• Április 29. hétfő, Péter
Közélet 2023. október 4. 09:00

Megújult Szakmár-Felsőerek belterületi főútja

Megújult Szakmár-Felsőerek belterületi főútja
A decemberi végi átadási határidő előtt hat hónappal elkészült az egykor önálló, ma Szakmár község egyik különálló településrésze, Felsőerek belterületi főútjának felújítása. Felsőerek az egyik legnépesebb egykori szállás a kalocsai járásban, ahol a betelepüléseknek köszönhetően jelenleg több mint százan élnek. Felsőerek közúton a „falukat összekető” 5308-as útból, Újtelek központjában kiágazó 53109-es számú mellékúton közelíthető meg. Ugyan a több kilométer hosszú bekötőút nincs a legjobb állapotban, de a kétóránként közlekedő helyibusz járatoknak köszönhetően a legszükségesebb javításokat a vármegyei közútkezelő elvégzi.

Hirdetés

Hirdetés

A közelmúltban a felsőerekiek régi álma valósult meg: a megyei önkormányzatnál lévő TOP Plusz pályázati forrásból az alapokig megújult a település belterületi főútja, immár komfortosabb körülményeket biztosítva az ott élőknek.

A felújított utat András Gáborral, Szakmár község polgármesterével tekintettük meg.

A településvezető arról számolt be:

A Szakmár, Felsőerek szállás belterületi útja a Magyar Állam tulajdona volt 2020. év végéig, de a közúton sem felújítások, de még minimális karbantartások sem történtek. A belterületi út tulajdonjogát 2020. év végével Szakmár Község Önkormányzata – a későbbi fejlesztési források reményében – átvette. A közút akkori, erősen leromlott állapota azonnali felújítást igényelt, ugyanis annak további romlása esetén a tömegközlekedés és későbbiekben a személygépjárművel történő közlekedés már nem lett volna biztosítható. Ezzel annak a kockázata nőtt volna meg jelentősen, hogy a felsőerekiek számára ellehetetlenedik a munkába járás, a közintézményekbe történő eljutás, az életszínvonal fenntartásához szükséges termékek beszerzése, a közösségi kapcsolatok fenntartása, és még sorolhatnám, mi minden” – mondta a polgármester, hozzáfűzve:

A sokasodó kátyúkat a helyközi tömegközlekedést biztosító cég sofőrjei is jelezték, és a vezetőik kijelentették: amennyiben az út állapota tovább romlik, a buszközlekedést korlátozni szükséges, szélsőséges esetben fel kell függeszteni, aminek következtében a lakosok elvesztenék a tömegközlekedés lehetőségét.”

András Gábor beszélt arról is, hogy ilyen előzmények után rendelték meg a tervezést. Ekkor derült ki, hogy a korszerűsítés során az 555 méter hosszúságú útszakaszon a teherbírási elégtelenségeket pályaszerkezet cserével kell javítani, a felgyűrődéseket le kell marni, a magas padkát fel kell nyesni és el kell szállítani, a hulladékot az előírásoknak megfelelően kell kezelni. A szikkasztó árkot ki kell tisztítani. A burkolatra profilozó kiegyenlítő réteget, majd kopó réteget kell építeni, az aszfaltot az útcsatlakozásoknál le kell futtatni. Az út padkáját 1 méter szélességben 10 centiméter vastagságban zúzalékból kell megépíteni. Magyarul, egy komplett, szinte új utat kell építeni.

A településvezető aláhúzta:

A kész terv birtokában már könnyebb volt a pályázat benyújtása a megyei önkormányzatnál lévő TOP Plusz keretre, amelyből 50 millió forintot nyert a település a szükséges munkálatok elvégzésére. Ezt a forrást az önkormányzatnak az emelkedő építőipari árak ellenére csak kis összeggel kellett kiegészíteni. Szerencsére az út a végső határidő előtt mintegy 6 hónappal elkészült”

Azt nem lehet bizonyosan tudni, hogy az új út jótékony hatásának köszönhető-e, de a természetközeli felsőereki ingatlanok után még külföldiek részéről is megélénkült a kereslet, többen hétvégi háznak, vagy életvitelszerű tartózkodásra vásárolnak házat, amelyet aztán a helyi védettségű épületekre vonatkozó szabályok szerint felújítanak.

Zs.F.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Szakmár

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés