• Április 26. péntek, Ervin
Gazdaság 2021. február 22. 12:02 | Szerző/forrás: Tóth Tímea

Soha nem látott támogatási lehetőségek előtt áll a gazdaság

Soha nem látott támogatási  lehetőségek előtt áll a gazdaság
Jelentős adókedvezményekkel támogatja a kormány a mezőgazdasági tevékenységből élőket és a 25 év alatti fiatalokat. E két fontos változás részleteiről, a mögötte álló szándékról és a várható hatásokról beszélgettünk Font Sándor országgyűlési képviselővel.

Hirdetés

Hirdetés

• Orbán Viktor miniszterelnök január közepén jelentette be, hogy legkésőbb 2022. január 1-jétől teljes jövedelemadó-mentességet kapnak a 25 év alattiak. Mit jelenthet ez a kiadások, és mit a hozadékok oldaláról megközelítve?
– Nagyjából 22 százalékos jövedelem emelkedést jelent az önálló életkezdés küszöbén álló fiatalok számára, ami havi szinten átlagosan mintegy 40 ezer, évente csaknem félmillió forint megtakarítást eredményezhet számukra. Az előzetes becslések szerint évente úgy 280 ezer fiatalt érint majd a lehetőség, ami költségvetési oldalon 140 milliárd forint nagyságrendű kiadásként jelenik meg.
• A 25 év alattiak teljes SZJA-mentességével tehát azt szeretné elérni a kormány, hogy a fiatalok saját lábukra állva indulhassanak neki az életnek?
– Ez egy nagyon jelentős motiváció. Ugyanakkor ismert az is, hogy Magyarországon a 2019-es gazdasági évben már nagyon komoly munkaerőhiánnyal kellett szembenéznünk. Ebben többek között az a jelenség is közrejátszott, hogy a fiatalok jelentős részénél a munkába állás időpontja lényegesen kitolódott. Sokan már az általános iskola első osztályát egy év halasztással kezdik meg, a gimnázium előtt nem ritka, hogy egy tanévet nyelvi, vagy egyéb előkészítőn töltenek el a tanulók, az egyetem elvégzésének időtartama pedig a mai gyakorlat alapján nehezen meghatározható. Mindezek eredményeként a friss diplomás fiatalok 28-29 éves korukban jelennek meg a munkaerőpiacon. Ez a korábbi gyakorlathoz képest több éves hiányt jelent, ami egy űrt hozott létre a nemzetgazdasági munkaerőpiacon. Az SZJA-mentességnek nem titkolt célja az is, hogy a fiatalokat tanulmányaik mihamarabbi elvégzésére, végső soron pedig a mielőbbi munkavállalásra sarkallja. E célok fontosságát mutatja az is, hogy a magyar kormány a jelenlegi, rendkívül nehéz gazdasági körülmények között is elkötelezte magát az SZJA-mentesség bevezetése mellett. Ehhez a komoly vállaláshoz merész jövőkép kellett a mai válság idején. Hiszen – mint arra talán mindannyian emlékezünk – miközben 2019-ben 4 százalék felett volt Magyarország gazdasági teljesítőképessége (azaz a bruttó hazai termék növekedés), ami Európában a legmagasabb szintet képviselte akkor, addig 2020-ban ez az érték mínusz 6 százalékra zuhant. De még ilyen adatok mellett is az a döntés született, hogy elindul a fiatalok több százmilliárd forintot érő támogatása.

Kezdjen el mindenki gondolkodni, hogy mit szeretne a mezőgazdaság, a vidékfejlesztés terén megvalósítani. Várhatóan hasonló pályázati bővülés lesz a turizmusban, a szolgáltató iparban és az ipari termelésben is – vetíti előre Font Sándor.


• Idén január 1-jén lépett életbe a családi gazdaságok rendkívüli adókedvezménye, amitől távlatokban a mezőgazdasággal foglalkozók körében egy jelentős fiatalodást is remélnek a döntéshozók. Hogyan foglalná össze a legfontosabb változásokat?
– Az új feltételek mellett az őstermelői családi gazdaságok olyan nagyságrendű kedvezményben részesülhetnek, amihez foghatót a kis és közepes birtokon gazdálkodó mezőgazdászok még soha nem kaptak. Mindenekelőtt új gazdálkodási formák jelentek meg. Az őstermelő státuszt az tarthatja meg, aki egyedül végzi a mezőgazdasági gazdálkodást. Akik közös őstermelőként dolgoznak, valamint a családi gazdaságok őstermelők családi gazdaságaként fognak működni a jövőben, míg az e körön kívül esők családi mezőgazdasági társasággá alakulhatnak át. Ezek az új kategóriák mind részesednek az adókedvezményből. Fontos változás az is, hogy az új szabályozás megengedi, hogy a gazdálkodó, illetve az őstermelők családi gazdasága összes mezőgazdasági árbevételének legfeljebb 25 százaléka kiegészítő tevékenységből származzon. Az adómentes átalányadózás felső határa a minimálbér ötszöröséhez kötött, ami jelenleg éves szinten 10,4 millió forintot jelent fejenként (ez egy többtagú őstermelői családi gazdaság esetén megsokszorozódik). Ekkora árbevétel mellett nem kell adót fizetni, és ehhez költségszámlára sincs szükség. Ezt az összeget túllépve – akár annak megduplázásáig – a 10,4 millió forintot meghaladó résznek a 10 százaléka minősül jövedelemnek, ami után 15 százalék adót kell megfizetni. Az uniós és gazdaságot segítő támogatásokat nem kell beleszámolni a bevételbe. Egy példával élve: 15,4 millió forint árbevétel esetén a 10,4 millió forint feletti rész, azaz az 5 millió forint 10 százaléka lesz jövedelem. Ez 500 ezer forint. Ennek 15 százaléka, vagyis 75 ezer forint lesz a keletkezett adófizetési kötelezettség.  
• Mi most az érintettek teendője?
– Minden mezőgazdasági őstermelő és családi alapon társasvállalkozást működtető mezőgazdasági termelő hamarosan értesülni fog a falugazdászoktól mindennek a gyakorlati oldaláról, azaz, hogy neki milyen új lehetőségei vannak. Ettől a rendkívüli kedvezménytől azt várjuk, hogy a fiatalok felismerjék milyen előnyös lehetőségek vannak a mezőgazdasági termelés terén, és akinek lehetősége van, az átvegye a családi gazdaságot, mások pedig új gazdaságokat teremtsenek. Így erősödhet a vidék eltartó képessége és fiatalodhat az ágazat.
• Milyen kilátásokkal várjuk a következő uniós tervezési
ciklust?

– Szerencsére mostanra lezárult – mégpedig Magyarország számára rendkívül pozitívan – a 2021-2027-es pénzügyi alapok tisztázása. Az Európai Unió, mint hitelfelvevő, 750 milliárd eurót vesz fel, ami a tagállamok között lesz szétosztva a koronavírus negatív gazdasági hatásainak ellensúlyozására. Ebből igen jelentős részt kap hazánk is. Az Európai Unió rendje szerinti támogatási csomag és a hitelfelvétel következtében – mint minden ország, úgy mi is – a szokottnál jóval nagyobb pénzfelhasználási kerethez jutunk. Ez azt jelenti, hogy Magyarország számára még soha annyi fejlesztési forrás nem állt rendelkezésre korábban, mint amit most lehetőségünk lesz saját belátásunk szerint szétosztani.
•  Mit jelent ez az egyes ágazatok, például a mezőgazdaság számára?
– Új feltételek fognak életbe lépni az úgynevezett földalapú szabályok tekintetében, amelyek további zöldbarát gazdálkodást kérnek a gazdaságoktól. Ezek a feltételek 2023. január 1-jétől lépnek életbe. Addig is a különböző támogatásokhoz a régi feltételrendszer szerint lehet hozzájutni, tehát két évvel meghosszabbodik az előző pénzügyi ciklus feltételrendszere. Vagyis: a mezőgazdasági termeléshez kapcsolódó támogatásokhoz a pénzügyi kosár megnyílt, de a kedvezményezetteknek nem kell semmi mást tenniük, mint továbbra is betartani, amit eddig vállaltak a környezetvédelmi, földalapú, és egyéb támogatásokhoz. Az eddig nemlátott pénz és bőség ígérete izgalomban tartja az egész fejlesztőcsapatot, hiszen az előző hétéves ciklusban, 2013 és 2020 között mintegy 1400 milliárd forint forrás állt rendelkezésre a mezőgazdaságra számára az EU-tól, ami most ennek a háromszorosa, 4200 milliárd forint lesz. Kezdjen tehát el mindenki gondolkodni azon, hogy mit szeretne a mezőgazdaság, a vidékfejlesztés terén megvalósítani, és várjuk ugrásra készen a lehetőségeket! Várhatóan ugyanilyen bővülés lesz egyéb pályázati területeken is, így a turizmusban, a szolgáltatóiparban, az ipari termelésben… Ezzel kapcsolatban általánosságban elmondható, hogy a vállalkozások világában egy jó pályázat legfontosabb paraméterei között szerepel a munkahelyteremtés, a fejlesztés következtében a tevékenység bővülése és a termékben rejlő potenciál arra, hogy meg fogja állni a helyét az export piacon is.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Font Sándor

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés