• Április 19. péntek, Emma
Gazdaság 2021. május 12. 11:00

Ipari park és mini bölcsőde fejlesztés Tabdin

Ipari park és mini bölcsőde fejlesztés Tabdin
A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat TOP pályázati forrásából nyolc gyermek befogadására alkalmas mini bölcsőde épül Tabdin, ahol hamarosan az iparterület fejlesztése ugyancsak a Területi Operatív Programnak köszönhetően folytatódik. A községben hét darab teljesen közművesített ipari telekkel segítik a letelepedni kívánó, vagy nagyobb területre igényt tartó vállalkozásokat.

Hirdetés

Hirdetés

Szeptemberben indul a bölcsi
Fábián Sándor polgármester lapunknak elmondta: az önkormányzati tulajdonban lévő, egykor a rendőrségi körzeti megbízotti irodának helyet adó épületnek régóta keresték az új funkciót, amit most a mini bölcsőde fejlesztéssel megtaláltak. A megyei önkormányzat TOP pályázatán elnyert 35,56 millió forintból egy legfeljebb 8 gyermek befogadására alkalmas bölcsőde létesítése valósul meg a községben. Ugyan két telephelyen, de a bölcsőde az óvodával közösen alkot majd egy intézményt, miközben a dolgozói létszám 2 fővel bővül. A polgármester hangsúlyozta, az 1100 lakost számláló településen nagy segítség lesz a bölcsőde a munkát vállaló, vagy a munka világába visszatérő anyukák és családjaik számára. Az önkormányzat abban bízik, hogy a várhatóan szeptembertől működő bölcsőde a fiatalok helyben maradását is segíti majd.
Nyolchektáros ipari parkot alakítanak ki
A polgármester leszögezte: hasonló célt szolgál, egyben a foglalkozatás bővítését, az önkormányzati bevételek növelését célozták meg azzal, hogy ugyancsak TOP-os forrásból, az ötéves településfejlesztési koncepciót követve, a már aszfaltúttal rendelkező gazdasági út mellett alakítják ki a település ipari parkját. Az összesen 8 hektáros területen 7 darab teljesen közművesített, vízzel, külön transzformátor állomásról ellátott elektromos árammal, gázzal, internet hálózattal, szennyvízrákötési lehetőséggel rendelkező telket alakítanak ki. Sajnos az erre a célra korábban elnyert 125 millió forint az időközben bekövetkezett építőanyag árak és a munkabérek emelkedése miatt nem fedezi a megvalósítás teljes költségét, így pótigényt nyújtottak be a megyei önkormányzathoz. A 13,5 százalékos költségnövekmény elbírálása folyamatban van, így ha az összeg megérkezik, a már aláírt, de feltételhez kötött kivitelezési szerződés hatályossá válik, azaz megkezdődhet a beruházás megvalósítása. Ehhez az önkormányzat további 20 millió forintot önerőként biztosít. 
Felújítják az utat
Fábián Sándor elmondta azt is, az idei fejlesztések sorába illeszkedik a Petőfi Sándor utcai útfelújítás, melynek keretében 1300 méter hosszan kap új aszfaltborítást a megrepedezett útfelület, teljes hosszában. A Belügyminisztérium útfelújítási pályázatán nyert 20 millió forintot ez esetben is önkormányzati önerővel egészítik ki.
Egyházi közösségi tér is lesz 

A polgármester szólt arról is, hogy Tabdin a katolikus egyház és az önkormányzat együttműködése példás, kitűnő az együttműködés a község új plébánosával, Kiss István atyával. Közös öröm, hogy adományokból megkezdődött a templom ólomüveg ablakainak felújítása, restaurálása, valamint nemrégiben a Magyar Falu Program keretében közel 28 millió forint pályázati összeget nyertek egyházi közösségi tér átalakítására.

Zsiga F.


 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Tabdi

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés