• Április 19. péntek, Emma
Közélet 2022. szeptember 27. 13:21

Házat épít civil közösségeinek Tabdi

Házat épít civil közösségeinek Tabdi
Több forrásból elnyert pályázatoknak köszönhetően idén is számos fejlesztést sikerült megvalósítani Tabdin. Fábián Sándor polgármestert kértük meg az összegzésre.

Hirdetés

Hirdetés

– Milyen fejlesztések valósultak meg és vannak folyamatban a településen?

– A Petőfi Sándor utcán egy 300 méter hosszú járdaszakasz felújítása már megtörtént, most a Kossuth Lajos utcán mintegy 500 méteres új, térköves járda megépítése van napirenden a Magyar Falu Programból elnyert forrás és önkormányzati önerő felhasználásával. Az ősz folyamán kiépül még 350 méter hosszan az útalap is a Szlovák dűlőben, ahol a földutat mart aszfalttal erősítjük meg. Jelenleg is folyamatban van két darab Vasút utcai szolgálati lakás teljes energetikai felújítása. Itt az új központi fűtés kiépítése mellett megtörténik a tetőhéjazat csere is, továbbá 10 centiméter hungarocell szigetelést kap az egész épület. Ezt is Magyar Falu Program keretében tudjuk megvalósítani. Lassan benépesül a nemrégiben átadott ipari területünk is, az új vállalkozókkal a szerződéskötés folyamatban van. A TOP Plusz pályázatunknak köszönhetően civil közösségi házat alakítunk ki a település központjában álló, funkció nélküli, jelenleg üres, szerkezetkész épület befejezésével. Ez lesz reményeink szerint a jövőben a civil közösség bázisa. Most a közbeszerzés előkészítésén és a szükséges szakhatóságok bevonásán dolgozunk. Bízunk benne, hogy a folyamat sikeres lesz, és még ebben az évben megtaláljuk a kivitelezőt, 2023-ban pedig megtörténik a tervek tényleges megvalósítása.

– A település civil közösségei közül melyek találnak otthonra a közösségi házban?

– Több mint 70 éves múltra tekint vissza a községi tűzoltó egyesület, amely első civil közösségként a település önállóságával egyidőben alakult meg. Rajtuk kívül a közösségi házba költözik az ugyancsak több évtizedes hagyományokra visszatekintő polgárőr egyesület és a községi sportegyesület is. Ez utóbbi az aktív sportolóinkat tömöríti. A felnőtt csapat a megyei harmadik osztályú bajnokságban szerepel. Tabdin ezen felül a Vöröskereszt helyi alapszervezete végez kiemelkedő közösségi munkát, és van egy öntevékeny nyugdíjas körünk is, amely a szépkorúakat fogja össze.

– Visszatértek-e a település életébe a járvány ideje alatt háttérbe szorult programok, rendezvények?

– Sikeresen megrendeztük júliusban a falunapot, szeptember 24-én pedig a hagyományos szüreti napunkra várjuk a település apraját és nagyját. Ennek a forgatókönyve már összeállt. Bízunk a jó időben, és hogy most is épp olyan sokan ünneplünk együtt, mint ahogy megszoktuk az elmúlt tíz évben. Készülünk egy idősek napi rendezvényre is, amikor a település szépkorúit szeretnénk vendégül látni a faluházban egy finom, műsorral egybekötött ebédre.

– Milyen programmal készülnek a szüreti napra?

– Mint hagyományosan, úgy most is a Dutrák duruzsolásával indul az ünneplés. Természetesen most sem marad el a katolikus templomban a hálaadó istentisztelet terményáldással, délután pedig hagyományőrző műsor és szüreti felvonulás lesz a település utcáin. Erre elvárjuk a környékbeli lovas közösségeket is. Este kultúrműsor lesz koncertekkel, a sztárvendég Delhusa Gjon, fellép továbbá Kothencz Lajos, Markó Nani és Dörmő Anita, Venczák Márta és ifj. Gmoser István. Végül utcabállal zárul a nap. Nagy örömünkre hosszú évek kihagyása után ismét együtt ünnepelnek velünk vérvölgyi testvértelepülésünk képviselői is.

– Mi jelenleg a legnagyobb kihívás az önkormányzat számára?

– Mint a többi önkormányzatnak, úgy nekünk is a rezsi áremelkedés és az energiahordozók beszerzése jelenti a legnagyobb feladatot. Az intézmények fenntartása a hatalmas drágulás mellett óriási kihívás településünkön is. Jelenleg azon dolgozunk, hogy minél kevesebb költséget vonjunk el a fejlesztésektől. A közintézményeink jelentős részén szerencsére már van napelem, és az a tervünk, hogy ezt a többi intézménynél is mielőbb megtesszük. Abból kiindulva, hogy a villamosenergia még mindig olcsóbb lesz, mint a gáz, valamennyi intézményünket ellátjuk hűtő-fűtő klímával, ahol ez megvalósítható. Így a fűtés egy része a napelemek által megtermelt energiából megoldható lesz. Rendkívüli intézkedéseket egyelőre nem tervezünk bevezetni. Úgy látom, hogy a bölcsőde, óvoda, védőnői szolgálat és az önkormányzati hivatal működtetése biztonsággal megoldható. A faluházban elkerülhetetlen lesz a bérleti díj emelése, és – ahol ez lehetséges – összevonjuk a munkavégzést kevesebb irodába. Abban bízom, hogy ezek az intézkedések elégségesek lesznek a település számára viselhető rezsiköltségek fenntartásához. Tóth Tímea

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Tabdi

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés