• Április 29. hétfő, Péter
Közélet 2023. augusztus 22. 08:00

„Akasztóért” kitüntetéseket adományoztak

„Akasztóért” kitüntetéseket adományoztak
Két jeles évfordulót is ünnepel Akasztó idén: 745 évvel ezelőtt, 1278-ban adta ki IV. (Kun) László azt az oklevelet, amely először említi a település nevét, továbbá 300 éves az akasztói római katolikus egyházközség – tudtuk meg Suhajda Antal polgármestertől, aki elmondta azt is, hogy ennek a két fontos eseménynek a méltó megünneplése kiemelt jelentőséget kap a következő időszakban.

Hirdetés

Hirdetés

– Az 1720-as években települt újra Akasztó a török pusztítás után, akkor alakult az egyház is. Ennek megfelelően a szeptember 8-9-10-ére tervezett Kisasszony-napi Búcsú és Falunapok eseményeinek egy része a templomban zajlik majd. Ekkor ünnepeljük Szűz Mária születésnapját is, aki templomunk védőszentje. A háromnapos esemény szeptember 8-án, pénteken 18 órakor ünnepi szentmisével és körmenettel indul, ezen a napon nyílik meg az 50 éve alakult Röpülj Páva! Kör tiszteletére rendezett kiállítás is. Szeptember 9-én, szombaton a falunap keretében lesz lekvárfőző verseny, motoros találkozó és felvonulás, pörköltfőző verseny, délután 15 órakor szüreti felvonulás, este koncertek és utcabál. Vasárnap ünnepi búcsúi szentmisével indul a nap, majd fotókiállítás és képeslap bemutató nyílik a 300 éves akasztói egyházközségről. Délután a zene nyelvén köszöntjük Szűz Máriát. Napközben mindhárom napon programokat kínálunk a gyerekeknek is.

 

Farkasd - az új partnertelepülés

 

– Augusztus 12-én tartotta meg az akasztói képviselő-testület ünnepi ülését, amikor a településért kiemelten sokat dolgozók elismerése mellett egy új partnertelepülési kapcsolat alapkövét is lerakták.

– A felvidéki Farkasd községgel szentesítettük ez alkalommal a testvértelepülési együttműködés alapjait. Márciusban vették fel velünk a kapcsolatot Endrődi Ferenc alpolgármester úron keresztül, majd a találkozások során kölcsönösen megerősödött ez a szándék. Felvidéken július végén írtuk alá az erről szóló dokumentumot, Akasztón pedig az ünnepi testületi ülés teremtett hozzá méltó alkalmat. Nagyon büszke vagyok arra, hogy ezzel a negyedik partnertelepülési szerződésünk köttetett meg annak a mintegy húsz évvel ezelőtt megfogalmazott gondolatnak a jegyében, hogy az elszakított magyar részekről szeretnénk ilyen kapcsolatokat létesíteni. Az első volt Partiumban Kraszna település, ezt követte Bácskában Ada Első Helyi közösség, majd a Csantavéri Helyi Közösség és most Felvidékről Farkasd. Hiszem, hogy ezek a kapcsolatok utat nyithatnak számunkra a különböző nemzetközi programokba való felvételre, fiataljaink elé perspektívát nyithatnak, határon túli testvéreink számára pedig erősítik az anyaországhoz való tartozás élményét. Felbecsülhetetlenül sok együttműködési terület nyílik meg ezzel a civil szerveződéseink előtt is. Számomra személyes kötődésem okán – édesapám hivatásos őrmesterként szolgált a II. világháborúban, és részt vett az elcsatolt magyar részek visszacsatolásáért folytatott küzdelemben – különösen nagy büszkeség, hogy a magyarság összetartó erejének érzésével újra magunk mellett tudhatjuk az elszakított magyar részeken élő testvéreinket.

 

Kitüntetéseket adományoztak

 

Az ünnepi testületi ülés másik napirendi pontja az önkormányzati elismerések átadása volt. Ez alkalommal Akasztóért végzett Közéleti Munkásságáért kitüntetést vehetett át Endrődi Ferenc alpolgármester, az akasztói székhelyű Akker-Plus Kft. ügyvezető tulajdonosa lokálpatriotizmusa, több évtizedet átívelő széleskörű közéleti tevékenysége elismeréseként. Az immár hét településen jelenlévő cég Akasztó legnagyobb vállalkozása és legjelentősebb iparűzési adó fizetője. Endrődi Ferenc 29 éven keresztül volt önkormányzati képviselő, 2014-től pedig a település alpolgármestere. Aktív szerepet vállal a civil életben is, az Akasztó FC elnökeként több mint 300 millió forintos beruházást koordinált le, amelynek során műfüves pályát építettek és felújították a régi füves pályát is. Rendszeres támogatója a települési rendezvényeknek is.

Fuchs Attila 1986-ban kezdte meg a faluházban a zenei oktatást-nevelést, amit azóta is kitartással és magas színvonalon végez. Ő a Solti Ifjúsági Fúvószenekar vezetője, ahol jelenleg 30 akasztói fiatal zenél. Több évtizedes tevékenysége elismeréseként Akasztóért végzett Közéleti Munkásságáért kitüntetést adományozott számára a képviselő-testület.

Mellettük a pedagógus Lóki házaspárnak adtuk át az Akasztó Oktatásáért és Gyermekeiért kitüntetést. Lóki András és Lóki Andrásné 1976-ban kezdő pedagógusként érkeztek Akasztóra és a közelmúltban mentek nyugdíjba. Katika A Fürge ujjak kézimunkakör aktív tagja, férje több önkormányzati cikluson keresztül önkormányzati képviselő volt, majd alpolgármesteri tisztet töltött be, és a helyi kábeltévé vezetőjeként tevékenykedik.

– Hogy állnak a folyamatban lévő fejlesztések?

– Idén is folytattuk a Magyar Falu pályázatok megvalósítását. Ennek keretében beton járda épült például a Csengődi út teljes szakaszán, 2,6 méter szélességben, ami a jövőben esetleg aszfaltburkolatot is kaphat, ha találunk rá forrást, így kerékpárútként is funkcionálhat. Már zajlik a próbaüzeme az Akasztó-Csengőd-Tabdi települések közös szennyvíztelepnek, és október 31-ére be is fejeződik a 2,137 milliárd forintos beruházás. Folyik a vidékfejlesztési programban elnyert mezőgazdasági útépítési közbeszerzési eljárás előkészítése is, amely a Szőlő utca folytatásában, Döbrögecen és a Kígyóshíd település részeken hozza el a régen várt útfelújítást. Ezenkívül benyújtott pályázattal rendelkezünk a Magyar Falu programba, amely a Széchenyi és Zrínyi utcák tekintetében jelentene útburkolat felújítást 16 millió forint értékben. Március végén nyújtottunk be a TOP Plusz keretében az idősek nappali ellátásának a fejlesztésére benyújtott pályázatunkat társalgó bővítésre és egyéb szociális helyiségek létesítésére, továbbá eszközbeszerzésre, amire 127 millió forint forrást remélünk. Ezen túl a Panyi szigeti záportározó bővítése és a fenntartható közlekedésfejlesztésen belül a Szent István úton kétoldali, egyirányú kerékpárút létesítése szerepel mintegy 300 millió Ft értékben a projektben, plusz 21 millió forint értékben a záportározó tó mellett szabadidő park létesül.

Tóth Tímea

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Akasztó

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés