• Szeptember 16. hétfő, Edit
Kultúra 2024. augusztus 14. 13:47

Megemlékezést tartottak Petőfi halálának 175. évfordulóján

Megemlékezést tartottak Petőfi halálának 175. évfordulóján
Meghitt megemlékezést tartottak Kiskőrösön, Petőfi Sándor szülőházának udvarán július 31-én, a költő halálának 175. évfordulója alkalmából. Mint ismeretes, 1849. július 31-én a Segesvárral szomszédos Fehéregyházán vesztett csatát a Bem József tábornok vezette magyar hadtest a háromszoros túlerőben lévő cári csapattal szemben. Ekkor látták utoljára élve Petőfit, aki valószínűleg elesett az ütközetben.

Hirdetés

A kiskőrösi megemlékezésen elsőként Domonyi László polgármester méltatta a város híres szülöttének munkásságát, majd virágot helyeztek el a szülőház udvarán felállított első köztéri Petőfi szobornál. A megemlékezés színvonalát Tóth Péter Lóránd versvándor szavalata emelte.

Már hagyomány, hogy ez alkalomból kiskőrösi küldöttség utazik az erdélyi Fehéregyházára, hogy az ottani Petőfi-ünnepélyen is koszorút helyezzenek el az Ispán-kútnál és a Petőfi múzeum kertjében található turulmadaras emlékműnél.

A jubileumi megemlékezésen Kiskőrös városát a Domonyi László polgármester mellett Ba Edit önkormányzati képviselő, dr. Filus Erika múzeumigazgató és Rajosné Lapid Eszter múzeumpedagógus képviselte. G.A.

Kövessen minket a Facebookon is!


Hirdetés
Címkék: Kiskőrös

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés