• Április 25. csütörtök, Márk
Közélet 2021. október 30. 11:00

Keresztet állítottak az összetartozás jelképeként

Keresztet állítottak az összetartozás jelképeként
CSÁSZÁRTÖLTÉSEN több, mint száz év után ismét keresztet állítottak. A projekt megvalósítása Császártöltés Község Önkormányzata anyagi támogatásának és a Császártöltési Német Nemzetiségi Önkormányzat sikeres pályázatának köszönhető, amely keretén belül 1,5 millió forintot nyertek a Bethlen Gábor Alapkezelőtől. A kőkereszt a Bajai úton került felállításra tavaly, az ünnepélyes szentelést pedig augusztus 20-án, nemzeti ünnepünk napján tartották, főtisztelendő Nagyidai Zsolt plébános által celebrált szentmise kíséretében.

Hirdetés

Hirdetés

     Takácsné Stalter Judit polgármester asszony ünnepi beszédében felidézte a kereszt állítás hagyományát és beszélt az összetartozás erejéről is.

     … Az első családok 1744 februárjába érkeztek erre a területre, és ahogy a telepítő levélben kitétel volt, megépítették az első 4x4 méteres kis szobácskát, és az első templomot. Az első kőből épült templomunk 1780-ra készült el és alapja, falai a mai templomunkba épültek be. Az útszéli kereszteket általában nem az egyház, hanem a lakosság állítatta Isten dicsőségére, egy-egy kiemelkedő életesemény – tragédia, vagy csoda – kapcsán.

A császártöltési keresztállításnak több évszázados hagyományai vannak.

Szép szokás volt, hogy a falu határában is állítottak keresztet, hogy aki elhagyta a települést Isten áldásával folytathassa útját. Az elmúlt száz évben nem történt ilyen jellegű hálaadás Császártöltésen. Most a falu déli, Baja felé eső részére állítottuk ezt a keresztet, fontos szempont volt, hogy ezen a kifelé vezető útszakaszon még nem volt ilyen jellegű emlékművünk. Hitünk erősítésére emeltük, és arra, hogy újra élő hagyomány legyen a településen a keresztállítás.

     Maradjon meg emlékeikben a keresztállítás napja. A keresztté, amely az együvé tartozásunkat és összefogásunkat jelképezi.”

                                        Részletek Takácsné Stalter Judit polgármester asszony beszédéből

    

                                                                                           Rácz Hajnalka Mária

    

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Császártöltés

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés