• Március 29. péntek, Auguszta
Gazdaság 2022. július 5. 11:36

A fenntarthatóság jegyében épül majd az irodaház

A fenntarthatóság jegyében épül majd az irodaház
Az energiatudatosság és a hatékony energiagazdálkodás jegyében működik a Paks II. Zrt. és ebben a szellemiségben valósítja meg a beruházást is. Ennek visszaigazolása az energiagazdálkodási tanúsítvány ugyanúgy, mint a tervezett irodaépület zöld besorolása, a BREEAM minősítés.

Hirdetés

Hirdetés

A funkcionalitás és a nukleáris biztonság mellett az energiatudatosság is fontos vezérelv a Paks II. beruházás során. A tervezésnél fontos szempont, hogy a majdani létesítményeket energiatakarékosan lehessen üzemeltetni, hiszen minden egységnyi megspórolt energia a gazdaságosabb működést és a környezet hatékonyabb megóvását szolgálja. A technológiai épületeknél, beleértve a már készülő felvonulási épületeket, elsődleges szempont, hogy messzemenőkig betöltsék funkciójukat, illetve – mivel a nukleáris létesítményeknél ez mindent felülíró prioritás – eleget tegyenek a nukleáris biztonsági követelménynek. Ott pedig, ahol erre lehetőség van, a fenntarthatóság is fókuszba kerül.
Ilyen egyebek között a Paks II. Atomerőmű új blokkjait kiszolgáló kilencemeletes irodaépület, amely a tervezési szakaszban megszerezte a BREEAM Excellent Design Stage minősítést a BRE Global független tanúsító szervezetnél, azaz igazoltan fenntartható, energiatakarékos, környezetkímélő. Hazánkban a legelterjedtebb zöldépület-minősítési rendszer a BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method), amit a környezettudatos tervezés, kivitelezés és üzemeltetés ösztönzésére hoztak létre. A zöld minősítési rendszereknek egyre fontosabb szerep jut, mivel az épített környezet hangsúlyos részt képvisel a globális energiafelhasználásban és károsanyag-kibocsátásban. A BREEAM különböző indexek alapján osztályozza az ingatlanokat energiatakarékossági, vízhasználati, egészségügyi, környezetszennyezési, közlekedési, valamint különféle ökológiai és menedzsmentszempontok szerint. A kritériumok összhangban vannak az európai, illetve hazai szabványokkal. Az új projekteket két lépcsőben, a tervezési fázisban és a kivitelezést követően minősítik.
Az irodaépület helyiségei hővisszanyerős szellőztetőrendszerrel lesznek felszerelve. A fűtést az erőműből származó távhő biztosítja majd, akárcsak a használati melegvizet. A BREEAM minősítőrendszer egy része az épülettechnikai rendszerekre vonatkozik, ilyenek a teljesség igénye nélkül: a Health & Wellbeing, azaz a beltéri levegőminőség, a termikus komfort és vízminőség, illetve az Energy kategóriában az energiafelhasználás és szén-dioxid-kibocsátás-csökkentés kategóriája. A fenntarthatóságot és az energiahatékonyságot szolgálja többek között az épületet körülvevő zöldfelület háromnapi locsolóvízigényét ellátni képes esővíztároló, valamint az épületfelügyeleti rendszer (Building Management System), amelynek feladata az energiahatékonyság maximalizálása, a komfortszint és ezáltal a produktivitás növelése lesz.
A Paks II. Zrt. az előírásoknak megfelelően megalkotta energiagazdálkodási politikáját, amelyet transzparens módon honlapján közzétett. A társaság tanúsítvánnyal rendelkezik arról, hogy energiagazdálkodási rendszere „az új atomerőművi blokkok létesítésének előkészítésével járó feladatok végrehajtása; a létesítés előkészítése és lebonyolítása, ennek keretében a kapacitás-fenntartás engedélyeztetéséhez szükséges műszaki, szakmai és kutatási tevékenységek koordinálása vonatkozásában” a szabványoknak megfelelő.  

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Paks

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés