• November 30. szerda, Andor, András
Közélet 2022. szeptember 27. 13:21

Házat épít civil közösségeinek Tabdi

Házat épít civil közösségeinek Tabdi
Több forrásból elnyert pályázatoknak köszönhetően idén is számos fejlesztést sikerült megvalósítani Tabdin. Fábián Sándor polgármestert kértük meg az összegzésre.

Hirdetés

– Milyen fejlesztések valósultak meg és vannak folyamatban a településen?

– A Petőfi Sándor utcán egy 300 méter hosszú járdaszakasz felújítása már megtörtént, most a Kossuth Lajos utcán mintegy 500 méteres új, térköves járda megépítése van napirenden a Magyar Falu Programból elnyert forrás és önkormányzati önerő felhasználásával. Az ősz folyamán kiépül még 350 méter hosszan az útalap is a Szlovák dűlőben, ahol a földutat mart aszfalttal erősítjük meg. Jelenleg is folyamatban van két darab Vasút utcai szolgálati lakás teljes energetikai felújítása. Itt az új központi fűtés kiépítése mellett megtörténik a tetőhéjazat csere is, továbbá 10 centiméter hungarocell szigetelést kap az egész épület. Ezt is Magyar Falu Program keretében tudjuk megvalósítani. Lassan benépesül a nemrégiben átadott ipari területünk is, az új vállalkozókkal a szerződéskötés folyamatban van. A TOP Plusz pályázatunknak köszönhetően civil közösségi házat alakítunk ki a település központjában álló, funkció nélküli, jelenleg üres, szerkezetkész épület befejezésével. Ez lesz reményeink szerint a jövőben a civil közösség bázisa. Most a közbeszerzés előkészítésén és a szükséges szakhatóságok bevonásán dolgozunk. Bízunk benne, hogy a folyamat sikeres lesz, és még ebben az évben megtaláljuk a kivitelezőt, 2023-ban pedig megtörténik a tervek tényleges megvalósítása.

– A település civil közösségei közül melyek találnak otthonra a közösségi házban?

– Több mint 70 éves múltra tekint vissza a községi tűzoltó egyesület, amely első civil közösségként a település önállóságával egyidőben alakult meg. Rajtuk kívül a közösségi házba költözik az ugyancsak több évtizedes hagyományokra visszatekintő polgárőr egyesület és a községi sportegyesület is. Ez utóbbi az aktív sportolóinkat tömöríti. A felnőtt csapat a megyei harmadik osztályú bajnokságban szerepel. Tabdin ezen felül a Vöröskereszt helyi alapszervezete végez kiemelkedő közösségi munkát, és van egy öntevékeny nyugdíjas körünk is, amely a szépkorúakat fogja össze.

– Visszatértek-e a település életébe a járvány ideje alatt háttérbe szorult programok, rendezvények?

– Sikeresen megrendeztük júliusban a falunapot, szeptember 24-én pedig a hagyományos szüreti napunkra várjuk a település apraját és nagyját. Ennek a forgatókönyve már összeállt. Bízunk a jó időben, és hogy most is épp olyan sokan ünneplünk együtt, mint ahogy megszoktuk az elmúlt tíz évben. Készülünk egy idősek napi rendezvényre is, amikor a település szépkorúit szeretnénk vendégül látni a faluházban egy finom, műsorral egybekötött ebédre.

– Milyen programmal készülnek a szüreti napra?

– Mint hagyományosan, úgy most is a Dutrák duruzsolásával indul az ünneplés. Természetesen most sem marad el a katolikus templomban a hálaadó istentisztelet terményáldással, délután pedig hagyományőrző műsor és szüreti felvonulás lesz a település utcáin. Erre elvárjuk a környékbeli lovas közösségeket is. Este kultúrműsor lesz koncertekkel, a sztárvendég Delhusa Gjon, fellép továbbá Kothencz Lajos, Markó Nani és Dörmő Anita, Venczák Márta és ifj. Gmoser István. Végül utcabállal zárul a nap. Nagy örömünkre hosszú évek kihagyása után ismét együtt ünnepelnek velünk vérvölgyi testvértelepülésünk képviselői is.

– Mi jelenleg a legnagyobb kihívás az önkormányzat számára?

– Mint a többi önkormányzatnak, úgy nekünk is a rezsi áremelkedés és az energiahordozók beszerzése jelenti a legnagyobb feladatot. Az intézmények fenntartása a hatalmas drágulás mellett óriási kihívás településünkön is. Jelenleg azon dolgozunk, hogy minél kevesebb költséget vonjunk el a fejlesztésektől. A közintézményeink jelentős részén szerencsére már van napelem, és az a tervünk, hogy ezt a többi intézménynél is mielőbb megtesszük. Abból kiindulva, hogy a villamosenergia még mindig olcsóbb lesz, mint a gáz, valamennyi intézményünket ellátjuk hűtő-fűtő klímával, ahol ez megvalósítható. Így a fűtés egy része a napelemek által megtermelt energiából megoldható lesz. Rendkívüli intézkedéseket egyelőre nem tervezünk bevezetni. Úgy látom, hogy a bölcsőde, óvoda, védőnői szolgálat és az önkormányzati hivatal működtetése biztonsággal megoldható. A faluházban elkerülhetetlen lesz a bérleti díj emelése, és – ahol ez lehetséges – összevonjuk a munkavégzést kevesebb irodába. Abban bízom, hogy ezek az intézkedések elégségesek lesznek a település számára viselhető rezsiköltségek fenntartásához. Tóth Tímea

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Tabdi

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés