• Április 25. csütörtök, Márk
Közélet 2023. április 25. 08:00

Chippel jelölt óriáspontyokat telepítettek a Szelidi - tóba

Chippel jelölt óriáspontyokat telepítettek a Szelidi - tóba
Mielőtt az idei első Szelidi tavi horgászverseny megkezdődne, március 29-én összesen 380 kilogramm, darabonként 5-10 kilós, chippel megjelölt pontyot telepítettek hazánk ötödik legnagyobb tavába.

Hirdetés

Hirdetés

A haltelepítés különlegessége, hogy a 80 hektár vízfelületű, 150-200 méter széles, átlagosan 3-4 méter mély természetes tóba először kerültek olyan halak, amelyeket azonosításra alkalmas chippel, nyomkövetővel láttak el. A telepítéssel egy időben beszerzett chipolvasónak köszönhetően az egyes példányok jól nyomon követhetők lesznek a jövőben. Arra azért ügyelni kell a horgászoknak, hogy a kifogott öt kiló feletti pontyokat eddig is azonnal, a legkíméletesebb módon kellett visszaengedni a tóba, és ez a szabály idén sem változott.

Amint azt a telepítés helyszínén, a homokos strandnál megtudtuk, a nagytestű halak telepítése és chippel való jelölése a horgászversenyeket szervező Györgye László ötlete és kezdeményezése. A hatalmas pontyokat és a chipeket a horgászverseny bevételéből vásárolták.

A mintegy négy mázsa összsúlyú, chippel azonosítható és követhető méretes példányok a helyi horgászati szabály szerint csak eszmei értéket képviselnek, viszont kifogásukkor kivételes horgászélményt nyújthatnak.

A chipolvasót a Dunapataji Horgász Egyesület vásárolta, Csókás András elnök magánemberként is támogatta a pontyok telepítését, chippelését, és a dokumentációt is ő végezte. 

Amint azt Györgye László elmondta: a most telepített óriás példányok minden bizonnyal a horgászversenyek eredményességének felső súlyhatárát is jelentősen kitolják, egy-egy hatalmas ponty partra emelése tovább öregbíti a Szelidi-tó sporthorgászati hírnevét. A tóba április 16-ig telepített halak súlya eléri majd a 100 mázsát, tehát az idei horgászszezon a halak mennyiségét tekintve már a tavaszi hónapokban sikeres lehet. Az első nagy próbatétel április 23-án, vasárnap lesz, a Dunapataji Horgász Egyesület 8-11:30 óráig ekkor rendezi meg a hagyományos, a természet ébredéséhez kötött horgászversenyét.

Zs.F.

Kövessen minket a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés