyi parlamenti képviselőségem tapasztalatai alapján állíthatom, hogy soha olyan fejlődést elősegítő négy év nem volt korábban, mint ami mögöttünk van – foglalta össze egy mondatban a 2018-2022-es időszak eredményeit Font Sándor országgyűlési képviselő, mielőtt a részletekre tért volna.

Hirdetés

Hirdetés

Mit emelne ki a jelen kormányzati ciklus újításai közül elsőként?

Termékeny négy év

– Számomra külön öröm, hogy az 5000 fő alatti kistelepüléseken is érzékelhetővé vált a Magyarország által elért gazdasági siker eredménye, a magyar gazdaság rendkívüli teljesítőképességének kézzelfogható hatása. Ez elsősorban a jelen kormányzati ciklus egyik kiemelt stratégiai elemeként 2019-ben elindított Magyar Falu Programon keresztül nyilvánul meg. Létrehozását a magyar gazdaság 2018 utáni, uniós átlagot meghaladó növekedési eredményei tették lehetővé. Így a szándék mellett már a forrás is adott volt ahhoz, hogy a kistelepülésekre az eddigiekhez képest sokkal nagyobb – talán túlzás nélkül állíthatom, hogy az eddigi forráshiányt is pótló – támogatások érkezhettek. Ez tette lehetővé, hogy a legkülönbözőbb területeken megindulhatott a kis falvak fejlődése is a minibölcsődétől az óvodán át az orvosi, fogorvosi rendelők, faluházak, önkormányzati épületek, közterületek megújításáig. Sőt – amiről talán már le is mondtak az itt élők – az úgynevezett négyszámjegyű, településeket összekötő utak felújítása is megindult. Az én körzetemben például 2023 nyaráig az összes alsórendű útvonal – csaknem 100 kilométer hosszúságban – teljesen megújul. Erre 50 éve nem volt példa. A kistelepülések felé megnyilvánuló kitüntető kormányzati figyelem magyar költségvetési forrásból, a Magyar falu programon keresztül érkezett meg. Ennek a szemléletváltásnak kiemelt kedvezményezettje lett az én körzetem, amit öt városi rangban lévő település mellett (ebből mindössze Kalocsa és Kiskőrös 10 ezer fő feletti) zömében a programmal érintett települések alkotnak. A „vidék népe” felé megnyilvánuló nagyobb figyelem lehetővé tette a legkülönbözőbb szolgáltatások fejlesztését. Ennek, valamint a falusi CSOK extra kedvezményeinek hatására a körzet több településén növekedni kezdett a lakosságszám. És ez nagyon örvendetes.

Új lehetőségeket generál a híd és a vasút

Mi az, ami a legerősebb befolyást gyakorolja jelenleg a választókerület településeinek jövőképére?

– Kétségtelenül a két nagy állami beruházás: a Kalocsa-Paksi Duna-híd, és a Budapest-Belgrád vasútvonal. Ezek olyan jövőt hozhatnak el a térség számára, amiről ma még csak álmodunk. Megjegyzem, hogy az ellenzék épp ezt a két beruházást szándékozik megszüntetni, ha kormányra kerül. Ebben is megmutatkozik a különbség, ahogy Magyarország jövőjéről gondolkodunk. Mi ugyanis határozottan állítjuk, hogy ezek nélkül a beruházások nélkül szegényebbek lennénk. Lehetőségek egész sorát, fejlesztések tömegét veszítenék el az érintett térségek. A jövőt meghatározó tervek közül kiemelném a kisvárosi program elindítására vonatkozó elképzeléseket is, aminek több százmillió forintos fejlesztéseit a városok maguk határozhatnák meg. Ez Kalocsán és Kiskőrösön számos olyan funkció fejlesztését jelenti, ami a járásközponti státuszt erősíti. Például a különböző közintézmények: bíróság, ügyészség, mentőközpont, tűzoltóság… megfelelő körülményeit. Ezek léte és színvonala a térség egészére hatással lehet. E gondolat jegyében készült el az új kiskőrösi tűzoltólaktanya is, amely Magyarországon jelenleg a legmodernebb, és kényelmi, védelmi képesség tekintetében is példaértékű.

Fókuszban a fürdők

–  Milyen fejlesztési irányok érvényesülnek jelenleg a választókerület településein?

– A vasút és a híd építésén felül körülbelül 30 milliárd forint értékű fejlesztés előkészületei, kivitelezése, vagy tervezése zajlik jelenleg a választókerületben. Kalocsán néhány héten belül átadják az új óvodát, ami két másikat vált ki. Itt a fürdő mellett szállodaépítést is tervezünk. Kiskőrösön indul a Bem József Általános Iskola bővítése, folyamatban van a Wattay Technikum és Kollégium sportcsarnokának építése, tervezés alatt áll a strand gyógy- és élményfürdővé alakítása. Mindkét városban prioritást élvez a járásközponti szerepből adódó szolgáltatások magas szinten tartása, az oktatás, a sport, a szabadidő színvonalas eltöltése körülményeinek javítása. Több helyszínen – Kalocsán, Kiskőrösön, Soltvadkerten, Solton, Dunavecsén – folyik ipari park kialakítása, vagy annak előkészítése. Ezzel egy Bács-Kiskun megyei középvállalkozó bázis kiépítése a cél.

Ipari Parkok a vállalkozásoknak

Milyen tendenciák támasztják alá ilyen nagy számban ipari parkok létjogosultságát?

– Ezek a települések elhelyezkedésükből adódóan vonzóak lehetnek olyan vállalkozások letelepedéséhez, amelyek Magyarország legdinamikusabban fejlődő ipari technológiai fejlesztési körzeteit – nevezetesen Paks, Dunaújváros, Székesfehérvár, 

Kecskemét – szeretnék kiszolgálni termékeikkel, szolgáltatásaikkal. Erre minden előkészületi lépést megtettünk. Kalocsán például már készen állnak az ipari park területei a vállalkozások fogadásra, Solton, Kiskőrösön és Soltvadkerten pedig folyamatban van a kialakítás.

Mit vár 2022-től?

– Úgy gondolom, hogy egyes társadalmi rétegek számára kiemelkedően emlékezetes lesz az esztendő. Köszönhető ez annak, hogy az európai uniós országok közül Magyarországnak sikerült a legjobban korrigálnia a kétéves világjárvány okozta gazdasági visszaesést, és 7,1 százalékos növekedési értéket értünk el 2021-ben. Ezzel gazdasági növekedés tekintetében az első helyre kerültünk uniós szinten. Soha ekkora növekedés Magyarországon nem volt még az 1990-es rendszerváltás óta! Soha ilyen alacsony nem volt a munkanélküliség! Soha ilyen komoly kedvezményeket, adócsökkentést és visszatérítést nem tudtunk adni egyes társadalmi rétegeknek, mint 2021 év végétől napjainkig. Tavaly az év második felétől már látható volt, hogy a magyar gazdaság növekedési üteme pótlólagos forrásokat fog generálni a költségvetésben, ami a társadalom egyes rétegei számára szétosztható lesz. Ennek első lépése volt a 80 ezer forintos nyugdíjprémium kifizetése inflációval korrigálva, előtte pedig a nyugdíjak korrigálása történt meg. És februárban visszaadtuk a Gyurcsány-kormány által elvett 13-dik havi nyugdíj teljes összegét! Ilyen nagyságrendű nyugdíjkifizetés 1990 óta nem történt Magyarországon: két és fél millió érintett. Ugyancsak példa nélkül álló kifizetés történt a gyermeket vállaló családok számára, akik a covid legnagyobb vesztesei voltak bevételeiket tekintve. Mostanra viszont azt mondhatjuk, hogy ők a leginkább támogatott társadalmi réteg. A plusz költségvetési egyenleg következtében 600 milliárd forint személyi jövedelemadó visszatérítésben részesültek a kiskorú gyermeket nevelő szülők. Emellett szinte már eltörpül a rendvédelmi fegyveres testületek tagjainak egyösszegben kifizetett 6 hónapos munkabér, az úgynevezett fegyverpénz.

Nem sodródhatunk háborúba

A közelmúlt nemzetközi eseményei hogyan befolyásolhatják ezt a magyar sikerszériát?

– Szerencsére a kormány – helyes víruskezelési és gazdaságélénkítő politikájának köszönhetően – már a válság alatt ösztönözte 50 százalékos vissza nem térítendő támogatással a gazdasági szereplők fejlesztő beruházásait annak érdekében, hogy a járvány elmúltával azonnal be tudjanak kapcsolódni a világgazdasági folyamatokba. Ez így is történt. Részben ennek köszönhető, hogy nemzetközi elemzők szerint további 5-6 százalékos növekedés prognosztizálható. Ebbe természetesen nem volt bekalkulálva az orosz-ukrán fegyveres konfliktus, és a háború által okozott gazdasági megtorpanás mértéke is megjósolhatatlan. A mi célunk a háborús konfliktussal kapcsolatban mindenekelőtt az, hogy nem sodródhatunk bele! Minden tőlünk telhető módon óvjuk a kárpátaljai többszázezer magyar állampolgárt, és a békét.

Milyen reményekkel tekint a jövőbe?

– Én bizakodó és optimista vagyok. Továbbra is elkötelezettek vagyunk a fejlesztések, útépítések, a társadalmi rétegek megbecsülése mellett. Folytatódik a Magyar Falu program, ahogy a települési operatív és a vidékfejlesztési programok is. Bízom az orosz-ukrán konfliktus mielőbbi rendeződésében, a békében. A Fidesz-KDNP a szolidaritás jegyében adománygyűjtési akciót hirdetett meg, amihez rengetegen csatlakoztak. Már útjára is indítottuk első szállítmányunkat az ökumenikus segélyszervezet bázisára és innentől folyamatos lesz a szállítás. (A segélyszervezet kérése, hogy ruhanemű már ne(!), csak tartósélelmiszer és higiéniás termékek kerüljenek az adományba.)  Ezúton is köszönetet mondok minden adakozónak, aki szívén viseli a kárpátaljai magyarok sorsát, és a segítésükre biztatok mindenkit! T.T.

Kövessen minket a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés