• Április 20. szombat, Konrád, Tivadar
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Gazdaság
  • Elkezdődött a Kalocsa-Paks Duna-híd, a Duna huszadik magyarországi hídjának építése
Gazdaság 2021. április 22. 09:41 | Szerző/forrás: Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.,sokszinuvidek.hu

Elkezdődött a Kalocsa-Paks Duna-híd, a Duna huszadik magyarországi hídjának építése

Elkezdődött a Kalocsa-Paks Duna-híd, a Duna huszadik magyarországi hídjának építése
Megkezdődtek a Kalocsa-Paks Duna-híd kivitelezési munkái. Mint minden beruházási helyszínen, úgy itt is először a földmérők jelentek meg kitűzni a létesítmény helyét és a hozzá vezető út nyomvonalát, és mint beszámoltunk róla, a megelőző régészeti feltárás is folyamatban van. Látványosabb építési tevékenység az év közepétől várható, a mederben lévő két pillért ősszel kezdik zsaluzni.

Hirdetés

Hirdetés

A tíz támaszú műtárgy többi pillére a jobb és bal part közelében lévő kisebb szigeteken, illetve az ártér, általában nem víz alatt lévő külső részein lesz. Az alföldi oldalon Foktő közigazgatási területén épül a hídfő.

A legközelebbi város Kalocsa, ezért emlegeti kalocsai hídként is a létesítményt. Ez lesz a Duna huszadik magyarországi hídja.

Hossza 946 méter, az átvezető út kétszer egysávos lesz, s mellette, mindkét irányban kerékpárutat is kialakítanak, biztonsági sávokkal. A híd főtartóit (polinokat) közel 22 méteresre építik, ezekből indulnak ki az úgynevezett tapadóbetétes kábelek, melyek megfelelő módon feszítik a szerkezetet – tájékoztatta szerkesztőségünket a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.

A mederpillérek a hajózási útvonalon kívül helyezkednek el, ezért a kivitelezési idő nagy része alatt a folyami forgalom zavartalan lehet.

A paksi és kalocsai térséget összekötő, 946 méteres műtárgy három részből áll majd: középen a mederhíd, jobbra és balra a hullámtéri hidak. A három rész különböző megoldású, de egységes szerkezetet alkot.

A kivitelezéshez felhasználnak egyebek mellett 18440 köbméter szerkezeti betont, 2380 méter vasbeton cölöpöt, 5600 tonna hídszerkezeti acélt. Készül 233 tonna hídkorlát és 1940 méter közúti vezetőkorlát is.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Kalocsa Paks

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés