• Július 27. szombat, Liliána, Olga
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Gazdaság
  • Több mint 6 milliárd forint fejlesztési forrás érkezett Kalocsára az elmúlt ciklusban
Gazdaság 2024. május 30. 12:17

Több mint 6 milliárd forint fejlesztési forrás érkezett Kalocsára az elmúlt ciklusban

Több mint 6 milliárd forint fejlesztési forrás érkezett Kalocsára az elmúlt ciklusban
„Erős bennem a szülővárosom iránti szeretet, és tenni akarás, és úgy érzem, hogy van bennem ambíció és tettvágy, amit a város javára tudok fordítani. Azt hiszem, megértem a feladatra.” 2019 februárjában jelent meg a Régió Napló hasábjain az a fenti sorokat tartalmazó bemutatkozó cikk, amiben dr. Filvig Géza először beszélt polgármester-jelölti szándékáról. Néhány hónappal később, októberben pedig már a város polgármestereként nyilatkozott terveiről, elképzeléseiről. Most, az önkormányzati ciklus végéhez közeledve egyfajta összegzésre kértük fel Kalocsa első emberét: honnan indult és hova jutott csapatával, továbbá merre mutat az a folyamat, aminek folytatásához a június 9-i önkormányzati választáson ismét számít a választók bizalmára.

Hirdetés

– Amikor 2019 októberében átvette a város vezetését, úgy fogalmazott, hogy az örökséget és a saját elképzeléseit össze kell hangolni. Nyilván egy ilyen átadás-átvétel mindig tartogat meglepetéseket, „szekrényből kieső csontvázakat”. Hogyan emlékszik vissza az első időszakra?

– 2018-ban már látni lehetett, hogy a várost vezető csapat szétcsúszott, nincs egység, nincsenek tervek, hiányzik a jövőkép. Bálint József polgármester nem is indult a választáson. Ilyen körülmények között a város működésének fenntartása a hivatal rutinos vezetőinek volt köszönhető. A 2019-es költségvetést nekünk, Fidesz-KDNP-s, akkori ellenzéki képviselőknek kellett megszavazni, hogy a városi gazdálkodás egyáltalán megmaradhasson. Az önkormányzati választást követően jónéhány meglepetéssel szembesültem. Még meg sem történt például az átadás-átvételi eljárás, amikor arról értesítettek, hogy jönnek a fő utcai fákat kivágni. Amikor kérdezem miért most, azt a választ kaptam, hogy az előző polgármester kérése volt, hogy ne az ő ciklusában végezzék el ezt a népszerűtlen feladatot, hanem az új polgármester idejében. Hasonló választ kaptam az orvosi ügyeletet ellátó partner szolgáltatási díjemelésekor is. Ezzel szemben előkészített projektek, tervek nem voltak, a KalocsaKom (ami azóta is nyereséges vállalkozás a Tarr Kft-nél) eladásának vételáraként befolyt 450 millió forint pont elfogyott, és a körülmények feltárásakor az is kiderült, hogy az óvodáknál óriási gond van.

 

Nehéz örökséget kaptunk

 

– Milyen döntéseket kellett meghozni?

– Az Újvárosi Óvoda és a Kunszt utcai Óvoda 150 gyermeknek az elhelyezését kellett nagyon gyorsan megoldanunk, mert mindkét intézményben méltatlan körülmények voltak. Bevallom: kilátástalannak tűnt a helyzet. Sajnálatos módon az előző óvodai pályázatban 150 férőhelyesre tervezett óvodát 75 férőhelyesre kellett csökkentenie Bálint József leköszönt polgármesternek, és a projekt még így is forráshiányos volt. Itt mintegy 138 millió forint hiányzott, míg az iparterületfejlesztés elhúzódó, bukdácsoló TOP pályázatánál 118 millió forint forráshiány jelentkezett. Szerencsére végül mindkét beruházáshoz egyedi kormánydöntéssel támogatást kaptunk, így sikerült azokat befejezni.

– A legsúlyosabb problémákra sikerült tehát megoldást találni. Ekkor jött a világjárvány…

– 2020 februárjában indult a covid, rengeteg nehézséggel, anyagi bizonytalansággal, nagyon sok korlátozással. Épphogy felocsúdtunk ebből a helyzetből, és 2022 februárjában már itt volt a háború, nyár végére pedig berobbant egy óriási energiaválság tízszeres gáz- és hétszeres villanyárakkal. A város működőképességét sikerült megtartanunk, de az uszoda működtetésénél szembe kellett néznünk azzal, hogy az évek óta elhanyagolt, elavult műszaki és energetikai állapota miatt a megnövekedett energia árak mellett nem tudjuk tovább üzemeltetni.

Folyamatban a fürdő fejlesztése

– Kifejtené ezt kicsit bővebben?

– 1987 óta üzemel változatlan formában, változatlan konstrukcióban a fürdő, amit ez idő alatt mindenféle fejlesztés sajnálatos módon elkerült. Miközben az egész országban új fürdők épültek és régiek megújultak, egyetlen városvezetés sem tartotta fontosnak, hogy figyelmet fordítson erre Kalocsán. Az évek során karbantartási nehézségek és hiányok merültek fel, a folyamatos működés mellett 17 darab szivattyút és sok technológiai rendszert kellett cserélni, felújítani, hogy egyáltalán működni tudjon az uszoda. Jó hír azonban, hogy TOP Plusz forrásra egy egymilliárd forintos energetikai pályázatunk van beadva, aminek nagyon számítunk az eredményességére. Ha így lesz, egy fenntartható, a kor technológiájának megfelelő uszodát fogunk tudni működtetni. A pályázat tartalmaz egy új kútfúrást is. A kalkulációk szerint egy megfelelő vízhozamú és hőmérsékletű kúttal ugyanis sokkal hatékonyabban lehet majd az uszodát működtetni.

Új óvoda, új játszóterek, megújult ifjúsági ház

– Mennyire tekinti eredményesnek fejlesztések terén a ciklust?

– 2019-ben még le sem zártuk az évet, már egy 1,1 milliárd forint összegű pályázati keretet biztosított Kalocsa számára a PIP Közép-Duna Menti Térségfejlesztési Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (PIP Kft.) a laktanya és környezete ivóvíz-hálózat rekonstrukciójának a kiviteli terveinek elkészítésére. Ennek a megvalósítása jelenleg kormányzati döntésre vár. 2020-ban az óvoda és az iparterület projektek már említett forráshiányát egyedi kormánydöntés alapján kapta meg a város, ez a két projekt esetében elérte összesen a 256 millió forintot. A teljesség igénye nélkül pályázati források igénybevételével valósult meg a Vidats utca játszótér, OPEL kisbuszt vásároltunk, amit azóta is folyamatosan a civil szervezetek és egyesületek számára biztosítunk utazásaikhoz térítésmentesen, továbbá színvonalas városi programokat valósítottunk meg. Egy modern, minden igényt kielégítő játszóteret építettünk a Csajda-kertben, a temetőben pedig megújult a kápolna, az út és a kerítés is. 2022-ben 250 millió forintos szociális városrehabilitáció keretében új roma közösségi házat építettünk, út, közmű, játszótér és bérlakás felújításra került sor, ugyanebben az évben megvalósult a Kubinszky utca teljes víziközmű és útburkolat felújítása. Az Ifjúsági ház ugyancsak forráshiány miatt megrekedt felújítását többek közt önerős beruházással tudtuk befejezni a stabil gazdálkodásunknak köszönhetően, és találtunk forrást a parkgondozó gépparkjának és a bölcsőde főzőkonyhájának fejlesztésére. Több milliárd forint értékben hoztunk forrásokat az elmúlt években, amelyek az óvodafejlesztést, az Élhető település pályázatot, a fürdő energetikai fejlesztését és a Nebuló Iskola felújítását is érintik. Mindezzel összesen mintegy 6 milliárd forint fejlesztési forrást hoztunk Kalocsára. Én ezt nagyon komoly eredménynek tartom.

Kalocsa fejlődő pályára állt

– Elégedett?

Összegezve az elmúlt öt évet úgy gondolom, hogy a nehéz globális helyzet ellenére jó alapot teremtettünk, felkészültünk a hamarosan átadásra kerülő Kalocsa-Paks új Duna-híd adta lehetőségek kiaknázására. Kalocsa végre fejlődő pályára került. Szeretnék kiemelni néhány beszédes adatot ennek alátámasztására: a bölcsődei férőhelyeket a 2018-as 33-ról 45 főre emeltük, a 65 év felettiek támogatását pedig évi két alkalommal 2 ezerről 5 ezer forintra emeltük. Erre 2023-ban csaknem 38 millió forintot tudtunk szánni. Összesen 700 darab fát ültettünk városszerte. A kedvező változások között kiemelt szerepe van annak, hogy az iparűzési adóbevételeink 2018 és 2023 között csaknem megduplázódtak: mintegy 526 millióról csaknem 972 millió forintra emelkedett. 2014 és 2019 között, az előző városvezetés 764 millió forint értékben adott el önkormányzati vagyont. Mi 2020 és 2024 között 334 millió forint értékben értékesítettünk vagyonelemet. Ezen összeg felhasználásával önerős fejlesztésként 680 millió forint értékű beruházást valósítottunk meg a 6 milliárd forintos támogatási összegen felül.

Munkahelyteremtő koncepció 

– Milyen jövőt álmodott meg Kalocsának?

Városvezetői munkám középpontjában a kiegyensúlyozott gazdálkodás, a stabil költségvetés és a napi feladatok mellett a jövő tervezése áll. Az elmúlt években munkahelyteremtő, gazdaságfejlesztési koncepciót dolgoztunk ki, konkrét turisztikai fejlesztési tervünk van és komplett tervdokumentációnk egy multifunkcionális sportcsarnok építésére...Van tehát mire alapoznunk jövőbeni munkánkat. Célunk tovább folytatni a város fejlesztését, erősítését. Szeretnénk Kalocsát lépésről lépésre élhetőbbé és komfortosabbá tenni mindannyiunk számára, akik otthonunkká, mindennapjaink színhelyévé választottuk. Azt gondolom, hogy az elmúlt években jó alapot teremtettünk ehhez. Én magam ezúton is köszönetet mondok a közös munkáért mindazoknak, akik támogattak bennünket az idáig vezető úton! Számítok a bizalmukra a folytatáshoz is!

Kövessen minket a Facebookon is!


Hirdetés
Címkék: Kalocsa

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés