• Május 27. péntek, Hella | EUR: 392; USD: 366; CHF: 381
Közélet 2021. június 18. 11:00

Kásler: Petőfi Sándor példakép lehet az ifjúságnak

Kásler: Petőfi Sándor példakép lehet az ifjúságnak
Petőfi Sándor manapság ugyanolyan értékes, mint amilyen a saját korában volt, és – életét helyesen értelmezve – példakép lehet az ifjúságnak – fogalmazott az emberi erőforrások minisztere a 2022–2023-as Petőfi-emlékév kapcsán június 3-án Kiskőrösön. Kásler Miklós szerint a 200 éve született költő a vértelen forradalmat indította el, azt a pillanatot tudta megragadni, amire régóta készültek a magyarok. Hangsúlyozta: Petőfi Sándor gondolkodásának alapja a nemzet volt, „honfiúi szeretettel szerette hazáját, amiért mindent képes volt feláldozni, akár még az életét is”. A fiatalságnak azt kell megértenie, hogy a „forradalmi tettek lehetnek tiszták is, mögötte nemes érzésekkel, gondolatokkal, illetve egy nemzet sorsát előrevivő mozzanatokkal” – fogalmazott a miniszter.

Hirdetés

Kásler Miklós elmondta: minden nemzet életében vannak olyan időszakok, amikor szinte előzmények nélkül rendkívüli tehetségek jelennek meg.

A reformkor páratlan koncentrációja volt a tehetséges embereknek az élet szinte minden területén. Közülük is kiemelkedett Petőfi Sándor – tette hozzá.

„A miniszter szerint Petőfi a korszak csillaga volt, akiben a magyar nemzet saját magára ismert. A magyar emberek olyanok szerettek volna lenni, mint Petőfi, úgy szerettek volna írni és gondolkodni, ahogy a költő tette” – fogalmazott.

Petőfi Sándor „az időn is átnyúlva” nemcsak Kiskőröst és az Alföldet töltötte be, hanem a Kárpát-medencét és az egész világot, hiszen mindenhol tisztelték, műveit számos helyen és nyelvre lefordították.

Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke a sajtótájékoztatón közölte: a nemrégiben megalakult megyei Petőfi emlékbizottság koordinálja a Talpra magyar! elnevezésű megyei programsorozatot, amely a Petőfi-jubileum méltó megünneplése érdekében az emlékév szinte minden napjára tartogat majd egy-egy programot.

Kiemelte: a bicentenáriumra új weboldal is készül, a petofi200.hu, amely tartalmazza majd a megyében szerveződő valamennyi rendezvényt, de ajánlót nyújt a Petőfihez köthető látnivalókról, gasztronómiai különlegességekről, túrákról, a költő korát bemutató érdekességekről is.

A kampány része két kisfilm is: az egyik az utca embereit kérdezi Petőfiről, Petőfivel kapcsolatos gondolataikról, míg a másik egy időutazás, az elmúlt 200 év eseményeit láttatja Petőfi Sándor szemén keresztül.

Domonyi László, Kiskőrös polgármestere emlékeztetett arra, hogy a város 1880. október 14-én kapta meg azt a máig tartó feladatot, hogy őrizze és ápolja Petőfi Sándor örökségét, kultuszát.

Mint mondta, bízik abban, hogy Kiskőrös nemcsak aktív részese lesz a költő születésének 200. évfordulóját megünneplő programsorozatnak, hanem Petőfi Sándor szülővárosaként fő helyszíne is a megemlékezésnek.

A városban a Petőfi-szülőház megnyitásának 140 éves évfordulója alkalmából 2020 októberében emlékbizottságot hoztak létre. A grémium tagjainak a feladata a Petőfi-jubileumhoz kapcsolódó, a településen megvalósuló programok, események és látnivalók megtervezése.

MTI

Kövessen minket a Facebookon is!