• Április 18. csütörtök, Andrea, Ilma
Gazdaság 2021. március 26. 10:31 | Szerző/forrás: Zsiga F.

Megújult Foktő valamennyi középülete

Megújult Foktő  valamennyi középülete
A 2021. év elejéig a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzatnál lévő Területi Operatív Program (TOP), az MVM Paksi Atomerőmű Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány (JETA) pályázati forrásaiból, valamint jelentős önerőből újult meg Foktő község valamennyi, a faluközpontban lévő középülete. Az önkormányzat az irányító hatóságnál nemrégiben jelentette készre a művelődési házat, illetve az egészségházat érintő fejlesztéseket.

Hirdetés

Hirdetés

Mint Bakai Károly polgármester elmondta: a művelődési ház rekonstrukciós költségeinek főösszegén belül a döntő részt a megyei önkormányzat TOP pályázati, vissza nem térítendő támogatása tette ki, de a teljes körű megvalósítást a helyi önkormányzat önereje is segítette. Ennek köszönhetően hosszú távon, vélhetően évtizedekig nem kell költeni erre a településképi szempontból meghatározó, a községben élők komfortérzetét növelő, a benne folyó szolgáltatást magas színvonalon ellátó, energiahatékonyság szempontjából is figyelemre méltó középületre.
Bakai Károly emlékeztetett, múlt év augusztus 26-án ünnepélyesen is átadták a teljes egészében megújult művelődési házat, melyre a településnek a TOP biztosított támogatást, 87 millió forint mértékben. Ezt a községi önkormányzat jelentős önerővel, 50 millió forinttal egészítette ki.
A beruházásról szólva a polgármester kifejtette: „A munkaterületet 2019-ben adtuk át a kivitelezőnek.
Miután közel egy évig semmilyen rendezvényt nem lehetett tartani, ez az időszak különösen alkalmas volt arra, hogy a programok zavarása nélkül újuljon meg az épület. A komplexum ünnepélyes felavatásán Font Sándor országgyűlési képviselő és Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke is részt vett, ám a koronavírus-járvány miatt akkor csak 10 fős csoportokban lehetett megtekinteni az elkészült beruházást. A művelődési ház teljes körű rekonstrukciója az addig nélkülözött színpadtechnikát és az épületkomplexum légkondicionálását is magában foglalja” – mondta  a polgármester.
Mint elhangzott, sajnos a koronavírus-járvány jelenleg sem teszi lehetővé a rendezvények tartását, azonban a későbbiekben esküvők, családi, óvodai események, klub összejövetelek, bálok, színházi előadások helyszíne lesz a tetszetős és modernizált épület.
„A faluközpont másik, szintén településképi jelentőségű épületét, az egészségházat is felújítottuk” – folytatta a polgármester.
Hozzátette, ehhez a JETA biztosított forrást, melyet önerővel egészítettünk ki. Sajnálatosan a védőnői szolgálat méltatlanul egy nagyon régi családi házban volt elhelyezve. Az épületet évekkel ezelőtt már aláfalaztattuk, az állékonysága megtartása érdekében. Elavult volt minden, azonban most, a rekonstrukciónak köszönhetően a védőnői és a családsegítő szolgálat munkatársai, a községben élők legnagyobb megelégedésére tejesen új, modern környezetben fogadják az oda érkezőket.
A településvezető arról is beszámolt: a Magyar Falu Program keretében is pályázatot nyertek, így orvosi műszerekkel, berendezési tárgyakkal és számítógépes rendszerekkel is gyarapodott az épület infrastrukturája, illetve korszerűsödött a szolgáltatás.
A polgármester azzal zárta: „Foktő Község Önkormányzatának az idei évre is nagy tervei vannak, hiszen a település határában hamarosan induló az új Duna-híd építése, a faluban konditermet, nyugdíjas klubot létesítünk, és csatlakozunk a bátyai vízmegtartó life minta­­projekthez."

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Foktő

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés