Az Agrár Expó titka: itt a termelő a fogyasztó szemébe néz
Nincs egyszerű dolguk, hiszen a legtöbbjük családi vállalkozásban dolgozik. A minőségi árutermelés csak a kisebbik feltétele a sikernek. Az ő vállukat nyomja az értékesítés, a könyvelés és a marketing feladata is, ami mind más-más kvalitást kíván. A Duna-Tisza közi Agrár Expó és Gasztronómiai Fesztivál fő küldetése, hogy a hazai kistermelőket segítse, azokat, akik magyar alapanyagból, magyar munkaerővel állítanak elő minőségi élelmiszereket és kézműves termékeket.
A kétnapos nagyrendezvény közel száz árusa és kiállítója hatalmas, kóstolóval egybekötött húsvéti árukínálattal várta a látogatókat, akiket ezúttal is színes kísérő műsorok és könnyűzenei programok szórakoztattak.
Az esemény vendégeit és látogatóit elsőként Domonyi László köszöntötte. Kiskőrös polgármestere hangsúlyozta: gratulál a szervezőknek, Nagy Tamásnak és Gmoser Alíznak, valamint munkatársaiknak a tizenötödik alkalommal megtartott expó töretlen sikeréhez. A kiskőrösi rendezvénynek is köszönhető, hogy jelentősen megnőtt az érdeklődés a kézműves termékek iránt. A polgármester kitért arra is, hogy idén nyílik meg az új piaccsarnok. A fejlesztés egyik fő célja, hogy a helyben, vagy a környéken készített kézműves termékeket minden nap el lehessen érni Kiskőrösön, a teljes családi bevásárlásra lehetőséget kínáló csarnokban.
Font Sándor országgyűlési képviselő, az expó fővédnöke rámutatott: az elmúlt tizenöt év során több olyan magántermelő mutatkozott be, akiket lehet, hogy nem ismernénk, ha az expón nem találkoztunk volna velük. Sem a Covid–járvány alatt, sem pedig a háborús válság miatt nem kellett attól tartanunk, hogy nem jutunk helyben készült, magas minőségű élelmiszerekhez, ugyanis ezeket a helyi termelők állítják elő számunkra. Font Sándor hozzáfűzte, az expót tudatosan húsvét előtt rendezik meg, hogy a családok közösen, látványos és szórakoztató környezetben vásárolhassanak be az ünnepre.
Dr. Nobilis Márton, az agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára is üdvözölte a rendezvényt. Mint mondta, áprilisban írják ki az élelmiszeripari és az állattenyésztési pályázatokat. Hangsúlyozta: jó alapanyagokból lehet csak magas minőségű élelmiszert készíteni. A jó alapanyaghoz pedig szükség van a pályázati támogatásokra. Az államtitkár arra biztatta a termelőket, hogy pályázzanak bátran, mert a kormány támogat minden olyan vállalkozást, amely az élelmiszeripar fejlesztéséért tenni akar. Az expo jó lehetőséget ad arra is, hogy akár a pályázati tapasztalatokat kicseréljék a résztvevők – mondta az államtitkár.
Már az expó főbejáratánál autentikus népi muzsikával köszöntötte a vásár látogatóit Pogrányi Miklós és zenész társai. A jó muzsika azoknak is szólt, akik a közelben az étrenden szereplő finom bográcsos ételekből falatoztak. Akik ezt kihagyták, azok sem maradtak éhen, hiszen a helyi alapanyagokból készült kézműves élelmiszerek tömkelegét kóstolhatták meg a termelők és a kiállítók jóvoltából.
Nagyon sokan megpakolt szatyrokkal távoztak, hiszen a családok a húsvéti nagybevásárlást egy helyen megejthették. Nem volt könnyű választani, mert a sonkáktól, kolbászoktól, sajtoktól, mézektől kezdve zöldségpástétomok, chili és szarvasgomba készítmények, batátakrémek, lekvárok, hidegen préselt olajok, szaladgálós rétesek, kézműves csokoládék, minőségi borok, pálinkák, gyümölcslevek, és még felsorolhatatlanul sok egyéb finomság várta a látogatókat. Mi több, a tavaszi ajtó és asztaldíszeket, és természetesen a locsolóknak járó hímes tojásokat is beszerezhették a vásárlók.
A vasárnap délutáni Irigy Hónaljmirigy koncertre zsúfolásig megtelt a sportcsarnok, az énekes-parodista fiúk hatalmas buli hangulatot kanyarítottak.
A szervezők ezúton is köszönetet mondanak mindenkinek, akik hozzájárultak az expó sikeréhez!
A rendezvény kiemelt támogatója a Szerencsejáték Zrt. volt.
Kövessen minket a Facebookon is!