• Április 25. csütörtök, Márk
Gazdaság 2021. március 24. 09:13

Megelőző feltárással folytatódik a régészeti munka Foktőn

Megelőző feltárással folytatódik az a régészeti munka, amely Foktő község közigazgatási területén zajlik, az új Kalocsa-Paks Duna-hídra vezető út nyomvonalán. Ezen munkálatok közben egy középkori magyar település nyomaira bukkantak. Erről Patyi Eszter, a Kecskeméti Katona József Múzeum régész munkatársa a tájékoztatta lapunkat.

Hirdetés

Hirdetés

„Egy középkori település szélén vagyunk, jelenleg annak az árokrendszerét érinti a feltárás. Az egykori településeket egy árokrendszer vette körül, egyrészt a csapadékvíz elvezetése, másrészt az állattartás és telekhatárolás céljából. Nem tudjuk pontosan, hol volt maga a település, de az nem valószínű, hogy az út kijelölt nyomvonala alatt lett volna, inkább a jelenlegi területtől délnyugatabbra helyezkedhetett el” – mondta a régész.
Ott tartózkodásunk idején, az eredeti talajszínt alatt mintegy 50-60 centiméterre egy kemence, és annak hamugödre feltárása volt folyamatban, melynek során kerámiatöredékek is előkerültek.
Patyi Eszter kifejtette, az egész nyomvonalat megkutatták, de teljes felületű megelőző feltárást csak a jelen munkálatokkal érintett szakaszon végeznek, mert a kivitelezés mélységét tekintve szakmailag ezen szakasz feltárása indokolt. A szakember leszögezte, a megelőző feltárás befejezését követően régészeti szempontból gyakorlatilag indulhat a kivitelezés, régészeti megfigyelés mellett.

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés