• Április 19. péntek, Emma
Gazdaság 2023. május 2. 13:17

Halad a betonkeverő komplexum építése

Halad a betonkeverő komplexum építése
Az új paksi blokkok helyszínének közvetlen szomszédságában, az építési-szerelési bázison sorra készülnek a csarnokok, üzemek, raktárak. A nagy kapacitású betonkeverő komplexum több építménye felépült már.

Hirdetés

Hirdetés

Az új paksi blokkok 75 hektáros felvonulási területén összesen 119 létesítmény – épület és egyéb építmény – készül annak érdekében, hogy biztosítsa a beruházáshoz szükséges anyagokat és eszközöket. Ezek az üzemek, csarnokok, tárolók, raktárak, parkolók szolgálják majd ki közvetlen közelről az atomerőmű-építést. Az egyik kulcsfontosságú komplexum a hozzávetőleg 25 ezer négyzetméteres területen készülő betonüzem. Huszonhat méter magasak azok az adalékanyag-silók, amelyeket már bárki láthat az új blokkok területe mellett elhaladva a hatos főútról vagy akár Paksról is. Az adalékanyag-silók, illetve a mellettük álló 19 méteres cementsilók a leglátványosabb elemei a két betonkeverő egységnek, amelyek alkalmasak lesznek különösen nehéz, de akár finomszemcsés beton keverésére is. A Betonmix DW 3.0 típusú egységek szállítója a Liebherr. A komplexumban a vezérlés villamos szerelési munkáit, valamint a technológiai berendezések telepítését és szerelését végzik. A laboratórium épületében pedig a festés, mázolás, a tűzjelző, valamint a légtechnikai rendszerek kiépítése zajlik.

Az adalékanyag betöltéséhez szükséges rakodórámpák is elkészültek, ezeket támfalszerkezetként építették meg, méretük egyenként 12×16 méter. A rámpákra maximum 30 tonnás homlokrakodó gépek viszik majd az adalékanyagot. Az atomerőmű-építés során szükséges beton előállításához kémiai adalékanyagokat is felhasználnak majd. Ezek tárolására külön épület szolgál, akárcsak az építéshez használt anyagok minőségellenőrzésére. Az e céllal épülő betonvizsgáló laboratórium épületében már a belső munkálatok zajlanak. Itt folyik majd a beton, illetve a betonkeverékek és komponenseik, vasalások, talajok és feltöltések, vízszigetelések és egyéb építési munkákhoz használt anyagok minőségellenőrzése.

Készül már az építési-szerelési bázison a komplexum vezénylő is, ahol a betonkeverés irányítását végzik majd a szakemberek, illetve itt tartják majd a kapcsolatot a betonszállító gépkocsik vezetőivel, a diszpécserekkel és az épülő atomerőmű építésvezetőivel. Itt szervezik meg a beton fogadását is, valamint itt rögzítik a szállított beton és habarcs minőségét és mennyiségét.

A betonüzem területén mindezeken túl létesítenek egy tehergépjárművekre méretezett mérleget, egy 16 tehergépjármű és speciális gép befogadására alkalmas, 56 méter hosszú parkolót, valamint egy úgynevezett rekuperációs egységet. Ez utóbbi arra szolgál, hogy lemossák a járművekről a rajtuk maradt betont. Az ehhez felhasznált vizet újrahasznosítják.

A felvonulási területen a betonüzem mellett épülnek az acél- és betonacél-szerelő üzem és a korróziógátló munkálatok komplexumai, valamint a keleti zagykeverő telep is.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Paks

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés