• Május 17. péntek, Paszkál
Gazdaság 2024. május 2. 07:00

755 milliót nyert Kalocsa fejlesztésre

755 milliót nyert Kalocsa fejlesztésre
A folytonosság a fejlődés záloga

Hirdetés

Hirdetés

Az uszodanyitástól indultunk és a közelgő majális programjáig jutottunk dr. Filvig Gézával, Kalocsa polgármesterével az aktualitások számbavételekor. Az alig néhány hét eseményeit áttekintve mégis rengeteg eredmény, újdonság, jó hír került szóba.

Fejlesztések az uszodában

– A március elhozta a régen várt uszoda nyitást. Milyen a fogadtatása?

– A látogatottság is azt mutatja, hogy ez egy nagyon fontos és várt esemény volt a városban. Nagyon jó a fürdő kihasználtsága, ami igazolja a további fejlesztések létjogosultságát is. Az uszodánk tehát nem csak régóta működik, de bizonyítottan van rá igény. Ez alapozza meg a távlati terveinket. Az elmúlt években nagyon sok karbantartási feladatot kellett megvalósítanunk, amik a korábbi nyolc-tíz évben elmaradtak. Ezek a fejlesztések alapozzák meg a folyamatos, kiegyensúlyozott üzemeltetést. Különösen nagy öröm, hogy várhatóan pályázati segítséggel az energetikai felújítást is el tudjuk kezdeni.

Megújult az Ifjúsági ház

– Az aktuális kiemelt projektek egyike az Ifjúsági ház is. Milyen fejleményekről tud beszámolni ezzel az egész ciklust átívelő fejlesztéssel kapcsolatban?

– Amikor 2020 év elején úgymond feltérképeztük az épület állapotát, azt láttuk, hogy bár a tető és a nyílászárócsere már elkészült, de még mindig rengeteg a hiányosság. Az épületben a néptánc oktatás folyt még, amikor azzal szembesült az önkormányzat, hogy a két romos állapotú óvodából haladéktalanul ki kell költöztetni a gyerekeket. Így merült fel a lehetőség, hogy ideiglenes jelleggel az Ifjúsági házba költöztetjük át a három csoportban elhelyezett, összesen hetvenöt kisgyermeket, és hozzáláttunk az épület felújításához, valamint a szükséges források előteremtéséhez. Ezt a munkát – lépésről lépésre haladva – most márciusra fejeztük be. Óriási feladat volt, de megérte: nagy múltú közösségi házunk teljesen megújult, az épület visszakapta szépségét, patináját. 2020 tavasza óta összesen 237 millió forintot fordított az önkormányzat különböző pályázati támogatásokból erre a projektre, a külső nagy tatarozási munkákra pedig mintegy 60 millió forintot költöttünk saját forrásból.  

– Milyen eredményekről, változásokról tud beszámolni más, a várost érintő projektek kapcsán?

– A városok komfortját, élhetőségét nagyban befolyásolja a közterületek állapota, ugyanakkor ennek színvonalas fenntartása az egyik legnagyobb kihívás az önkormányzatok számára. Nincs ez másként Kalocsán sem. Különösen annak tükrében, hogy több mint 10 éve egyetlen új gép beszerzése sem történt, ami segíthetné ezt a sziszifuszi munkát. A kalocsai Vagyonhasznosítási Kft. parkgondozó részlegénél régi technológiákkal dolgoznak, sokszor erőn felül teljesítenek a munkatársak annak érdekében, hogy a közterületeket rendben tudják tartani. Így különösen nagy öröm, hogy – egy pályázati támogatásnak köszönhetően –112 millió forint értékű gépvásárlásra kerülhet sor. A beszerzés két részletben történt. Decemberben érkeztek az első gépek, azok már munkába is álltak a közterületeken. Nemrégiben pedig megérkezett az utolsó három szállító jármű. Ezek is a város lakóinak hasznára dolgoznak, hiszen munkájuk révén közterületeink tisztábbá, rendezettebbé válnak.

100 milliós vízmű-fejlesztés

Ebben a hónapban emlékeztünk meg a Víz világnapjáról, amikor a Nemzeti Vízművek Zrt. és a Kiskunvíz Kft. közösen a városházán kezdte az ünneplést. Ez alkalommal több beszámolót is hallhattunk, de mind közül a legörömtelibb számomra az a hír volt, miszerint mintegy százmillió forintos fejlesztést fog a Nemzeti Vízművek Zrt. még az idén megvalósítani Kalocsán. Régikeletű jelenség, hogy a meglévő hálózattal kapcsolatban rengeteg műszaki probléma merül fel újra és újra. Örömteli, hogy ezek a megoldásra váró feladatok már nem az önkormányzatot terhelik, az pedig még ennél is jobb hír, hogy a Nemzeti Vízművek Zrt. százmillió forintos beruházás megvalósításával hozzálát a helyzet rendezéséhez.

Indul a Lurkópalota bővítése

Kiemelten kezeli a városvezetés a kisgyermekek nevelési körülményeinek javítását. A Petőfi utcában, a Lurkó Palotában folytatjuk a 75 kisgyermek befogadására alkalmas épületbővítést. Ennek a 150 millió forintos beruházásnak a kivitelezői szerződését már alá is írtuk a kalocsai kivitelezővel.

750 millió az élhető településért

Az élhető település pályázatunknak köszönhetően 750 millió forintos támogatást sikerült elnyerni a közelmúltban. Ez egy egészen friss fejlemény: április 7-én írtuk alá a támogatási szerződést Kiskunmajsán. Nagyon várjuk, hogy megérkezzen az összeg, mert számos közterületi felújítást tudunk ebből megvalósítani. Az pedig különösen nagy büszkeség, hogy ezzel a kimagaslóan nagy összeggel a második legnagyobb támogatást kaptuk a megyében.

Kamaszbarát önkormányzat

– A fiatalok háza táján is rengeteg az örömhír: új diákpolgármester és ifjúsági önkormányzat állt munkába, egy fiatal kalocsai sportolóval bővült a díszpolgárok köre, és még a Kamaszbarát Önkormányzat cím is Kalocsára került.

– Megtörtént a diák önkormányzati választás a városban, és megalakult a kalocsai gyermek és ifjúsági önkormányzat új testülete. Ezúton is gratulálok a képviselőknek, külön köszöntöm Tamás Donát diákpolgármester kollégámat, és eredményes munkát, sok sikert kívánok a fiataloknak remek terveik, ötleteik megvalósításához!

Március 15-éhez, nemzeti ünnepünkhöz kötődve ítéltük oda Kalocsa díszpolgári címét Elekes Enikő junior Európa- és világbajnok birkózónak, Magyarország első női szumó világbajnokának. Ő akkor egy edzőtábor miatt nem tudott személyesen részt venni az ünnepségen, de április elején látogatást tett a városházán, és lehetőségem volt személyesen átadni az elismerést. Elekes Enikő nagyon komoly munkát végez fiatal kora ellenére, szumó női világbajnokként a kalocsai fiatalok számára olyan követendő példát mutat, ami azt üzeni számukra, hogy szorgalommal és befektetett munkával komoly sikereket lehet elérni. Ezúton is gratulálok Enikőnek és nagyon örülök, hogy a díszpolgári címet ő kapta meg idén.

Polgármesterként mindig nagy büszkeség számomra, amikor kalocsai diákok, fiatalok az élet bármilyen területén sikeresek, aktivitásukkal, tudásukkal, szorgalmukkal jó ötletekhez, programokhoz csatlakoznak. Legutóbb a belvárosi iskolánk hatodik osztályosaival örülhettünk együtt, amikor részt vettek egy kamaszbarát pályázati programon, ahol nagyon szép eredményt értek el, így önkormányzati támogatással egy közös fesztivál programra is ellátogathatnak májusban. Ennek elismeréseként kapta meg önkormányzatunk a Kamaszbarát Önkormányzat címet.

Támogatás az időseknek

– Ünnepekben sincs hiány: beszélgetésünk témáit a húsvét, illetve a majális keretezi. Hogyan telt, illetve miként készül az alkalomra?

– A húsvét családi programjai közepette is nagy öröm volt számomra, hogy egy szépen feldíszített, tiszta városban ünnepelhettünk, gondozott közterületeink méltó környezetet adtak egy-egy sétához a jó időben. A kalocsai időskorú lakókról sem feledkezhetünk meg, és ígéretemhez hűen most is megkapta minden 65 év feletti személy az ötezer forint értékű önkormányzati támogatást, amivel az esztendő két legnagyobb ünnepén, húsvétkor és karácsonykor járulunk hozzá az ünneplés kellékeinek költségéhez. Az elmúlt négy évben ezt a gazdasági nehézségek közepette is mindig odaadtuk kalocsai nyugdíjasoknak, ezzel is hangsúlyozva, hogy minden helyzetben számíthatnak a városvezetésre.

Majka koncert a majálison

Végezetül a majálisról: nagyon színvonalas programot állítottak össze a szervezők, az Innovációs Központ munkatársai. Mi a családdal már nagyon várjuk, remélem, hogy az időjárás is kegyes lesz hozzánk. Az Érsekkert nagyszerű helyszín, a sztárvendég pedig Majka személyében garancia a jó hangulatra. Tóth Tímea

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Kalocsa

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés