• Május 19. vasárnap, Ivó, Milán
Közélet 2024. május 6. 08:00

Akadémiai székfoglalót tartott Boldoczki Gábor

Akadémiai székfoglalót tartott Boldoczki Gábor
Kiskőrös híres szülöttét, dr. Boldoczki Gábor trombitaművészt, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Zeneművészeti Tagozatának levelező tagjává választották. Székfoglaló előadását – melynek címe: A fatrombitától a kortárs trombitaversenyekig - április 2-án tartotta a Pesti Vigadó Makovecz termében.

Hirdetés

Hirdetés

A laudátor Dubrovay László zeneszerző volt, az MMA rendes tagja, aki több művet komponált trombitára, többek között Boldoczki Gábor számára is.

Dubrovay László elmondta: Boldoczki Gábor Kiskőrösön, édesapjától tanulta a rézfúvós mesterség alapjait, generációja kivételes, meghatározó személyisége.

„Előadásait mindig a százszázalékos biztonság, a művek szellemének tökéletes megértése, átadása és szuggesztivitása révén a közönség elvarázsolása jellemzi. Johann Wilhelm Hertel Esz-dúr trombitaversenyének előadása után a sajtó a harmadik évezred trombitazsenijeként ünnepelte őt.”

Majd ismertette Gábor eddigi művészi útját és eredményeit: 2008-ban Junior Prima díjat, 2013-ban Liszt Ferenc-díjat, 2014-ben a Magyar Művészeti Akadémia „Év zeneművésze" elismerést, 2019-ben Bartók–Pásztory-díjat kapott.

2019-óta Budavár díszpolgára. A 2022-23 koncertszezonban a MÜPA-ban az „Évad művésze" lett. Több ősbemutató koncertje volt 2006-tól 2023-ig. Megjelenő albumaival  (CD) kiemelkedő sikereket ért el. Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, Magyarország, Európa és a világ koncertező trombitása.

Boldoczki Gábor Iveta Apkalna lett orgonaművésszel kamaraestet tart 2024. május 7-én a MÜPA-ban. Az ismertetőben Gábort a földkerekség egyik legjobb trombitásaként és univerzális művészként jellemzik.

Kövessen minket a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés