• Április 20. szombat, Konrád, Tivadar
Közélet 2022. június 24. 10:00

Jóléti beruházások a szakmári pályázatok középpontjában

Jóléti beruházások a szakmári pályázatok középpontjában
„Szakmáron iskolaépület és tornaterem, az önkormányzat harkányi üdülője és óbányai diákszállója megújítása, az elbontott romos házak helyén épült új, korszerű játszótér és szabadidő park építése fémjelzi a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány (JETA) által biztosított pályázati, összesen 72,8 millió forint hatékony felhasználását.

Hirdetés

Hirdetés

Talán furcsán hangzik, de a pandémiával terhelt elmúlt két év a közösségi összejövetelek tiltása miatt kicsit még kedvezett is az elsősorban a gyermekek és a felnőttek jólétét szolgáló beruházások megvalósításának, hiszen azok többnyire üresen álltak. A JETA pályázatán idén az óbányai diákszállónk konyha-étkező épületrészének korszerűsítésére biztosított 9,897 millió forint felhasználása még folyamatban van, az ebédlő járólapja, a csempék cseréje, a teljes villanyhálózat korszerűsítése, a WC-k felújítása és a teljes festés a nyári táborozások miatt csak ősszel kezdődik, de így is elégedettek lehetünk a már elért céljainkkal”– mondta András Gábor, Szakmár község polgármestere.

A településvezető az Alapítvány által biztosított forrásokról szólva kifejtette:

„Polgármester kollégáimmal nem győzzük eleget hangsúlyozni, hogy a JETA pályázati rendszere kifejezetten azokat a területeket érinti, amelyek fejlesztésére máshol nem, vagy csak kis eséllyel pályázhatnak a települések. Ráadásul a JETA szigorú és következetes elszámolási rendszere egyszerűségénél fogva gyakorlatilag nem igényel külső segítséget. Így erre nem kell külön pénzeszközöket fordítani.

2019-ben, az alsós iskolaépület és tornaterem energetikai korszerűsítése első ütemére 28,426 millió forint érkezett a JETA-tól. Ebből az összegből az alapterületére nagy iskola összes külső nyílászáróját korszerűre cseréltük, leszigeteltük a födémet, elvégeztük az ablakpárkányok cseréjét, és a homlokzati javítások is megtörténtek. Mindez már a következő évben jelentős mértékben éreztette hatását az energiaszámlák kifizetésénél. Ezt a fejlesztést most TOP pályázati forrásból folytatjuk.

A 2019 évi falunap méltó megrendezésére egymillió forintot biztosított az Alapítvány. Ez a falunap azért is emlékezetes, mert azt követően már nem volt lehetőség ilyen nagyszabású rendezvényre.

Amint az köztudott, Szakmár Község Önkormányzatának Harkányban, a gyógyfürdő közelében van egy rekreációs célokat szolgáló, 14 fő elhelyezésére alkalmas üdülője. Ennek a teljes belső felújítása, külső szigetelése és színezése, a tető cseréje és az udvar egy részének és a parkolóknak a térkövezésére 24 millió 494 ezer forintba került, mely JETA pályázati összeget az akkor már emelkedő építőipari árak ellenére nem kellett kiegészítenünk.

A következő, településképi szempontból is jelentős, az Alapítványtól nyert 8,891 millió forintból 2021-ben megvalósított beruházás a közterületi szabadidőpark kialakítása volt. A park gyermekjátszóteret foglal magába, de a felnőtt kondigépek kihelyezése révén az idősebb korosztálynak is kikapcsolódási lehetőséget biztosít. Ez a fejlesztés a régi, elbontott romos épületek helyén valósult meg, így ez a településrész is komfortosabb és esztétikusabb lett.

Ugyan az óbányai komplexum fejlesztéséről már szóltam, de ezzel kapcsolatban azért még megjegyzem: a kivitelező kiválasztását követően reményeink szerint már szeptemberben megkezdődnek a munkálatok, és még a téli időjárás beköszönte előtt befejeződnek” - zárta tájékoztatását András Gábor, Szakmár község polgármestere.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Szakmár

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés