• Május 19. vasárnap, Ivó, Milán
Gazdaság 2024. május 7. 10:00

Nehéz kezdet után hatalmasat fejlődött Csengőd

Nehéz kezdet után hatalmasat fejlődött Csengőd
A nehéz kezdés ellenére elégedetten zárja első ciklusát Pivarcsi Csaba, Csengőd polgármestere. S mivel a megkezdett munkát mindenképpen folytatni szeretné, a júniusi önkormányzati választáson újra jelölteti magát.

Hirdetés

Hirdetés

– Néhány hónappal a polgármesteri szék elfoglalását követően soha nem látott helyzetekben találta magát. Hogyan emlékszik vissza erre az időszakra?

– Talán nem túlzás azt állítani, hogy az egyik legnehezebb ciklust hagyjuk most magunk mögött, amiben érvényesülni, értéket teremteni és dolgozni kellett. Egy olyan választási ciklust, amiben egymást követte a világjárvány, az orosz-ukrán háború, az energia árrobbanás és egy komoly infláció. Abban a sokat látott, tapasztalt kollégák is egyetértenek, hogy ilyen körülmények még sohasem voltak. Ahogy abban is, hogy nem ez a legideálisabb környezet, amiben dolgozni kellett.

Amikor 2019-ben elindult az új képviselő-testületi munka, volt néhány alap dolog, amit meghatároztunk. Ezek között az egyik és talán legfontosabb az volt, hogy stabilizálni kell az önkormányzat működését és biztosabb alapokra helyezni. Ennek az volt az oka, hogy Csengőd tetemes tartozásokkal rendelkezett: részben konkrét számlatartozás, másrészt beruházásokból fakadó nem teljesített kötelezettségvállalások formájában. Ennek mértéke túlnőtt a település lehetőségein, és nem lehetett egyik napról a másikra rendezni. A folyamat végig kísérte a teljes ciklust. Az önkormányzat ugyanis csak jelentős mértékű hitelfelvétellel tudta a működőképességét fenntartani, és akár hónapról hónapra hitelhez kellett nyúlni. Ebből a körből nagyon nehezen lehetett kilépni.

Azt azonban a kezdet kezdetén eldöntötte a képviselő-testület, hogy – amennyire ez lehetséges – függetleníti egymástól a nehéz anyagi helyzetet és a rendelkezésre álló pályázati lehetőségeket, beruházásokat. Azaz, igyekszünk minden pályázati, értékteremtési, fejlesztési lehetőséget kihasználni, hiszen hosszú távra szóló akár alap, akár kényelmi szolgáltatás fejlesztésekre nagy szüksége van Csengődnek. Ez így is alakult. Jelenleg az önkormányzat nem vesz igénybe hitelt, nincsenek kifizetetlen számlák, teljesítetlen kötelezettségek. Intézményeivel együtt pénzügyileg és szakmailag egyaránt stabil alapokon működik. Emellett soha nem volt annyi fejlesztés egyidőben és ilyen rövid idő alatt a településen, mint a jelenlegi ciklusban.

– A nehéz kezdés végül jóra fordult. Milyen út vezetett idáig?

– Voltak pályázati lehetőségeink és jól tudott az önkormányzat sáfárkodni azokkal. A tudatos koncepció mentén zajló pályázat benyújtás és menedzselés eredménye ma már valóban látványos a településen, és vannak még további ötleteink, amelyekkel a megfelelő lehetőségekre várunk. A megnövekedett energiaköltségek is arra sarkaltak bennünket, hogy minél több energiatakarékossági beruházáshoz próbáljunk forrást szerezni. Ennek során több középület felújítása is megtörtént, amelyeknek fókuszában kifejezetten az adott intézmény rentábilis működőképességének megteremtése állt. Ilyen felújításon esett át például az orvosi rendelő, több mint 300 millió forintos fejlesztés történt a közétkeztetést, szociális és gyermekétkeztetést ellátó épületen. Elszámolási időszakban van a polgármesteri hivatal és a művelődési ház energetikai felújítására elnyert pályázat. Elkészült, már használatbavételi engedéllyel rendelkezik a vadonatúj bölcsőde épületünk is, ami – a hosszútávú, olcsóbb működtetés jegyében – megújuló energiával, napelemmel, hőszivattyús rendszerrel van ellátva. A napokban kaptuk a jó hírt, hogy az óvoda épületére is nyertünk egy pályázatot, aminek köszönhetően meg tudjuk valósítani a fűtés- és födémkorszerűsítést, valamint hőszivattyús rendszer kiépítésére is lehetőség nyílik.

A Magyar Falu Program településünknek azokra a kisebb fejlesztésekre adott lehetőséget, amit önerőből nem tudtunk volna megteremteni. Beszereztünk például egy új tanyagondnoki buszt, amivel a külterületen élők és a szociálisan rászorulók életminőségét javító szolgáltatásokat tudunk végezni. Rakodógépet vásároltunk a települési munkálatok megkönnyítéséhez, megépítettünk két vadonatúj játszóteret, multifunkcionális rekortán sportpályát, új közösségi tereket hoztunk létre. Gondolok itt a falunapi helyszín továbbfejlesztésére, a faluközpontban elkészült mintegy ezer négyzetméternyi térburkolat megépítésére, vagy az önkormányzattal együttműködő helyi közösségi szervezet sikeres pályázata révén új pinceklub, ifjúsági szállás és pingpong terem kialakítására. Útfejlesztésekre is jutott forrás, BM pályázattal két belterületi utcát, a Magyar Falu Programból pedig a falu fő utcájának a jó részét le tudtuk aszfaltozni. Ez a két utóbbi beruházás mintegy 60 millió forint volt.

A temető fejlesztésre is jutott energia és önerő, valamint egy új ravatalozó is megépült, igaz, a beltér kialakítása még folyamatban van.

Volumenében a legnagyobb beruházás az Akasztó, Csengőd és Tabdi településeket érintő közös szennyvíztisztító mű megépítése és átadása volt, aminek nagyon jók a tapasztalatai. A közelmúltban pedig arról kaptunk értesítést, hogy hamarosan egy újabb alap infrastruktúra fejlesztés is megvalósulhat a településen.  A víztározónál az ivóvíz javító beruházásokkal új vízmű telep épült Csengődön és új kutat is fúrattunk, ami egészséges ivóvízzel látja el a falut. A település víztározó glóbusza azonban régóta rendkívül rossz állapotban van, jelenleg mintegy 30 százaléka használható. Most elérkezett az idő, hogy vadonatúj héjazatra cserélik, ami sok évre megoldja ezt a problémát. Ha minden a tervek szerint halad, az év második felében várhatóan meg tud épülni az új víztározó.

Ebben a ciklusban a közösségi fejlesztés is hangsúlyos szerepet kapott. A pályázatoknak köszönhetően több, rendkívül jó színvonalú rendezvényt tudtunk tartani. Ilyen volt a környező településekkel konzorciumi együttműködésben megvalósult Együtt Egymásért helyi identitáserősítő program és az EFOP pályázatban elnyert támogatás is. Ezeknek köszönhetően Csengőd mindinkább aktív részévé vált a kistérségnek.

– Elégedett az eredményekkel?

– Összességében jelentősen fejlődött a település, és nagyon látványos beruházások zajlottak. Egyértelműen pozitívan értékelem ezt a ciklust, a vártnál lényegesen több lehetőséghez jutottunk és ezekkel élni is tudtunk. Amit még fontosnak tartok, hogy a ciklus végére ne maradjon lezáratlan ügy, meghiúsult beruházás, ki nem fizetett kötelezettség. Úgy szeretnék nekiindulni az előttünk álló választásnak, hogy semmiféle restancia nem marad a képviselő-testület után. A támogatásokkal elszámoltunk, a beruházásokat megvalósítottuk, amelyek maradandó értékkel gazdagítják a falut. Meggyőződésem, hogy Csengőd lehetőségei a jövőben tovább bővülnek, köszönhetően egyebek mellett annak, hogy a Budapest-Belgrád vasútvonal mentén itt lesz az egyik megállóhely. Ez olyan potenciál lehet, aminek a hatásait ma talán még fel sem tudjuk mérni. Abban minden esetre bízom, hogy a fiatalok szemében felértékelődik Csengőd, mint az életkezdés, az otthonteremtés és családalapítás helyszíne. Tóth Tímea

Kövessen minket a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés