• Március 28. csütörtök, Gedeon, Johanna
Közélet 2022. október 2. 13:00

Új magyar pincepörkölt rekordot állítottak fel

Új magyar pincepörkölt rekordot állítottak fel
SOLT - Ugyan a IV. Solti Pincepörkölt Fesztivál programja az esős idő miatt némiképp változott, de ez nem akadályozta meg a szervezőket és a Solti Szőlőhegyért Egyesület tagjait abban, hogy népes közönség előtt tegyenek kísérletet az egy edényben főzött pincepörkölt magyar mennyiségi rekordjának megdöntésére. Örömmel jelenjük, hogy a kísérlet sikerrel zárult!

Hirdetés

Hirdetés

A Hajóson 2012-ben 380 kilogramm össztömeggel felállított rekordot a soltiak 450 kilogramm össztömegű pincepörköltje kerek 70 kilogrammal túlszárnyalta, így hivatalos ítész által igazoltan, Magyarországon ebben a kategóriában Solt vezeti az élmezőnyt!

Természetesen a tengernyi pincepörkölt nem önmagáért és nem csak a rekordállítás érdekében készült ilyen nagy mennyiségben, hanem hogy a nyitott pincék - és az ünnepi programra érkezők jó étvággyal falatozzanak a helyben is népszerű étekből, amelyhez uborkát és friss kenyeret is szervíroztak. 

Az esős idő annyiban felülírta a jó előre meghirdetett programot, hogy a rekordállítás a solti Krammer Zoltán szakács irányítása mellett, a Krammer pincénél történt. Az esős idő miatt a Király Viktor koncert elmaradt, majd Adventkor kerül megtartásra, de Polgár Peti és a disco Mácsai DJ-vel az eredeti műsorfolyamba illeszkedve, a várakozásoknak megfelelően, több mint ezerfőnyi közönséget vonzott.

A magyar rekordkísérletet felügyelő Sebestyén István, a  Magyar Rekordok Egyesület regisztrátora lapunknak arról számolt be:

Ilyen alkalommal a számított össztömeget nézzük. Az egyes alapanyagok mennyiségéket egyenként lemértük, azt követően kerültek a Dunaföldvárról kölcsönzött hatalmas főzőedénybe.

Jegyzőkönyvbe foglaltuk, hogy mindez összesen 425 kilogrammot tett ki, és hogy e mellé az edénybe 90 liter főzővizet öntöttek. Ezzel az össztömeg a főzés előtt 515 kilogrammra rúgott. Mivel a főzési veszteség10 százalék körüli, így a számított végeredmény 450 kilogrammot tett ki” – mondta Sebestyén István. Zs.F.

Kövessen minket a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés