• Március 28. csütörtök, Gedeon, Johanna
Gazdaság 2021. június 2. 10:24

Instruktorok képzése kezdődik a Paks II. projektben

Instruktorok képzése kezdődik a Paks II. projektben
Az engedélyezési szakaszból rövidesen létesítési ciklusba lép a Paks II. beruházás. Ezzel együtt megkezdődik a felkészülés az üzemeltetésre. Az üzemeltetői személyzet kiválasztásával, képzésével kapcsolatos munka keretében zajlik a képzést végző instruktorok kiválasztása is – vázolta Mittler István, a Paks II. Zrt. kommunikációs igazgatója.

Hirdetés

Hirdetés

A Paks II. Zrt. 2022. őszi belépéssel az új blokkok üzemeltető személyzetéhez kapcsolódó képzési és felkészítési feladatok ellátására új kollégákat keres.

A társaság 2020 júniusában nyújtotta be a létesítési engedély iránti kérelmet a hatósághoz. Az Országos Atomenergia Hivatalnak a bírálatra 12 hónap áll rendelkezésére, amit a vonatkozó szabályokkal összhangban három hónappal meghosszabbított, így ez év szeptemberében kaphatja meg a projekt a létesítési engedélyt. – Mérföldkő lesz ez a beruházás történetében, hiszen az új blokkok létesítésének szakaszába lépünk. Ezzel együtt már az üzemeltetésre való felkészülést is megkezdjük – fogalmazott Mittler István.

A Paks II. Zrt. kommunikációs igazgatója megjegyezte, a szakmán kívüliek számára meglepő lehet, hogy már az engedélyezés fázisában zajlik az üzemeltetői személyzet kiválasztásával, képzésével kapcsolatos munka. Ám, mint mondta, ez hosszú folyamat, időben el kell kezdeni, annak érdekében, hogy a személyzet minden tagja a helyén legyen az indítás pillanatában.

Az új blokkokat több száz fős üzemeltetői személyzet fogja működtetni. Számukra a gyakorlati képzést az orosz fővállalkozó szakemberei tartják, az elméleti képzést pedig szakterület-instruktorok. Ezeknek az instruktoroknak a képzését már a létesítési szakasz elején meg kell kezdeni. Ennek érdekében 2022-2023 folyamán több tucat szakterület-instruktor felvételét tervezi a Paks II. Zrt.

– Az ő feladatuk lesz majd a technológiai személyzet, azaz az üzemeltetők, műszaki támogatók, karbantartók felkészítése, „betanítása”. Míg ők az elméleti képzéseket tartják, addig a gyakorlati képzést orosz szakemberek irányítják majd – részletezte Mittler István. Elmondta, hogy mivel a leendő instruktorokra több hónapos tanulás vár, már most várják a jelentkezőket.

Az instruktorok a nukleáris és szakmai alapismereteket a két társaság közötti együttműködés jóvoltából a Paksi Atomerőműben szerezhetik meg, ez maximum 18 hónapig tart. Ezt követően Oroszországban, a Paks II. Atomerőmű referenciablokkján sajátítják el az új VVER-1200 blokkokkal kapcsolatos ismereteket munkakörtől függően 6-10 hónap alatt.

– Már most várjuk mindazok jelentkezését, akik szívesen képezik magukat akár külföldön is, akik úgy gondolják, jó érzékük van ahhoz, hogy tudásukat másoknak átadják – emelte ki a kommunikációs igazgató. Felhívta a figyelmet arra, hogy tájékozódni és jelentkezni a paks2.hu karrieroldalán lehet. – A beérkezett pályázati anyagokat folyamatosan értékeljük, a jelentkezőkkel 2021 szeptemberétől vesszük fel a kapcsolatot, ekkor kezdődik a leendő instruktorok kiválasztása – tette hozzá Mittler István.

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Paks

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés