• Április 26. péntek, Ervin
Gazdaság 2022. november 10. 10:43

Mélyítik a két új blokk épületei számára a munkagödröt

Mélyítik a két új blokk épületei számára a munkagödröt
Már most, a munkagödör kialakításának kezdeti szakaszában is látszik, milyen monumentális beruházás az atomerőmű-építés. A Paks II. projektben a talajelőkészítés munkálatait végzik. Már csaknem egymillió köbméter földet kitermeltek.

Hirdetés

Hirdetés

Amellett, hogy a Paks II. projektben továbbra is folyik a munka a tervezőasztaloknál, a beruházási területen is felpezsdült az élet az elmúlt hetekben. Miután egy atomerőmű igen robusztus létesítmény, az alapozást is ennek tükrében, nagy körültekintéssel kell elvégezni. Így történik ez Pakson is, ahol a két új blokk számára kijelölt területen megtörtént a munkagödörnyitás. Ebben a munkagödörben kezdődik meg majd az új atomerőmű épületeinek alapozása. A két új blokk építése a talajelőkészítéssel kezdődött, ennek keretében több, stabilitást és biztonságot szavatoló feladatot végrehajtanak. Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) engedélye alapján már halad az 5. blokk területén a talajvíz szintjéig történő talajkiemelés. Az első szakaszban a talaj felső rétegét távolították el, majd öt méterig, a vízzáró rétegig mélyítették ki a munkagödröt. A mostanáig kitermelt föld mennyisége közel egymillió köbméter, de ezzel korántsem ért véget a munka, hiszen a munkagödör végleges mélysége egyes helyeken meghaladja a 23 métert.

A már elért ötméteres szintről – mivel még nincs szükség víztelenítésre – elvégezhető a talajszilárdítás és a résfal építése. A telephely talajának fizikai és mechanikai paramétereit – például tehertartó képességét – mélykeveréses talajszilárdítási technológiával javítják. A talajszilárdítás, illetve a mélykeveréses technológia széles körben alkalmazott módszer az építőiparban. A technológia segítségével akár nagy kiterjedésű lápok és mocsarak környezetében is alkalmassá lehet tenni egy-egy területet még nukleáris létesítmény befogadására is. Ezért ezt a módszert használták a Bangladesben létesülő roopuri atomerőmű építésénél is.  Az új paksi blokkok esetében tervezett talajszilárdítást egy teszt előzte meg 2022 februárjában a telephelyen, ennek eredményeinek ismeretében adott engedélyt az OAH a munkálatokra.

Mivel az új blokkok üzemi épületeinek alapozása – különösen a reaktorépületeket is magában foglaló nukleáris szigetek alatt – jóval a talajvízszint alatt történik majd, Pakson is gondoskodni kell a talajvíz mozgásának kontrolljáról. Annak érdekében, hogy minimalizálják a munkagödörbe áramló talajvíz mennyiségét, résfalat építenek. Ennek biztonsági szerepe is lesz, mégpedig az, hogy a vízmozgás megakadályozásával biztosítsa az üzemelő blokkok épületeinek, építményeinek stabilitását az 5. és 6. blokk kivitelezése során. A vízzáró gátként funkcionáló résfal tervezett vastagsága egy méter, kerülete a tervek szerint meghaladja a 2,5 km-t. A hatóság a résfal építésére vonatkozó engedélyt is kiadta. Annak érdekében, hogy értékeljék a résfal és a tervezett víztelenítés megfelelőségét, illetve pontosítsák a résfal tervezett technológiáját és a víztelenítés terveit, itt is elsőként egy úgynevezett résfal tesztet végeztek a szakemberek.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Paks

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés