• Május 2. csütörtök, Zsigmond
Kultúra 2023. október 25. 12:28

Példaértékű kultuszápolás Petőfi szülővárosában

Példaértékű kultuszápolás Petőfi szülővárosában
Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából számos szakmai és populáris program, több napos rendezvény, innovatív fejlesztés valósult meg Kiskőrösön. A csaknem két éven át zajló rendezvénysorozat szervezésében Kiskőrös Város Önkormányzata mellett részt vettek a város oktatási és kulturális intézményei, civil szervezetek, cégek és magánemberek annak érdekében, hogy a szülőváros méltó módon adózzon nagy szülötte emléke előtt.

Hirdetés

Hirdetés

A Petőfi-emlékév záró rendezvényt 2023. október 17-én kedden, a Petőfi-szülőház megnyitásának 143. évfordulóján rendezték meg. A záró eseményen minden korosztály megtalálta a számára érdekes programelemet; a szervezők fő célja az volt, hogy az egész város közösen ünnepeljen.

A helyi általános iskolásoknak Petőfi ismereti és helytörténeti vetélkedőt szervezett a Petőfi Sándor Városi Könyvtár. A Kiskőrösi hétpróba több helyszínen érdekes és kreatív feladatokkal várta a 4 fős csapatokat. Több osztály vett részt a költőt ábrázoló óriás lego közös összerakásában is. Összesen csaknem 700 középiskolás diák volt jelen a Jövendölés című színházi, illetve a Szabadság, szerelem című zenés előadáson a Petőfi Sándor Művelődési Központban.

Kora délután sajtótájékoztatót tartott Domonyi László, Kiskőrös polgármestere, Szedmák Tamás, Kiskőrös alpolgármestere, Kispálné dr. Lucza Ilona, az Országos Petőfi Sándor Társaság elnöke, valamint Dr. Filus Erika, a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum igazgatója az emlékévben megvalósult programokról. A sajtótájékoztató keretében sor került a testvértelepülési szerződés aláírása a szicíliai Noto város képviselőivel.

      A Petőfi Műfordítói Szoborparkban modern emlékkaput avatott a város a Petőfi-emlékév tiszteletére, majd Tóth Péter Lóránt versvándor előadását hallgatták meg a vendégek „Toldi írójához elküldöm lelkemet…” címmel. A Petőfi és Arany levelezésére épített előadás után a versvándor gyalogszerrel elindult Arany János szülőfalujába, Nagyszalontára. A kiskőrösi diákok egészen a város határáig kísérték.

Az emlékév zárása alkalmából Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, Domonyi László polgármester és Dr. Filus Erika múzeumigazgató közösen ültettek el egy tölgyfát a szülőház kertjében.

A záró megemlékezésre 16 órakor került sor. Domonyi László polgármester köszöntője után ünnepi beszédet mondott Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár, Dr. Mák Kornél, Bács-Kiskun Vármegye Közgyűlésének alelnöke és Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója. A megemlékezésen közreműködött Kiskőrös Város Fúvószenekara, Bánföldi Szilárd színművész, a „Mi Petőfink”, Tímár Sára és zenész barátai és Dormán Viktor szavaló. A megemlékezés végén a résztvevők főhajtással tisztelegtek Petőfi Sándor szülőházánál.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Kiskőrös

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés