• Április 27. szombat, Zita
Gazdaság 2024. március 20. 13:28

Erősödik Kalocsa gazdasága – Fejlesztés előtt az uszoda

Erősödik Kalocsa gazdasága – Fejlesztés előtt az uszoda
Március 1-jén újra megnyitotta kapuit a Kalocsai Uszoda és Gyógyfürdő, és már nem is terveznek leállást. Bár az energia költségek emelkedése miatt a korábbiakhoz képest mintegy 100 millió forinttal magasabb üzemeltetési költséggel kell számolnia a fenntartónak, Kalocsa erősödő gazdasági erejének köszönhetően ezt vállalhatónak ítélte meg a városvezetés. Többek között erről is beszámolt dr. Filvig Géza polgármester az elmúlt időszak legfontosabb történéseinek összefoglalásakor.

Hirdetés

Hirdetés

Február elején minden kalocsai háztartásba eljutott az önkormányzat immár megszokott kiadványa az elmúlt év eredményeiről. Milyen visszajelzéseket kaptak?

– Korábban felmértük az erre vonatkozó lakossági igényt, és azt láttuk, hogy az emberek érdeklődnek városházi munka részletei iránt, és szívesen veszik a tájékoztatást választott képviselőik, a hivatal és a polgármester tevékenységéről. Évértékelő kiadványunkat ez az igény hívta életre. Ilyenkor – a nyolc körzet képviselőjével együtt – arra törekszünk, hogy minden kérdésükre választ kapjanak a közélet iránt érdeklődők. Maximálisan pozitív visszajelzéseket kapunk ezzel kapcsolatban.

Stabil a város pénzügyi helyzete

– Megszületett Kalocsa 2024 évi költségvetése, amit februári ülésén a képviselő-testület elfogadott. Hogyan látja ennek tükrében az esztendőt?

– Hosszas előkészítő munka és egyeztetés után azt gondolom, hogy egy stabil, jó költségvetés született. Ezt látszik alátámasztani az is, hogy egyetlen módosító javaslat sem merült fel. Bár a baloldali képviselők nem voltak jelen a szavazáskor, viszont ők sem jeleztek ilyen igényt. Ezt én támogatásnak értékelem, ami nagy öröm számomra. Elvégre a költségvetésen alapszik a város teljes éves gazdálkodása. A számokkal kapcsolatban azt kijelenthetem, hogy kicsit növekvő bevételek mellett kiszámítható gazdálkodásra rendezkedhetünk be, és abban bízunk, hogy a fejlődő pályán óvatosan, de tovább tudunk haladni. A Duna-híd elkészültével és átadásával, Paks 2 továbbépítésével olyan pozitív hatások érik városunkat, ami kiegyensúlyozott növekedést hozhat Kalocsa gazdasági erejében.

– Kérem, emeljen ki néhány, Ön által hangsúlyozottan fontosnak tartott elemét a költségvetésnek azok kedvéért, akik nem merültek el a keretszámokban!

– Az önkormányzat helyi adó bevételei közül az iparűzési adóbevétel a legjelentősebb. Az itt tevékenykedő gazdasági társaságok, vállalkozások befizetéseiből tud az önkormányzat különböző feladataira forrásokat szánni, például saját forrásból fejlesztéseket megvalósítani, pályázati forrásokhoz önrészt társítani. Ezúton is szeretnék köszönetet mondani a gazdaság helyi szereplőinek jó teljesítményükért.

Anyagi megbecsülés az önkormányzati dolgozóknak

Régi szándékunkat sikerült most valóra váltani azzal, hogy idéntől a Viski Károly Múzeumnál, a Szociális Központnál, a Közétkeztetési Intézménynél és a Vagyonhasznosító Kft-nél bevezetjük a cafeteria hozzájárulást. Ez évi 150 ezer forintot jelent mintegy 250 munkavállalónak. Nagyon fontos eredménynek tartom, hogy pénzügyi mozgásterünk végre lehetővé tette, hogy munkaadóként ily módon is kifejezzük a dolgozóknak megbecsülésünket. Itt szeretném megemlíteni egy másik fontos csoport, a nyugdíjas korú lakosságra való odafigyelés fontosságát, ami ezúttal abban is testet ölt, hogy a nyugdíjas egyesület továbbra is térítésmentesen veheti igénybe az önkormányzati helyiségeket programjaik szervezéséhez.

– Új díszpolgárt is választott februárban a képviselő-testület, mégpedig egy fiatal sportoló hölgy személyében. Mi ennek a társadalmi üzenete?

– Kalocsa város díszpolgári címét Elekes Enikő junior Európa- és világbajnok birkózónak, Magyarország első női szumó világbajnokának ítélte oda a grémium. A városi önkormányzat legmagasabb kitüntetését március 15-én, ünnepélyes keretek között adjuk át. Ezzel – Elekes Enikő kimagasló életpályájának elismerése mellett – nem titkolt szándékunk követendő példát állítani a fiatalok elé.

Fókuszban a környezetvédelem

– S ha már a társadalom érzékenyítésénél tartunk, mi a helyzet a környezetvédelem témakörét érintő Life Logos pályázat lebonyolításával?

– Kiemelt figyelmet fordítunk a környezetvédelemre, vizeink óvására, a zöldterületek gondozására, és e téren a lakosság tájékoztatására. A Life Logos 4 Waters „Együttműködésben a klímatudatos vízgyűjtő-gazdálkodásért” című program keretében a zöldség-gyümölcs utcák végében húzódó terület használatát javító, de a természetvédelem, az élőhelyek védelmét, biológiai diverzitást is szem előtt tartó fejlesztés valósul meg. A várhatóan nyáron induló projektet Pécsi Vivien, a körzet képviselője kíséri figyelemmel.

Új pályázatok gazdáknak

– A február a helyi gazdák számára egy rendkívül tartalmas fórumot tartogatott, kiváló előadókkal és fontos információkkal.

– A városháza dísztermében megrendezett gazdafórumon Nagy István agrárminiszter tartott tájékoztatást Font Sándor országgyűlési képviselővel és Gáspár Ferenccel, a NAK elnökével közösen. A jelenlévők megismerhették az új pályázati lehetőségeket, és a miniszter hangsúlyozta: a folytonosságnak köszönhetően a magyar gazdák a jövőben is számíthatnak a magyar kormány támogatására. Itt szeretném kihangsúlyozni, hogy a környékbeli gazdálkodók munkáját itt, Kalocsán is rendkívül nagyra tartjuk. Hiszen nekik köszönhető, hogy jó minőségű élelmiszer kerülhet a helyi családok asztalára.

– Milyen további aktualitásokat emelne ki a februári események közül?

Kalocsán járt Lantos Csaba energiaügyi miniszter, mégpedig a helyi MVM új, a főutcán megnyitott ügyfélszolgálati irodájának átadó ünnepségén. Itt hangzott el, hogy Magyarországon az ipari méretű napelemparkok és a háztartások együtt elérték a hatezer megawatt naperőművi teljesítményt. Az ünnepségen jelen volt Mátrai Károly, az MVM csoport kalocsai születésű vezérigazgatója is, akit sokan, mint a kalocsai sport és kulturális közösségek támogatóját ismerik a városban.

Újra nyitva az uszoda

– Március 1-je óta újra fogadja a látogatókat a Kalocsai Uszoda és Gyógyfürdő. Ráadásul nem ez az egyetlen jó hír a létesítménnyel kapcsolatban.

– A város gazdasági stabilitásának megerősödése lehetővé tette, hogy újra kinyissuk az uszodát, azonban azt tudni kell, hogy az energiaárak növekedése miatt idén mintegy 100 millió forinttal nagyobb üzemeltetési költséggel kell számolni. Ezért nagyon jó hír, hogy február elején megnyílt egy régóta várt pályázati lehetőség, amire már be is nyújtottuk a nettó egymilliárd forint értékű fejlesztési tervünket. Reményeink szerint ebből az összegből megvalósulhat a Kalocsai Uszoda és Gyógyfürdő teljes energetikai és technikai korszerűsítése.

– Mit jelent ez pontosan?

– 1987 óta üzemel Kalocsán az uszoda, és gyakorlatilag az akkori technológia szerint működik a mai napig. Óriási energiaigénye van a létesítménynek, téli időszakban napi 600-800 köbméter gáz felhasználása történik, ami nagy terhet ró a városra. Az elmúlt évtizedekben elmaradt korszerűsítés nem halasztható tovább, és erre nagyszerű lehetőséget kínált a februárban megnyílt pályázat. A nettó egymilliárd forint értékű fejlesztésre a Bács-Kiskun Vármegyei Fejlesztési Ügynökség és a Vagyonhasznosítási Kft. közreműködésével adtuk be pályázatunkat a Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzathoz, a Területi Operatív Program Plusz (TOP Plusz) európai uniós forrásra. A fejlesztés magában foglalná a nyílászárók, a tetőrendszer, a kazánok, a technológia megújítása mellett egy 850 méter mély kút fúratását is. Az így feltörő melegvizet pedig a medencék feltöltése mellett fűtésre is használnánk. Amennyiben a terveinket meg tudjuk valósítani, egy hosszú távon stabilan, biztonsággal fenntartható fürdőnk lesz. Ezúton is szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki valamilyen módon hozzájárult a pályázat elkészítéséhez. Nagyon bízunk a pozitív elbírálásban. Tóth Tímea

 

755 millió forintot nyert a város a TOP+ „Élhető települések”pályázatán! Ezt Kalocsa fejlesztésére tudjuk fordítani – jelentette be lapzártánk után Filvig Géza polgármester.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Kalocsa

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés