• Április 29. hétfő, Péter
Közélet 2023. szeptember 29. 07:00

Közösséget építenek Miskén

Közösséget építenek Miskén
Egyre több külföldi vásárol ingatlant a faluban Az elöregedés a Kalocsától 12 kilométerre fekvő, 1775 lelket számláló Miskét sem kerülte el. Ahogy dr. Serföző Csaba polgármester fogalmaz, a fiatalok továbbtanulnak, és általában nem jönnek vissza. Néhány évvel ezelőtt azonban megjelentek az első, Nyugat-Európából érkező ingatlan vásárlók. A német, belga, holland állampolgárok általában a nyugdíjas éveiket tervezik – részben vagy egészben – itt tölteni. Ez a tendencia azóta is tart, és több szempontból fordulatot hozott a község életében. Például lényegesen megemelkedtek az ingatlanárak – tudtuk meg a település első emberétől, aki 2019 óta polgármester, előtte pedig Miske és Drágszél községek jegyzőjeként tevékenykedett. Több, mint 18 éve dolgozik az önkormányzati szférában.

Hirdetés

Hirdetés

– Milyen életkörülményeket tud adni Miske a lakosainak?

– Az itt élők zöme mezőgazdasággal foglalkozik, van két szárító és egy mezőgazdasági szolgáltatást végző kft., valamint pár kereskedelmi egység és egy fémforgácsolással foglalkozó vállalkozás a településen, ami helyi szinten jelentősebb munkáltatónak számít. Így vannak, akik helyben tudnak elhelyezkedni, mások Kalocsára, vagy Hajósra járnak át dolgozni. Folyamatos a közmunka, bár míg például 2010-ben 120 ember is dolgozott ebben a formában, jelenleg 31 a közfoglalkoztatotti létszám (ebből 27 fő a start munkaprogramban, a többiek pedig hosszabb távú közfoglalkoztatásban dolgoznak). Az infrastruktúránk teljesnek mondható, útjaink szilárd burkolattal lettek ellátva még a 80-as évek végén, ezeknek a felújítását folyamatosan végezzük, zömében pályázatokból. A településen működik háromcsoportos óvoda az önkormányzat fenntartásában, az általános iskolánk pedig – egytől nyolc osztályig – a bajai tankerületi központhoz tartozik. Van háziorvosunk, és működik gyógyszertár is, azonban a fogorvosi ellátást hosszú ideje nem sikerül betölteni. Az önkormányzati hivatalt a szomszédos Drágszél községgel közösen működtetjük. 

– Milyen erőforrások állnak rendelkezésre?

– Önkormányzatunk szűkös költségvetéssel rendelkezik, elsődlegesen pályázati forrásból próbálunk fejlesztéseket megvalósítani. Több sikeres pályázatot nyertünk el, és jelenleg három elbírálását várjuk. 2023-ban a Magyar Falu Program keretében készült el egyik frekventált útszakaszunk felújítása, amely mentén található az orvosi rendelő, az óvoda és a gyógyszertár is. Ennek a pályázati formának köszönhetően sok problémát sikerült már megoldanunk, a közelmúltban akadálymentesítettük az Önkormányzati Hivatal udvarát, elbontottunk 8 db romos ingatlant a településen megújítottuk a külterületen lévő fahidat, a temetőben kicseréltük a halotthűtőt, és útfelújításokra is sor kerülhetett. A Magyar Falu Programnak köszönhetően folyamatban van egy 74 millió forint értékű beruházás is a régi iskolaszárny tetőszerkezetének megújítására, valamint a tornacsarnok fűtéskorszerűsítésére. Idén júniusban a tornacsarnokban kezdődtek a munkák, melyeknek a befejezési határideje 2023. szeptember 30. A tetőhéjazat csere lezárult. Leader pályázatokat is nyújtottunk be kommunális eszközök beszerzésére és a térfigyelő kamerarendszer bővítésére, a Magyar Falu Program forrásaiból pedig a Temető utca útfelújítására szeretnénk forrást szerezni. A jövőben ezt kiemelt feladatnak tekintjük, mert a 80-as években épült beton útburkolatok mostanra elhasználódtak. Terveink között szerepel még az urna sírhelyek számának növelése a temetőben, valamint egy közterületi Petőfi szobor, amire nagyon régen vágyunk már. Az első, illetve második világháborús emlékmű környezetének a megújítása is aktuális lenne. Nem nagyon halasztható tovább már a sportcsarnok felújítása sem, mivel az elmúlt 35 évben nem igazán jutott forrás megfelelő karbantartásra. Emellett esedékes a szociális feladatot ellátó kilenc személyes gépjármű cseréje is. Terveink tehát vannak. Legfőképpen a településüzemeltetési feladataink ellátása és a község életszínvonalának fenntartása érdekében.

– Milyen feladatokat támaszt Miske település elé a külföldi beköltözők megjelenése?

– Eddig mintegy 25 ingatlant vásároltak meg külföldieknek, de ez a szám folyamatosan növekszik. Volt olyan hetünk, amikor három ház kelt el köszönhetően annak, hogy egyikük ingatlanközvetítő céget működtet. Örülünk, hogy itt vannak. Az ide érkezők rendbe teszik az ingatlanokat, beilleszkednek. Van, aki életformaszerűen él itt, mások évente néhány hónapot töltenek nálunk. Jól érzik magukat nálunk, hiszen rendezett a környezet, az infrastrukturális feltételek adottak, az emberek kedvesek. Arról viszont előbb-utóbb gondoskodnunk kell, hogy nyelveket beszélő munkatársak legyenek a hivatalnál, és persze a településen lévő szolgáltatásoknál is. Szerencsére két kereskedelmi egységet is hajósiak működtetnek, akik anyanyelvi szinten beszélik a német nyelvet, jelenleg ők tudnak segíteni a kommunikációban, ügyintézésben.

– Milyen a közösségi élet Miskén?

– 2019-ben, amikor a jelenlegi képviselő-testület megalakult, arra vállalkoztunk, hogy közösséget fogunk építeni. Ezen az úton jól haladunk, amit minden évben régi és új rendezvények segítenek. 2020-tól minden évben június 24-én községünk fogadott ünnepét tartjuk szent misével és az azt követő megemlékezéssel és fogadással. A korábban kétévente megrendezett, háromnapos falunapi rendezvényt egynaposra cseréltük, viszont évente megrendezzük. Idén is július utolsó szombatján ünnepeltük. Nemrégiben tartottuk meg szlovák hagyományőrző rendezvényünket, aminek rendkívül nagy sikere volt. Emellett minden évben szeptemberben megemlékezünk Szent Mihály templomunk védőszentjéről búcsúval, kiállítás megnyitóval, szentmisével és kirakodó vásárral a templom körüli téren. Egy tavaly elindított hagyomány szerint októberben megrendezzük az idősek napját, novemberben sváb bált tart a német nemzetiségi önkormányzat és András-napi bált a néptáncegyüttes, majd az adventi gyertyagyújtások sora zárja az esztendőt decemberben. Terveink már a jövő évet is érintik, ugyanis jeles évfordulóra készülünk: Kossuth-díjas festőművészünk, Tóth Menyhért születésének 120 éves évfordulóját szeretnénk méltóképpen megünnepelni.

Tóth Tímea

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Miske

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés