• Április 27. szombat, Zita
Gazdaság 2024. március 21. 08:00

Felfelé ívelő pályán

Felfelé ívelő pályán
– Polgármesteri munkámnak három alappillére van, ezekre épült az elmúlt tíz év tevékenysége. A hagyományőrzés, mint a többszáz éves tradíciók közösséget összetartó ereje épült be a település mindennapjaiba. A fiatal családok megtartása hitem szerint ez a jövő záloga. A régi házak, középületek megőrzésére pedig a múlt, a jelenkor és jövő iránti felelősségeként tekintek – foglalta össze Takácsné Stalter Judit polgármester asszony azt az értékrendet, amin Császártöltés öntudata és imázsa nyugszik.

Hirdetés

Hirdetés

Iskola- és óvodafejlesztés

– Amikor a fiatalok megtartásáról beszélünk, központi kérdés, hogy óvodában, iskolában megtudjuk-e adni a gyerekeknek mindazt, amit egy városban megkaphatnak. Ez a cél vezérelt akkor is, amikor elhatároztuk, hogy az iskola egyik szárnyába átköltöztetett óvodásokat – az akkor már évek óta üresen álló óvodaépület felújítása után – visszaköltöztetjük az önálló ingatlanba. A terv 2016-ban sikerült. Még ugyanebben az évben az óvodánk és az iskolánk is német nemzetiségi lett, aminek köszönhetően újabb pályázatokat tudtunk beadni és további fejlesztéseket megvalósítani. Német nemzetiségi és TOP forrásokból többek között udvar térkövezésre, kerítésre, festésre, klímára és napelemre, valamint a tornaterem teljes felújítására tudtunk pénzt fordítani. A fejlesztésekhez mindkét intézmény alapítványai is hozzájárultak. 2020-ban adtuk át az iskolában lévő uszodát, azóta nem kell a gyerekeket úszásoktatásra más városba vinni. A könyvtár 2015-ben újult meg. Mindhárom létesítmény rengeteg programot, lehetőséget kínál a gyerekeknek a tartalmas időtöltéshez – kezdte a polgármester asszony az utóbbi tíz év fejlesztésének összefoglalását.

– A teljesség igénye nélkül milyen értékmentést sikerült megvalósítani a faluban polgármestersége ideje alatt?

– A középületek felújításához különböző pályázati forrásokat vettünk igénybe. Így vált lehetővé az orvosi rendelő nagyon rossz állapotú épületének a korszerűsítése is. Az új belső terekkel, burkolatokkal, nyílászárókkal és bútorokkal egy igazán kellemes, modern, színes helyet sikerült létrehozni.  

A felújítások között szerepelt a falu meghatározó klasszikus épülete, az úgynevezett emeletes ház is, amit a huszonnegyedik órában sikerült megmenteni. Többféle pályázatot vettünk hozzá igénybe, és önerőt is adtunk a beruházáshoz. A végeredmény egy kívül-belül megújult korszerű épület, ami ma már otthont ad a sváb értéktárnak. A XX. századi tragédiákat (világháborúk, felvidékiek betelepítése, málenkij robot) bemutató Túlélni a 20. századot című kiállításnak. A kis számú polgárság életkörülményeit szemléltető Módos töltés gyűjteménynek. Ide fog kerülni a felvidékiek tavasszal nyíló kiállítása is.

Temetőink állapotát is rendeztük: új drapéria került a ravatalozóba, parkolót építettünk, megoldottuk a konténeres szeméttárolást, új hűtőkamrát vettünk. Harangot helyeztünk el az új temetőben a falu lakosainak támogatásával. Az Öreg temetőben többek között urnafalakat építettünk. Felújítottuk a falu régi keresztjeit. Két újat pedig mi állítottunk a német nemzetiségi önkormányzatnál elnyert pályázatából.

Közterek és épületek újultak meg

Folyamatosan haladunk a járda felújításokkal. Újjáélesztettük a ligetet, ahol szép, sétáló utakat, interaktív játékokat, sportparkot alakítottunk ki. Itt állítottunk emlékművet a sváb és a felvidéki kitelepítésnek egyaránt. Csaknem száz önkéntes részvételével növényekkel ültettük be a zöldfelületet. Felújítottuk az Angeli Mátyás Közösségi Házat, a sportcsarnokot. Támfalat építettünk a Kissori pincesornál. Pályázat útján vásároltunk autót, kistraktort, fűnyírógépet. A helyi sportegyesülettel közösen rendbe tettük a sportpályát, kutat fúrtunk, locsoló berendezést vásároltunk és lelátót is építettünk.

Vásároltunk egy romos présházat és pincét a Teleház mögött, amit a Sváb sarok Borút projektje jóvoltából felújítottunk. Itt mutatjuk be a császártöltési borászok borait, borkóstolókat tartunk. Van mellette egy kemencénk és nem messze áll a kilátó, ami a közösségi összefogás szép példája. A felújításához a helyiek több mint hárommillió forintot adtak össze.

Önálló kertészet és konyha

Létrehoztunk egy önkormányzati kertészetet: fóliasátrat és üvegházakat építettünk. Kertészeti vezetőnkkel az egészet bevontuk a közmunka programba. Pályázatnak köszönhetjük a hűtőkamránkat is. A kertészek idehozzák a megtermelt zöldségeket, az iskolai konyha pedig – amit visszavettünk az önkormányzat működtetésébe és felújítottunk – ezeket felhasználja.

A piactér hangulatos és fedett, a Magyar Falu Program keretében valósult meg.

Régi épületeinket karbantartva, felújítva, őrizzük meg. Ilyen épület a Képesház is, ahol az évekig gyűjtött falusi fotók anyagát helyeztük el.

Miután középületeink nagy részét korszerűsítettük, hozzáláttunk a polgármesteri hivatal felújításának. Fűtéskorszerűsítés, nyílászáró csere, tetőcsere és belső szépítési munkák mellett napelemeket is raktunk fel, és kialakítottunk egy korszerű, jól áttekinthető irattárat is.

Kulturális értékmentés

– Az elmúlt években hét kiadványt jelentettek meg. Szokatlanul nagy szám ez egy Császártöltés nagyságú településen.

– A Szívedben őrizd Császártöltést címmel megjelent füzet a település történetét járja végig. A sváb szótár úgyszólván az utolsó pillanatban készült el, amikor ezeket a szavakat még megőrizhetjük az utókornak. Három kiadványban helyi történészek dolgozták fel a falu történetét egészen a rendszerváltásig. A negyedik könyvbe pedig az általunk legjobbnak ítélt képek kerültek. Kiadtunk emellett egy mondókákat, énekeket, verseket tartalmazó gyűjteményt és egy szakácskönyvet is.

– Vannak-e folyamatban lévő projektek?

– A kerékpárút egyes szakaszát – amely a templomtól az új temetőig tart – 2020-ban adtuk át. A TOP Plusz keretében megnyertük a belterületi kerékpárút megvalósítását a templomtól Kecel felé, a falu végén lévő helységnév tábláig. Ennek kivitelezését márciusban kezdjük el.

A másik folyamatban lévő projektünk a játszótér teljes felújítása, amit szeretnénk még a tavasszal átadni a 320 méteres rekortán pályával együtt.

– Hogyan készülnek a jövő kihívásaira?

– Az évek során több épületet megvásároltunk, így tudtunk egyebek mellett piacteret, parkolót építeni. Megvettünk továbbá egy ingatlant az idősek otthona mellett esetleges bővítésre. A Bajcsy-Zsilinszky utcában az emeletes ház szomszédságában parkolót tervezünk. Önkormányzati tulajdonba került a falu legrégebbi épülete is a Keceli utcán.  Mindegyikkel van tervünk, és fontos az is, hogy egyetlen pályázati forintról se maradjunk le. Fantasztikus terveink vannak Császártöltés jövőjét illetően. Tóth Tímea

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Császártöltés

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés