• Április 27. szombat, Zita
Közélet 2023. október 28. 09:00

Szüreti felvonulás Császártöltésen

Szüreti felvonulás Császártöltésen
Október 1-én, vasárnap Császártöltés Község Önkormányzata és a Császártöltési Német Nemzetiségi Önkormányzat újra megrendezte a szüreti felvonulást a településen. Nagyon sokan kilátogattak a nem mindennapi látványosságot ígérő programra.

Hirdetés

Hirdetés

      A felvonulás a Pincelakat Szálloda elől indult, ahol a Császártöltési Fúvószenekar kezdte a műsort. A kisbíró köszöntője után az óvodás gyerekek fellépését láthatták az érdeklődők, majd a Császártöltési Bánáti Miklós Német Nemzetiségi Általános Iskola  tanulói mutatták be táncukat. A fellépők sorát a Császártöltési Német Nemzetiségi Tánccsoport műsora követte, ezután kezdték meg az iskolás fiúk és lányok a préselést és a szőlőtaposást.

     A fellépők és a zenekar jó hangulatot varázsoltak, így a színes forgatag vidáman  indult el a főutcán a második megálló felé, ami a központi buszmegálló volt. A menetben a falu gazdáinak feldíszített csettegői és teherautói is részt vettek, valamint egy lovas fogat is gazdagította a felvonulást. A második helyszínen újra megnézhették a vendégek a fellépők táncait, majd továbbindult a menet a császártöltési Piactér felé. A piactéren a Fuchs kórus dalai színesítették a műsort, majd Takácsné Stalter Judit polgármester asszony köszöntője hangzott el. A Császártöltési Német Nemzetiségi Önkormányzat 2023-ban is a szüreti felvonulás keretein belül adta át a Nemzetiségünkért díjat, melyet az idei évben Sebestyénné  Márin  Anna kapott, aki szívvel-lélekkel segíti az önkormányzatok munkáját. 

     A szervezők a résztvevőket gulyáslevessel, kelt kaláccsal, borral, ásványvízzel és a gyerekek nagy örömére, mézédes musttal várták a piactéren. A gyönyörű napsütéses időben egy jó hangulatú délutánt tölthettek el a résztvevők.

     A Császártöltési Német Nemzetiségi Önkormányzat a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.  által kiírt pályázaton nyert összegből fedezte a rendezvény költségeit. A szüreti felvonulás Császártöltés egyik fontos és közkedvelt hagyományőrző rendezvénye. Egy tálka étel mellett leülnek az emberek, beszélgetnek, sváb zenét hallgatnak. A felvonuláson részt vevő feldíszített csettegők és népviseletbe öltözött ünneplők szintén a sváb hagyományokat őrzik és viszik tovább.

     Császártöltés Község Önkormányzata és a Császártöltési Német Nemzetiségi Önkormányzat ezúton is szeretne köszönetet mondani minden segítőnek, hiszen összefogás nélkül ez a rendezvény nem jöhetett volna létre.

                                                                         Manhalterné Szeitz Orsolya

                                                  A Császártöltési Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Császártöltés

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés