• Április 27. szombat, Zita
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Közélet
  • Az eredményeink mellett a háború vagy béke kérdése befolyásolta leginkább a választókat
Közélet 2022. április 13. 14:01

Az eredményeink mellett a háború vagy béke kérdése befolyásolta leginkább a választókat

Az eredményeink mellett a háború vagy béke kérdése befolyásolta leginkább a választókat
Font Sándor nyerte a választást Bács-Kiskun megye 3-as számú országos egyéni választókerületében az április 3-i országgyűlési képviselő választáson. A lapzártakor elérhető eredmények szerint – 98,88 százalékos feldolgozottság mellett – a szavazatok 60,61 százalékát szerezte meg. Az országgyűlési képviselő ezzel hetedik parlamenti ciklusát kezdi meg a szavazók támogatása alapján. Font Sándorral röviddel a választási győzelem után beszélgettünk.

Hirdetés

Hirdetés

– 1998 óta képviseli folyamatosan a választókörzetben élőket. Minden bizonnyal a legtapasztaltabb képviselők egyike.

– Összesen 13-an vagyunk képviselők, akik egyéni körzetben nyertünk 1998 óta minden választáson, ebből hárman – Lezsák Sándor, Zsigó Róbert és én – Bács-Kiskun megyéből. Ezúton is szeretném megköszönni a választók mostani nagyarányú támogatását és egyben kitartását, hiszen 2002 és 2010 között is – amikor ellenzékben voltam – hittek a munkámban, és rám szavaztak. 

– Hogyan értékeli a választást?

– Véleményem szerint ez a nagyarányú támogatás döntő többségében az eddig elért eredményeken alapul és a megkezdett munka folytatásában bíznak az emberek. De tegyük hozzá, hogy az orosz-ukrán háború megzavarta ezt a választást, és a háború vagy béke kérdése is befolyásolta a választókat a döntésükben. Meglátásom szerint a bizonytalanok számára jelen körülmények között döntő volt a két miniszterelnök álláspontja a háború és béke kérdésében. Orbán Viktoré, aki leszögezte, hogy egyetlen célunk a béke, és az ellenzéké, amely ezzel kapcsolatban többször foglalt állást a háborúba való belépés mellett.

A két miniszterelnök-jelölt közötti tehetségbeli különbség megmutatkozott abban, hogy Orbán Viktor több ízben – a migránshelyzetben, a Covid-járvány kezelésében – bizonyította már, hogy képes kezelni a rendkívüli helyzeteket. Mint ismert, tavaly 7,1 százalék volt a GDP-növekedés Magyarországon, és ezzel mindenkit megelőztük az Európai Unióban. Tehát a vészhelyzeti stratégia ez esetben is tökéletesen sikerült. Ezek a tények még inkább felértékelődtek a választók szemében az orosz-ukrán háború által kiváltott helyzetben, és ez növelte meg a szavazati arányt a Fidesz javára.

A gazdaságélénkítés a háború lezártával kezdődhet

– Milyen kiindulási helyzetből, milyen kilátásokkal indul az új ciklus?

– A tavalyi év kiemelkedő gazdasági növekedése olyan tartalékot képzését tette lehetővé, ami nagyon komoly stabilitást ad: a magyar gazdaság ereje teljében van. Ezek a tartalékok azonban folyamatosan fogyni fognak, amíg nem lesz béke, és nem tisztulnak ki a viszonyok úgy a mezőgazdaság, mint az energiaelosztás terén. Rengeteg megkezdett program van a térségben a Kalocsa-Paks Duna-híd építésétől a solti művelődési ház, a kiskőrösi uszoda, a Wattay iskola sportcsarnokán át a soltvadkerti elkerülő útig, vagy a Budapest-Belgrád vasút építéséig. Ezeket a térség szempontjából nagy jelentőségű megkezdett beruházásokat mindenképpen be fogjuk fejezni. Azzal viszont számolni kell, hogy a külföldi elemzők által Magyarországon 2022-re jósolt 46 százalékos növekedés nem teljesülhet. A gazdaság élénkítésének, működésének visszaállítását a béke elérésétől lehet elkezdeni. Nem vonhatjuk ki magunkat az egész Európát átszövő hatások alól. Hiszen van egy energiaár robbanás, ráadásul kiesik az orosz és az ukrán gazdasági és energiatermelő képesség. Ezeknek pedig árfelhajtó hatása van. Kiemelt feladat most a magyar lakosok ellátása és a biztonsági tartalék megőrzése, aminek érdekében meghoztuk a szükséges védelmi intézkedéseket. Vannak terveink a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program és a Magyar Falu Program keretei között csakúgy, mint egyedi fejlesztési programok tekintetében. Például a soltvadkerti ipari park, vagy a tervezett kiskőrösi és kalocsai termálfürdő építés kormányzati döntés nélkül nem valósulhat meg. A nagy kérdés az, hogy év végére milyen állapotban lesz a magyar gazdaság, növekedéssel, vagy visszaeséssel zárjuk-e az évet. Egy százalékpont növekedés mintegy 180 milliárd forint költségvetési bevételi többletet jelent. Ennek ismeretében dől majd el, hogy hová lehet egyedi kormánydöntéssel további összegeket csoportosítani, hogy milyen beruházásokat lehet támogatni. Szerencsére nálunk egy erős gazdaságot ért a jelenlegi helyzet. Minden esélyünk megvan rá, hogy a háború lezárultával egy kedvező starthelyzetből induljunk.

Tóth T.

Kövessen minket a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés